Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

wiesz ze dokladnie ci nie powiem ale okolo 120zl za trafo zalane w srodku. najlepiej zgoglowac telto i tam jest numer pod ktorym odrazu mozna sie wszystkiego dowiedziec.

Hmm ja kupowałem na toroidy.pl 400VA zalane po 106zł za szt. , a jak Ci brumi to napisz do nich to przewiną (raz też miałem taki numer ale przewinęli i jest gicik :) zero brumu nawet jak ucho przyłożysz do trafa).

>Z którego roku są te ceny?

>1998?

albo jeszcze starsze: ja za swoje 300AV full audio (zalane, izolowane, specjalny rdzen) dalem okolo 180zl

co do odsylania to ich po prostu olalem bo juz nie mialem cierpliwosci zwazywszy na fakt ze na trafa czekalem prawie 2 miesiace od momentu zamowienia wiec i wizja przewiniecia a dokladnie czasu jaki by potrzebowali mnie odstraszyla. fakt jest taki ze trafa byly bardzo ciche gdy je podlaczylem, nawet jak przylozylem ucho nic nie slyszalem, ale jak tylko dostaly obciazenia zaczely dosc wyraznie brumiec.

takie zamówiłem z teroidy tak odpisali

Witam,

TS400VA PRI:230V SEC:28V AUDIO z wtórnym przy rdzeniu byłby w cenie 175,00 zł netto + 22% VAT/szt.

Termin realizacji około 30 dni.

Proponuję jednak trafo, które mamy od ręki (klient nie odebrał). Jest to trafo TS800VA 2x28V na powiększonym rdzeniu, z wtórnym przy rdzeniu. Wszytskie modyfikacje do AUDIO.

Mogę je zaproponować w obniżonej o 15% cenie: 306,00 zł netto + 22% VAT

aa z telto

Dzień dobry.

Oczywiście nie ma problemu. Cena brutto takiego transformatora to 161 zł + ew. koszty wysyłki.

Termin wykonania - 2 dni od daty wpłynięcia zamowienia.

Pozdrawiam

Bogdan Baranowski

Z.P.U.H. Telto

Zapraszam również na naszą stronę internetową

oraz do robienia zakupów w naszym sklepie internetowym.

Witryna i sklep znajdują się pod adresem www.telto.pl

----- Original Message -----

• 5 miesięcy później...

Po kilku testach z Zenami, przyszła kolej na Alepha 5.

Płytki mam już polutowane, prostownik z konensatorami też, czekam jeszcze na trafko.

Obudowa jest dość klasyczna czyli drewniana + trochę aluminium. Chassis stalowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Irek350,

obawiam sie ze te radiatory ktore sa widoczne na zdjeciach beda niewystarczajace do tej konstrukcji. przed finalnym zlozeniem obudowy podlacz sobie jeden kanal tak na godzine i sprawdz co pewien czas jaka masz temp. na radiatorze. (osobiscie mam wiksze radiatory pod jedna trojke tranow i po 40-50 min radiator jest bardzo goracy.

Tak wiem, ale będą zamontowane wentylatory wymuszające obieg.

Tak mniej więcej będzie wyglądać obudowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem nad takim umiejscowieniem wentylatora, egzemplarz na zdjęciu jest tylko dla próby :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Irek350,

tak na początku spróbuj może zamiast rezystorów 1 Ohm (te przy tranzystorach) dać około 1,3-1,2 Ohm i dla takich wartości sprawdz sobie temperaturę dla twojego układu, bo widze że mimo iż cooler jest to i tak nie nawiewa (wywiewa) powietrza spomiędzy żeber, a finalnie takie rozwiazanie może posiadać około 3-4 stopni więcej niż byś dał wymuszenie chłodzenia od frontu radiatora.

Jaki sens ma dmuchanie na układ i na żebra radiatora w kierunku prostopadłym? Przecież najlepsze chłodzenie osiągniesz dmuchając na żebra równolegle - tłoczysz wtedy powietrze między żebrami i wypychasz z drugiej strony, a tutaj to co zrobiłeś to Ci się powietrze skotłuje w przestrzeni między PCB a radiatorami...

Wiem, że lepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie wentylatora pionowo przed radiatorami, ale takie rozwiązanie bardziej mi pasuje konstrukcyjnie. Robiłem próby podgrzewając radiator palnikiem i po właczeniu wentylatora radiator bardzo szybko tracił temperaturę, a powietrze bardzo ładnie rozpływa się po płytce i radiatorze "uderzając" bezpośtrednio w tranzystory.

Zresztą, jak to mówią "poczekamy - zobaczymy" jak to się sprawdzi, gdy uruchomię układ na gotowo z obudową. Być może będą potrzebne zmiany systemu chłodzenia, ale tym się nie martwię bo lubię sobie podłubać :). W ostateczności zrobię nowa obudowę.

Przeciez ten radiator ma żebra po dwóch stronach - co za róznica gdzie dmucha powietrze.Przy wymuszonym obiegu nie ma znaczenia kierunek grawitacyjnego ruchu powietrza .

Na dodatek na jeden radiator przypada tylko trójka tranzystorów . Nie martw się . Jak będziesz się rozwodził nad takimi detalami to nigdy nie uruchomisz . Ja tez słyszałem ,że za małe ,że nie taki kształt , że trzeba lepsze kondensatory i rezystory itd . Ale zagrało . Okazałao się ,że jednak ,że sie popsuło coś zupełnie innego , na co nikt nie zwraca uwagi :-)

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

od dawna zamierzałem pokazać mojego A5,zamieszczam więc zdjęcia i tak jak w tytule wątku czekam na "końcowe uwagi"

Ukryta Zawartość

post-8690-100002343 1211802897_thumb.jpg

post-8690-100002344 1211802897_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem go u dampera w realu.

Wierzcie mi te fotki nie odzwierciedlają pełnej rzeczywistości.Po prostu majstersztyk

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.