Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

no to jesli masz te co ja to sa z maluśkim błędem, mianowicie nie ma na nich dziurki na główną masę...

masz na płytce 5 dziurek nie? czyli 3 do XLR i 2 do RCA i to pasuje natomiast mase z zasilacza czyli z kondensatorów ja podlutowałem na spód obok tych wejść sygnałowych na nóżkę diodki zenera.. masę głośnikową wziąłem również z kondensatorów, ty sposobem mam masę połączoną w jednym punkcie tylko.

Pytałem kiedyś Nelsona Passa o optymalny sposób prowadzenia masy. Napisał że trzeba grubym i jak najkrótszym drutem połączyć masy z gniazd wejściowych do środka tego drutu przylutować masy gniazd głośnikowych, pojedynczy przewód łączący z masą zasilacza (który może być dosyć długi), oraz przewody masowe do płytek. Robiłem doświadczenia i doszedłem do tego że jest taki układ jest przeważnie najlepszy, ale czasami warto poeksperymentować, bo w konkretnych przypadkach lepiej mogą się sprawdzić nieco zmutowane wersje tego schematu.

mam poważne pytanie poraz kolejny...

ponieważ decyzja zapadła zeby usunąć ten rezystor R19... prąd z gałęzi trójki tranów powinien wzrosnać do blisko 2A, co oznacza ze na każdym tranzystorze wzrośnie o ok 100mA ? to jest dużo ! mam nadzieję że nic mnie nie wybuchnie. Nelson celowo umiesicł ten rezystor ograniczający prąd spoczynkowy ze względów bezpieczeństwa a nie ze ma grać gorzej niż oryginał (chyba). Radiatory sa dość ciepłe ale bardzo szybciutko się nagrzewają i oddają ciepło.. wzmak aby "grać" potrzebuje rozgrzewki conajmniej 1godz.

Tranzystory mam dość solidnie przymocowane, mikowe podkładki, pasta z miedzią... chyba raczej nie powinno się nic stać co???

qrna boje sie.. ;) nie zniosę kolejnej wymiany tranów, które i tak musza być parowane ! więc 12ka do wymiany (jakby jeden wyparował)..odpukać ;)...

dla wiadomości innych potwierdzam ze parowanie to podstawa w tej konstrukcji jeśli chodzi o dźwięk... jeśli Pass paruje w tzw kilku punktach to mając np 40 wybrać można 3 to ja dziękuję... to oryginał musi .. "grać" mając nawet podłe elementy ;)

Co sądzicie o tej konstrukcji ? Czy to warto kupić ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

dzis zrobilem to co Matt i jest spoko bez zadnych problemow...poki co :) prad prawie 2A . temperatura radiatorow w sumie nie wzrosla (51 'C po okolo godzinie), szybciej sie tylko nagrzewaja--a dzwiek...hmmm chyba taki miekszy bardziej plastyczny a moze tylko mi sie wydaje....

>>Matt masz jeden czy dwa mostki w zasilaczu ???

na DIY Audio jest wątek gdzie wyciskali 2,8A z A5...

ogólnie niezły wątek o tuningu Alephów ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh, e tam, niz nie ruszam.. na razie.. została mi jeszcze jedna w miarę prosta opcja, a mianowicie zbocznikowanie zenerki polipropylenem, robiłem to na starej wersji na moment i efekty są obiecijące, sam Nelson to doradzał ;)

Tak se pomyślałem, że z tym wpisem o max prądzie to strasznego babola zrobiłem. Zupełnie nie elektroniczne pytanie. Sorki.

www.myspace.com/loszmi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.