Skocz do zawartości
IGNORED

brzmienie mp3

Deep snow

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Dion skompresowana i nie to jest ten sam DOKŁADNIE fragment? Bo jeśli nie, to porównanie może być mylące - tak jak mylące jest porównywanie Dion z Beyonce.

Proponuję zaznaczyć całą piosenkę i użyć funkcji scan. Dla porównania między wersjami można użyć funkcji hold, wtedy będą na jednym wykresie (żeby nie było chaosu, możesz porównać tylko jeden kanał).

No i jeszcze jedno. Linear view jest dobry żeby sobie oglądać co się dzieje na czubku pasma, ale żeby mieć właściwy pogląd na wagę problemu, lepiej chyba przełączyć na logarytmiczny...

>joint stereo oferuje lepsza jakosc - jest to prawda objawiona i oczywista :)

Ja z kolei gdzieś czytałem, że używając niektórych enkoderów (niestety nie wiem których) należy unikać joint stereo. Bowiem enkoder mając wybór między kodowaniem LR i MS może się często miedzy nimi przełączać co jakoby daje gorszy efekt niż "trzymanie się" jednego z nich.

->pq

Tak to ten sam cały utwór Pour que tu m'aimes encore

->liamk

nie mam w tej chwili takiego utworu ani kompresora ale szukam jak znajdę to dam, a był taki z linii poleceń, co do joint stereo uzupełniam wiedzę i odpiszę :P

>Ja z kolei gdzieś czytałem, że używając niektórych enkoderów (niestety nie wiem których)

> należy unikać joint stereo.

generalnie to do mp3 nalerzy unikac czegokolwiek poza lame :) a w szegolnosci softow klick&go - zwlaszcza sprzed 5 lat :)

jesli w jakims enkoderze spaprali obsluge j-stero to pewnie ze lepiej tam nie uzywac . .. a najlepiej wogole nie uzywac tego enkodera tylko sciangac jedyny sluszny - LAME :)

Kompresja Joint Stereo pogarsza stereofonię (bardziej lub mniej w zależności od trybu) ale daje więcej bitów na odwzorowanie sygnału. Z tego powodu w niższych bitrate-ach stosuje się Joint Stereo (zwykle do okolic 224 k/bit). Przy bit rate 256+ lepiej stosować pełne stereo bo dzięki wysokiemu bitrate sygnał jest dość dobrze odwzorowany i stosunkowo duże odstępstwa od oryginału wprowadza niedoskonała precyzja technologii Joint Stereo. Jeśli chodzi o program do kompresji ponad 320 k/bit to obecnie nie ma takich bo są niepotrzebne. Można poszperać w pierwszych dos-owych kompresorach które swoją drogą przy 512 k/bit dawały jakość jak obecne przy 256-320. Miałem taki lata temu i faktycznie kompresował do 512 k/bit ale pewnie były też inne na których można było zastosować nieograniczony bitrate (w granicach rozsądku). Dodam że kolega miał utwory zespołu "Metallica" skompresowane na 512 k/bit a było to w roku 2000-2001. Sam nie archiwizowałem z takimi bitrate bo mijało się to z celem kompresji.

pozdrawiam

kyle, doceniam, ze poszperalales ale jesli doszedles do takich wniskow to szukales w niewalasciwych miejscach ;) polecam forum hydrogena . . . tudziez wypowiedzi programistow zajmujacych sie pisaniem kodekow. Jasna i oczywista sprawa jest, ze obecne softy kodujace (a lame napewno) oferuja lepsza jakosc w j-stereo niezaleznie od biterate. Nowe i przez wielu uwazane za lepsze kodeki jak ogg i mpc z zasady sa j-stero.

to jest sesowny watek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dyskusja miedzy wkwai i sven_Bent (ten ma racje)

a to ze gdzies w sieci znajdzesz opinie przeciwna . . . no coz . . . w sieci mozna znalezc kazda opnie :)

Ukryta Zawartość

Raczej nie będę opierał się na opinii innych bo i tak pewnie wszyscy mają po części rację. Zacznę może od samodzielnej kontroli. Dokonałem kompresji kodekiem Lame utworu Him - Gone With The Sin na maksymalnej jakości przy 320 kbit.

1)joint stereo

2)stereo

3)orginał

Ukryta Zawartość

post-7234-100004387 1170273176_thumb.GIF

post-7234-100004388 1170273175_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać na wykresach albo rybki albo akwarium. Jak powiedziałem Ty liamk i Ja mieliśmy po części rację. Przy joint na górze się kanały zbiegają w jeden a przy stereo się nie zbiegają ale za to później następuje kaszanka. Wniosek : pozostać jeśli to możliwe przy braku kompresji lub kompresji bezstratnej.

>Wniosek : pozostać jeśli to możliwe przy braku kompresji lub kompresji bezstratnej.

z tym sie zgadzam

co do kompresji mp3 i maxymalnej jakosci to jak juz pisalem te osiagniesz jesli wytniesz wszystko powyzej 19kHz zanim zaczniesz enkodowac poprostu szkoda marnowac cenne bity na to czego prawie nie slychac a nawet jesli juz uprzemy sie na te bardzo wyskoka gore to lepiej ja jendak miec chociaz w mono niz jak to sam nazwales kaszanke w stereo.

A teraz pytanie podstawowe - czy slyszysz roznice miedzy tymi 3 plikami ?

Jestem od pewnego czasu poza domem i nie mam odpowiednio dobrego sprzętu. Ale w domku słuchałem innych i jest wyraźna różnica może nie w precyzji ale w nienaturalnym podbiciu pewnego zakresu wysokich częstotliwości. Mp3 ma je wyraźniej wyeksponowane, na początku myślałem że to dziwne aby mp3 było lepsze niż wav ale w ułamku sekundy "skapłem" się że to sztuczna modyfikacja sopranów.

...i pomyslec, ze w dawnych dobrych czasach, kiedy na swiecie nie bylo audiofili a takze formatow stratnych wzmacniacze mialy galeczke zatytulowana "treble". Wystarczylo przekrecic lekko w lewo... Ale to przeciez zakazane...

witka mam pytanko jest jakis programik ktory to pokazuje czy rzeczywiscie np. flac jest ripowany z org. plyty nie zadnej mp3.

ps. wiem ze jest TauAnalyzer ale on z tego co widze nie potrafi lapać plikow z twardego tylko z płytki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.