Skocz do zawartości
IGNORED

tunning wzmaka

Deep snow

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniałem też dodać, że wszystkie parametry są te same. Gdzie -niegdzie tylko dałem na wyższe napięcie, np zamiast 16V jest 25V, ale pojemności są identyczne.

jedyne co mozna zrobic w tej klasie wzm to podniesc prad spoczynkowy. Zawsze jest zbyt maly. Powinno byc jakies 200-300mA ajest pewnia 50-80. Musisz jednak zwiekszyc duzo radiator czegonie da sie zrobic a wiec potrzebny jest cichy wiatrak. Najlepiej 115V podlaczony do 30-30V AC od zasilacza koncowki. Musi wiac na zeberka radiatora. I to jedynie mozesz zrobic aby poprawic dzwiek. Reszta to sa zwykle bajki i naciaganie prze ztuningowcow. Wydane na oszusta pieniadze lepiej dolozyc do wartosci tego wzm. ktory masz i kupic cos lepszego.

Przepraszam za tego oszusta. Zamiast oszusta powinno byc przedsiebiorczy pomagajacyc niezorientowanym jak pozbyc sie na jego kozysc duzych pieniedzy. Czyli uczciwy inaczej audiofilut.

>senicz

Zgadzam się, nie ma sensu słuchać wszystich "znawców" tunningu, bo każdy mówi inaczej. Podmieniłem Jamicony na stare japończyki i wróciłem do punktu wyjścia. Zastanawiam się teraz w jaki sposób podnieść napięcie aż o 100%. Będzie problem.

Nie zwiększaj napięcia zasialnia wzmacniacza ani prądu spoczynkowego. To ryzykowne a juz podnoszenie go o 100% = qpa dymu i awaria. Czy na pewno wiesz co robisz? Kondensatory elektrolityczne (małe wartości 1-10uF) w torze sygnałowym zamień na foliowe: MKC, MKP (najlepiej) lub chociaż MKT (WIMA, ROE, EVOX RIFA, Philips).

Wiele osob mysli, ze ich wzm. mozna tak poprawic jak malicha i otrzymac super sprzet. Oszusci tak zwani tuningowcy podtrzymuja ten mit. Prawda jest jednak inna. Za wywalone pieniadze na oszusta lepiej kupic nowy sprzet. Co do podniesienia napiecia o 100% to oczywiscie mozna tylko jest problem z wieloma elementami. One musza byc wymienione. Poczawszy od konds. w zasilaczu po tranzystory w koncowce. Kupa pieniedzy i zupelnie niepotrzebnie.

Co do kondensatorow to warto dodac do istniejacych (rownolegle) wieloplytkowe ceramiki np. 47n/250V np. od strony druku. W kilku letnich wzm. czasami elektr. traca parametry i wymiana ich rzeczywiscie pomaga. Tak np. naprawilem wzm regi. Zachodzi pytanie kiedy wymieniac konds. w zaslaczu? latwo to sprawdzic. Wystarczy podlaczyc obciazenie znamiomnowe np. 8om/100W i puscic sygnal np. 20k. Dodatkowy glosnik lub oscyloskop podlaczony na wyjsciu ujawni nam potrzebe zmian konds. 20k nie bedziemy slyszec ale jesli bedzie slychac typowy dla zasilaczy brum to wymiana jest potrzebna. W ten sposob mozecie sprawdzic tez jakosc "modyfikacji" ew. oszustow. Oczywiscie powinien to robic doswiadczony choc troche elektronik.

• 1 miesiąc później...

szukałem po wielu wpisach ale nie znalazłem nic na temat tego modelu wzmaka a nie chcą niepotrzebnie zaśmiecać forum zakładaniem nowego wątku uznałem że lepiej będzie jak dopiszę się do podobnego.

mam przedwzmacniacz oraz końcówkę mocy TEC SYSTEM 5000 i w związku z tym jedno pytanie.Sprzęt lekko szumi , czy opłaca mi się go naprawiać oraz w pewnym stopniu zmodyfikować czy dać sobie z tym spokój??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10033-100009880 1170280151_thumb.JPG

post-10033-100009881 1170280148_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety w necie nic takiego nie znalazłem(narazie).Jak dokładnie posprawdzałem to w przedwzmacniaczu napewno szumi potencjometr głośności , natomiast w końcówce coś musiało siąść bo skrzeczy jak cholera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.