Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Jakosc 0,47R i 1R jest w zasadzie bez znaczenia , równie dobrze można użyć drutowych ,ceramicznych Royal Ohm.

Kiedyś przeszedłem z bardzo drogich Caddocków właśnie na Royal Ohmy które bardzo dobrze wytrzymują wysokie obciążenia.

Pass stosuje metalizowane Panasoniki ale On wszystko kupuje wagonami :)

Najgorszym wyjsciem będą węglowe Allan Bradley , to są bardzo specyficzne rezystory.

No to zaskoczenie . Ale pozytywne - zamiast wydawać kase na drogie rezystory kupię metalizowane 5W za 50 groszy /sztuka i bedzie OK .

A co do Bradleya to zaobserwowałem ,że podczas lutowania z jednego wyciekał gęsty płyn . Usmażyłem go :D . Ale miernik pokazywał prawidłową rezystancję .

...there is no spoon...

Tak czytam po łebkach temat i przyznam, że też takiego A5 chciałbym sobie sprawić. Ale:

1. Jeszcze niegdy nie budowałem wzmaka od podstaw, czy sobie poradzę, czy może A5 jest wyjątkowo trudny do złożenia?

2. Ile wychodzi $ za całego A5 na đredniej klasz elementach_

3. Cyz wymak obsuguje 4 ohmowe kolumnz_ I jaka daje moc na kanal_

Na rayie tzle. Na pewno sa to pztania dla wielu ocyzwiste + watku nie pryecyztam, ya dluig. Niestetz.

Cyekam na odpowiedyi.

Tak czytam po łebkach temat i przyznam, że też takiego A5 chciałbym sobie sprawić. Ale:

1. Jeszcze niegdy nie budowałem wzmaka od podstaw, czy sobie poradzę, czy może A5 jest wyjątkowo trudny do złożenia?

2. Ile wychodzi $ za całego A5 na đredniej klasz elementach_

3. Cyz wymak obsuguje 4 ohmowe kolumnz_ I jaka daje moc na kanal_

Na rayie tzle. Na pewno sa to pztania dla wielu ocyzwiste + watku nie pryecyztam, ya dluig. Niestetz.

Cyekam na odpowiedyi.

simonello

Tanio nie jest

- płytki - 60 PLN z allegro z przesyłką

- trafo 250 PLN

- kondensatory do zasilacza - min 150 PLN

- elementy na płytki ( kondensatory , rezystory , diody )godziwej jakości ale nie najdroższe - 100 PLN

- tranzystory ( trzeba kupic więcej aby sparować ) - około 200 PLN

- prosta aluminiowa obudowa ( głowna cena to radiatory ) - min 300 PLN

- okablowanie wewnetrzne , dystanse, gniazdo zasilające , gniazda RCA i XLR , gniazda głosnikowe itp duperele )- min 150 PLN

w sumie wychodzi mi około 1200 a pewnie czegoś zapomniałem.

Robi sie go tak łatwo ,że az miło - przynajmniej do momentu kiedy nie włączę i nie spalę tranzystorów bo coś skopałem ;p

Robie takie cudo pierwszy raz w zyciu a mimo to idzie nieźle więc nie może być to skomplikowane . W razie czego ktoś z forum podpowie.

...there is no spoon...

Jak by tak zaoszczędzić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (czy to całe pcb, czy coś jeszcze?)

Na kilku innych elementach też mógłym trochę urwać. A gdzie dostanę trany? Czy można gdzieś dostać już sparowane?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znowu sie forum ,,wiesza " i nie wiem czy wchodza wpisy czy nie ...

PS

Mój wygląda tak w wersji roboczej ;p

A walczyc bedzie z Daredem na lampkach mocy 300B Fullmusic single ended ( klasa A oczywiście )

Ukryta Zawartość

post-3970-100008489 1170745857_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

rezystorki jak na razie widzę w wypasie, holco ?

simonello, elektronika to mały szkopuł, wszystko do kupienia bez problemu, gorzej z obudową i radiatorami, ja na razie zatrzymałem się na etapie frezowania radiatorów, niestety cięcie profili w sklepie do bani

arturp, 5 Lut 2007, 19:03

>A walczyc bedzie z Daredem na lampkach mocy 300B Fullmusic single ended ( klasa A oczywiście )

wywal te potki skoro słyszałeś opinie ze są do bani i zamiast nich daj drabinkę rezystorową.

jak w preampie wymieniłem potka na drabinkę to zagrała muzyka!

słyszałeś jak grało - teraz jest 10 x lepiej ;-D

Krall'owa czaruje jak nigdy ;-)

heh, odpali, odpali, trzeba tylko mierzyć czy nie ma zwarć ewentualnie zimnych lutów... najpierw robimy zasilacz podłączamy i mierzymy... jest +-34V to zabieramy się za wzmaka...

dasz rade

przyznam wam się ze będę najprawdopodobniej dziś podłączał alepha pod SF Cremona... mają 4 ohmy ale Mietki też mają 4 ohmy (mam chwilowo) i to jakoś gra, nie zaobserwowałem nic coby to wzmak się jakoś gubił czy coś... w serwisówce tego nie ma ale w user manualu Nelsona jest napisane ze A5 ma 90 Watt na 4 ohmach... no zobaczymy czy da radę, z preampem Bata i z Placette spróbujemy... jeśli się powiedzie to znaczy ze można robić mu dać 3 drożne kolumny..

no troszkę więcej ok 1500-1600 jakby tak policzyć wszystko, najdroższe to trafo i radiatory... kondy udało mi się taniej załatwić..

ale pewnie jakby monobloki zrobić tak naprawde zajebiśćie to conajmniej 1200zł za monoblok

• 2 tygodnie później...

Panowie budujcie Alephy!!!!!!!!

Dzis był u mnie koziol przywiózł swoje cudo podpielismy to zmoim danonem o tak jak na fotce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kombinacje były rózne z takimi interkonektami a takimi,z taka siecówką/ami a takimi, z listwa moja sieciową DIY i bez na zywca do gniazdka..i płyneła muzyka płyneła..moj referencyjny sony 808 został odstawiony na boczny tor..wzgledem sonego aleph to lepsza kontrola lepsza barwa góra bez szczególnych zmian..była normalna słodka i łagodna.

Zmienialismy kolumny Phonary na Totemy..upss klony totema w wersjii roboczej jako preamp robił tzw "barszczyk" na dwóch lampkach błękitnym alpsie i rezystorach elpodu..

Ukryta Zawartość

post-798-100007978 1171792402_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moim zdanie najładniej zagrał z listwą,kabelkami DIY koziolka i płytą madeleine peryoux ..było bosko miodnie wręcz ereotycznie...cukier i miód.

Aleph to inwestycja warta swej ceny czemu za psi grosz wchodzisz w krainę dobrego hi-fi nawet z tanszym żródłem niz moje.

Jasne że bydujcie!!:) ale uwzględnijcie dobre źródło lub preamp bo bez tego jest marnie! ten wzmak wyciągnie wszystkie kiszki z słabego źródła.

Aj est wart ceny, bo chyba nie bez powodu otrzymał wyróżnienia w roku 1997 :

Audio Art -- Best of the Year 1997 -- Best Value: Pass Aleph 5

Aleph 5 Solid State Electronics Design Award 1997 -- Academy for the Advancement of High End Audio: Aleph 5

;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.