Skocz do zawartości
IGNORED

Wow! Joachim Gerhard dealerem Linkwitza!

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

ps.

napisałeś "ciekawe jak grają" w sytuacji, kiedy słuchałeś ich sam na tyle długo by wyrobić sobie opinię co do ich "delikatnie mówiąc średniości" - nieładnie tak podpuszczać ludzi ;)

grafie drogi - mówisz i masz

kiepska barwa , nienajlepsza przestrzenność dzwięku, dżwięk przywiązany do głośników jak pies do budy, brzmienie przypominało troche kolumny Zollera. po prostu pachniało focalem. Obawiam sie że ich właścicielowi nie podobało by się gdybym podał jego adres na forum internetowym , które on traktuje z wielkim przymróżeniem oka. Moge powiedziec że wojwództwo kujawsko -pomorskie

Dzięki Mike27,

Twoje obserwacje mnie niesamowicie zaskakują.

Wszystkie praktycznie opinie o Orionach jaki znalazłem do tej pory w necie podkreślały zwłaszcza znakomitą i naturalną przestrzenność dźwięku, zresztą charakterystyczną dla źródeł dipolowych, a Ty zanotowałeś "nienajlepsza przestrzenność dzwięku, dżwięk przywiązany do głośników jak pies do budy".

Nad wyraz dziwne.

Zaskakuje też porównanie do Zollerów, Oriony nawet nie leżały obok żadnego Focala. Bardzo dziwne. Jaki był pokój, ustawienie, sprzęt towarzyszący?

Skoro to Twój znajomy, a nie możesz dać mi do niego kontaktu nawet na priva (interesowałaby mnie choćby Jego opinia jako osoby, która poznała Oriony bardziej dogłębnie - nie chcę nikogo broń Boże nachodzić), może mógłbyś sam odwiedzić go i zrobić porządny odsłuch, skoro ten ówczesny, pobieżny pozostawił wrażenie tak drastycznie odbiegające od doświadczeń wielu innych słuchaczy, którzy podzielili się swoimi uwagami w necie.

pozdr.

graaf

??!

i znowu jakby inna osoba - Mike27 - czy to TY?!

nic nie wiem o kinie domowym - filmy lubię oglądać w kinie

Jesteś tak osłuchany a piszesz takie dziwne rzeczy?

Orion to dipol akustyczny poniżej ok. 1500 Hz (górny punkt podziału), nie zauważyłeś tego kiedy je oglądałeś u tego kolegi?

Tutaj Linkwitz to wyjaśnia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Loudspeaker directivity and room response)

Praktycznie wszystkie elektrostaty i magnetostaty mają dipolarne charakterystyki kierunkowe, ale także wiele konstrukcji z głośnikami dynamicznymi korzysta w różnym zakresie z tego rozwiązania - z bardziej znanych np. Audio Artistry, Genesis, Alon, Gradient, PHY (Koteczek jest specjalistą), ProAc (seria Future)

Może w kinie domowym też wykorzystuje się dipolarne charakterystyki kierunkowe? Ale wymienione firmy stosowały dipole do czystego HiFi jeszcze przed pojawieniem się kina domowego.

Dipole nie są popularne, zwłaszcza na basie, bo są duże i niekomercyjne

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Graaf:

SPL tego dipola - dziwi mnie te 60W wzmacniacza - toż to nawet nie da rady wysterować tego XLS'a w pobliże jego Xmax, nawet na dipolu

"Nie rozumiem - co złego dla jakości brzmienia może wynikać z tego, że "woofery będą grzały sie znacznie mniej niż średniotonowy". Co to za zjawisko?"

Zjawisko to zwie się kompresją termiczną i przynajmniej ja staram się żeby cewki głośników grzały się mniej więcej tak samo - aby uniknąć wrażenia np. swobodnego środka i ledwo dyszącego basu.

W sprawie gwizdka i podziału na 1.4kHz - przy SPL równym 106dB @ 25cm - a więc 94dB @ 1m, lub 88dB @ 2m sieje on już ostro wyższymi harmonicznymi (są znacznie lepsze w tej dziedzinie tweetery). Przy poziomach dźwięku wyższych może się już spalić - wątpię żeby był w stanie wytrzymać znacznie więcej niż 10W RMS wydzielone w cewce.

A przy jakich SPL słucham - normalnie to nie jakoś bardzo głośno - chciałbym uniknąć konieczności instalacji aparatu słuchowego (jeden z największych koszmarów audiofila - jak tu chwalić się nowymi klockami nosząc takie ustrojstwo), dlatego też lubię nieco podbity bas (żeby mieć wrażenie odpowiedniej równowagi tonalnej przy niższym SPL, zgodnie z krzywymi Fletchera-Munsona). Czasem jednak ogarnia mnie głupawa i lubię sobie posłuchać metalu z "koncertowymi" głośnościami i nie lubię jak sprzęt się przesterowuje i rzęzi.

Pozdrawiam również

ps.

Wow!

szczególnie pouczające są testy przetworników średniotonowych! Czy dobrze czytam, że pomiar zniekształceń nieliniowych był przeprowadzony @90dB @0.25m? Zniekształcenia są porównywalne niż w przypadku testowanych tweeterów i to nie tylko na dolnym skraju pasma. Co by się z nimi działo @106 dB @0.25 m? Czy nie byłaby to jakaś masakra?

Jeśli dobrze czytam to te tweetery są czyste jak łza w porównaniu do tych średniotonówek!

Wyglądałoby na to, że tweeter w ogóle nie jest żadnym problemem w porównaniu do swych "większych braci".

graaf

Graaf:

Jesteś jednym z nielicznych na tym forum, którzy docenili trud Marka K włożony w udostępnienie pomiarów dla gawie.. ee.. chciałem rzec społeczności DIY.

W sprawie poziomu SPL dla tych nieszczęsnych średniotonowców:

- 0.25m odległość mikrofonu zahacza już o pomiar nearfield, dlatego SPL może już nie rosnąć dokładnie z odwrotnością kwadratu odległości. Dla gwizdków jest to ciągle farfield ze względu na małe rozmiary membrany

- Jeden Mark K raczy wiedzieć dlaczego wybrał tak niski SPL do porównań średniaków, ja też jestem ciekaw co wyszłoby dla wyższego SPL, zwłaszcza dla 400 i 850Hz (bo dla 150Hz to z grubsza wiadomo)

- woofery 18cm były już mierzone dla nieco wyższych SPL, a dla nich pomiar w odległości 25cm oznacza jeszcze większy krok w stronę nearfield

>Mike27

Napisałeś: "Kilka razy w życiu słyszałem sprzęt za wcale nieduże pieniądze które w kwestii barwy i naturalności odtworzenia instrumentów były bardzo blisko oryginałowi."

Mógłbyś podać jakie to kolumny, ewentualnie całe systemy?

a men

SF electa amator, Krell CD 280, Gryphon Tabu, kable Transparent Ultra, Stand Art 7

Spendor 1/2 SE, Densen DM 20/30, Meridian 506.20, Fadel Art Stream i Aeoroflex, 80 kg podstawy robione specjalnie pod SP 1/2

SF Minuetto, Bow Wazoo, Densen B400, Stand Art 7, Tara Labs Ref.Gen2 i Air 3

wszystkie systemy odsłuchiwane w dobrze zaaranżowanych pomieszczeniach pod względem akustycznym ( 21 m.kw i 24 m.kw)

Pozdrawiam

Re: mike27, 5 Sie 2005, 12:43

poddaję się Mike27, moja klęska dydaktyczna :(

ale jako nauczyciel jestem przyzwyczajony jakoś przeżyję ;)

żeby się czegoś nauczyć trzeba chcieć

jeśli kiedyś zechcesz znajdziesz sobie bez trudu sam wszystko o dipolowej charakterystyce rozpraszania w książkach, czy choćby w wielu miejscach w necie

ja nie jestem stanie Ci pomóc, wybacz, ale już dość czasu zmarnotrawiłem na próbach tłumaczenia rudymentarnych koncepcji

pozdrawiam i powodzenia,

graaf

nie musisz mi w niczym pomagać

poczytaj jeszcze troche książek i recenzji i pozachwycaj sie "dipolowymi charakterystykami" Nie wiem czy mam sie z ciebie śmiać czy nad tobą płakać.

Chociaż świat potrzebuje takich ludzi jak ty. a swiat audiofilski w szczególności. Gwiazdki,kropki,oceny recenzentów a potem zakup bo w gazetce była bardzo dobra ocena.

P.S Mam nadzieje że nie uczysz muzyki

szczeże to zawsze mnie zastanawiało po co w orionie są tak włożone głośniki - jakby to miało pracować jako bipol w open baffle to niewydawałoby prawie żadnego dźwięku - zdaje się że kolega się troszke pomylił

Re: mike27, 5 Sie 2005, 18:04

do wszystkich czytających ten wątek

którzy nie znają mnie z innych wpisów - wyjaśniam:

nie wiem jaki cudem cytat "Chociaż świat potrzebuje takich ludzi jak ty. a swiat audiofilski w szczególności. Gwiazdki,kropki,oceny recenzentów a potem zakup bo w gazetce była bardzo dobra ocena" miałby się odnosić do mnie - o rankingach, gwiazdkach, kropkach, prasie i przemyśle audio zawsze wyrażałem się raczej z przekąsem i krytycznie.

Proszę nie wyciągać błędnych wniosków co do mojej osoby z bzdur, które Mike27 na mój temat wypisuje.

pozdrawiam,

graaf

Drogi Piter,

na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz całą teorię "behind Orion" włącznie z wyjaśnieniem takiego a nie innego ustawienia głośników

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chej mistrzowie od kolumn

Mam pytanko bo nie doczytalem, Graff Ty sluchales tych kolumn jak tak to z czym i drugie Misimor dysponujesz wiedza fachowa ,ale opowiedz mi cos o tym jak mozna wysuwac spostrzezenia tylko po samych danych? Rozumiem , ze rowniez nie sluchales tych kolumn

pozdr

nie klóćcie sie juz, ciezko sie czyta

>Proszę nie wyciągać błędnych wniosków co do mojej osoby z bzdur, które Mike27 na mój temat wypisuje.

Oryginalne, takiego oświadczenia to tu jeszcze nie było;-)

Swoja droga ciekawe ile prawdy jest w niekorzystnej ocenie brzmienia Orion przez Mike27. Kwestia pomieszczenia i ustawienia kolumn jest tu wazniejsza jak w monopolach. Dzwiek zwiazany z glosnikiem moze wynikac rowniez z tego (choc na ogol jest to wina znieksztalcen samych przetwornikow, zwlaszcza tweetera). "Focalowskie" brzmienie w rozumieniu pejoratywnym, to chyba "ostre / twarde" brzmienie, wiec czy w Orionach pomimo wspanialej teorii nie udalo sie pozbyc rezonansow w praktyce? A moze glosniki sa ok. a zwrotnica - equalizer i wzmacniacze sa raczej srednie... Szkoda, ze na szole w Denver nie bedzie mozliwosci zweryfikowania.

no właśnie americano poruszyłeś bardzo ważną kwestie - bo co do konstrukcji orionów to jest to pod względem technicznym świetny przetwornik - ale płytka ze wzmacniaczami już na taki super hi-end niewygląda i jeżeli ktoś ma jakieś zastrzeżenia do orionów to może właśnie tam leży pies pogrzebany - taka jest moja opinia

Trafna uwaga Piter,

dlatego szczerze mówiąc raczej bym Orionów "w ciemno" kupował :)

to była taka prowokacja, żeby zwrócić uwagę na idee praktycznie nieobecne na forum, sam poczułem się sprowokowany pianiami na chwałę "w ciemno kupionych" Eidolonów - kupy złota z bass reflexem i pasywną zwrotnicą.

Niestety nadziałem się na ludzi, którzy pozjadali audiofilskie rozumy i spotkał mnie zasłużony los prowokatora :(

A tak na serio, kupiłbym, co najwyżej, "Orion Construction Plans" za 290 USD do celów poglądowo/stolarskich ;)

Natomiast jako zwrotnicy użyłbym regulowanej zwrotnicy cyfrowej takiej jak np. Behringer DCX 2496, którą na allegro można "nabyć drogą kupna" za marne 1150 zł - piękne czasy :)

Jakby były problemy z niedopasowaniem mocowym czy nadmiernym obciążeniem tweetera, o których pisał Misiomor to zastosowałbym filtry 48 dB/oktawę :) z pełnym zachowaniem zachowaniem spójności czasowej i fazowej :) a wszystko to "procesowane" cyfrowo w rozdzielczości 24 bity@96 kHz, mniam :)

A zamiast Exceli użyłbym combo Jordan JX53/92s, a na basie też są oczywiście lepsze opcje - zaoszczędzone na zwrotnicy i Excelach pieniądze można by zainwestować w któryś z modeli Adire, o którym wyżej wspominał Misiomor, albo w Volta, ATC czy 15 calowe Audio Technology :) są różne opcje, nie tylko wszechobecne Seasy, Focale, Scanspeaki czy Accutony, jeśli się odpowiednio "zdywersyfikuje" inwestycyjny "portfel".

pozdr.

graaf

pps.

a wszystko to oczywiście tylko w takim przypadku, gdybym potrzebował 20-20 kHz @100+ dB, ale nie potrzebuję :)

Wiem, bo zwyczajnie dokonałem paru pomiarów i okazało się, że potrzebuję 80+ dB in peak, a 90% moich ulubionych nagrań ma średnio poziom -10dB @50Hz i -20 @25Hz

i dlatego obecnie interesują mnie systemy jednodrożne

graaf

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.