Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnice - T Space '86

Gedoz

Rekomendowane odpowiedzi

... wrzucam temat na gore i jeszcze raz prosze o pomoc :] ... cos tam sie "bawilem" w wyliczanie parametrow podzespolow zwrotnicy... jednak jestem niedoswiadczony w tej dziedzinie, stad moja prosba, pozdrawiam Ged

Wczoraj wieczorem tuningowałem koledze takie kolumny-oczywiście padły pianki.

Kupiłem głośniki STX GDN-20-80-8-SC ( 32 zł/szt ) i GDWK-10-200-8-PJ ( 20 zł /szt ).

Wstawiłem bas ( trzeba odrobinę poszerzyć otwór - ja zrobiłem to nożem w 5 min )

wysokotonowe wstawiłem w miejsce średniotonowych - trzeba użyć plastikowej ramki

od średniotonowca,bo dziurki w gwizdkach są za wąsko. Otwory w gdwk zaślepiłem

śrubkami inbusowymi 3 mm.

Zwrotnicę uprościłem do oryginalnej cewki 1,6 mH szeregowo z basem i kondensatorem

3,3 uF z GDWK - powinien byc jeszcze tłumik, ale kolega nie chciał.

Szczęka nam opadła jaki był efekt końcowy za tak niewielkie pieniądze.

Acha oryginalny wysokotonowy zostaje tylko odłaczony.

Prościej i taniej sie nie da, a lepiej nie warto.

Trudno mi coś konstruktywnego w tej kwestii doradzić z kilku powodów. Po pierwsze nie znam tego głośnika STX GDN 20-50-8-SP, nie ma go w bieżącej ofercie na stronie STXa, więc domyślam się, że jest to jakaś starsza konstrukcja, nie znam jego charakterystyki impedancji i częstotliwości, nie wiem jak gra, bo go nie słyszałem. W związku z tym nie wiem czy nadaje się do układu dwudrożnego, czy dobrze odtwarza zakres średnich tonów choć sądząc po opiniach na temat głośników STX na różnych forach internetowych, można mieć wątpliwości. Tak więc tylko ty możesz roztrzygnąc dylemat, czy można zrobić układ dwudrożny, czy też będzie konieczność dodania średniotonowca i robienia układu trójdrożnego, bo masz ten głośnik i możesz go posłuchać jak gra. Jeśli chodzi o zwrotnice do układu trójdrożnego mógłbyś ewentualnie zrobić poniższy układ dobierając na podstawie odsłuchów wartość cewki L (2-3 mH) i rezystory R1 i R2. Niestety taka zwrotnica będzie dość droga, jak zresztą wiekszość zwrotnic trójdrożnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... niestety nieposiadam wiecej parametrow technicznych tego stx niz ponizsza tabelka... jednak owy stx bardzo przypadl mi do gustu... po podlaczeniu do starej zwrotnicy wpros zachwycil mnie swoim brzmieniem... dynamiczny niski cieply... ogrona roznica miedzy bulgoczacym dexonem :| glosnik imo gra bardzo podobnie jak stary gdn tonsila... mysle ze zagra w systemi 2-way... jeszcze jedno co zauwazylem glosnik troche dusi sie w zamknietej obudowie po odslonieciu "dziury" na gdm'a od razu dostaje powietrza wiec moze warto zrobic tam br... mysle ze pokusze sie o dwu-drozny uklad + br... w koncu to tylko eksperyment... a i nikt strzelal z tego nie bedzie :]... standardowo pytania... jaka powinna byc dlugosc tunelu br i oczywiscie projekt zwrotnicy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli nie kupiłeś jeszcze głośnika średniotonowego, to chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem bedze zrobienie układu dwudrożnego, choć pasmo przenoszenia tego GDNa podane w tabeli to 3,6 kHz (nie wiadomo z jakim spadkiem i nie znamy wykresu charakterystyki), ale jeśli jego brzmienie ci się podoba i trafiło w twój gust, to nie ma się co przejmować. Na początek spróbuj zrobić prostą zwrotkę np. taka jaką zrobił Bogdan w poście wyżej. Ja praktycznie nie stosowałem GDWK 9/80 w układzie dwudrożnym, raz co prawda zrobiłem na nim taką pseudo kolumnę do radioodbiornika używanego w pracy, gdzie zastosowałem jako filtr tylko kondka 4uF, ale to radio miało bardzo małą moc, tylko kilka watów, więc ryzyko spalenia głośnika było niewielkie. Jeżeli wymieniłeś membranę w kopułce na poliamidową i ma ona cewkę na aluminiowym karkasie, to sądzę, że do tych 4uF można spokojnie dojść, o ile nie nie będziesz zbytnio podbijał sopranów na wzmacniaczu. Co do b-r skorzystaj z symulatorów, bo ja jestem zwolennikiem obudów zamkniętych i burczybasów nie robiłem. Tak więc na początek zastosuj do GDN tą cewkę 1,6 mH ze zwrotki od Space`ów, a do kopułki dobierz na słuch kondka w zakresie 3,3-4uF + rezystor lub dzielnik jako tłumik, jeśli będzie taka konieczność.

U mnie jest tak, czy to jest poprawne? nie pamientam dokładnie indukcyjności cewek , dla niskotonowca to jeśli mnie pamięć nie myli, 2,4mH a dla średniotonowca 0.8 mH.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.