Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wysokotonowymi/zwrotnicami

jointventura

Rekomendowane odpowiedzi

kiedys dawno temu uszkodzilem(podalem za duza moc na biedne glosniczki) glosniki wysokotonowe(no name odpowiedniki Tonsila GDWT 9/??) i zwrotnice(graly strasznie, jak za moment dokladniej opisze). Kupilem na allegro STX GDWK 9/150(tez chyba jakies zamienniki Tonsila) i jedna zwrotnice(bo druga wydawala mi sie grac dobrze). Pozamienialem to i teraz mam problem.

Kiedy slucham muzyki cicho wszystko wydaje sie byc w porzadku. Kiedy podglasniam prawa strona(wysokie tony) zaczyna wydawac z siebie dzwieki(nie wiem jak to nazwac? trzaski? pojawiaja sie z wyzszymi czestotliwosciami glosu ludzkiego. staje sie on strasznie skrzeczacy. zaznaczam, ze na sluchawkach tego nie ma). Jesli podglosnie jeszcze bardziej to dolacza sie do tego lewa strona(tez wysokie tony), tylko ciszej niz prawa.

Co mam robic? Czy te glosniki/zwrotnice sa uszkodzone czy juz tak po prostu maja?

Myslalem o wymianie wysokotonowych i tej jednej zwrotnicy, zeby pasowala do tamtej(albo obu zwrotnic). Jesli mam wymieniac, to na jakie? Rozni ludzie polecaja Tonsile 11/100 albo jakies czeskie Tesla czy cos. Na ew. wymiane mam ograniczony budzet(kolo 100PLN), a poza tym te kolumny to Skart 60, wiec nie zadna nawet klasa nizej-srednia, szkoda inwestowac jakas potworna kase.

jakies tam parametry tych glosniczkow wysokotonowych sa na stronie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wszystko napedza wzmacniacz Technics SU-VZ320(klasa A), ale raczej to nie on jest winny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/19965-problem-z-wysokotonowymizwrotnicami/

Wymontuj głośniki wysokotonowe z kolumn, do zacisku + lub oznaczonego kropką ( jeśli sa oznaczone) na głośniku podlutuj kondensator ( najlepiej ze stałym dielektrykiem) 2,2mkF lub 3,3mkF, nie większej pojemności, do drugiej końcówki kondensatora i zacisku "-" głośnika podlutuj przewód głośnikowy i podłącz do wzmacniacza odłączając wcześniej kolumny. W ten sposób sprawdzisz czy efekt skrzeczenia jest wynikiem uszkodzenia głośników, czy też elementów zwrotnicy w kolumnie. Pamiętaj zeby nie podgłaśniać wzmacniacza zbyt mocno, potencjometr głośności na godzinę 10, max. 11, gdyż powyżej pojawiają się już zniekształcenia na skutek przesterowania wzmacniacza. Jeśli w w/w układzie głośniki będą grały bez charczenia, to najprawdopodobniej uszkodzony jest jakiś element w zwrotnicy (może kondensator szeregowy filtra) lub zwrotnica jest nieodpowiednia (ma zbyt niską częstotliwość podziału i za małe tłumienie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.