Skocz do zawartości
IGNORED

JAKA ZWROTNICA 4 czy 8 OHM POMOCY!!!!!!!

rafti

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie....chcę zbudować kolumny głośnikowe....mam kilka "głośnikowych" faworytów ale jak wiadomo kazdy ma inną impendencje... myślałem o takich konstrukcjach 2xGDN 4ohm szeregowo połączone i do tego 8ohm GDWK i moje pytanie jest następujące...jak ma byc zwrotnica 4 czy 8 ohmowa....

czy jeżeli połącze równolegle dwa 8ohmowe GDN to musze zastosować do nich 4 ohmowy GDWK??? i w takim przypadku również jaka powinna być zwrotnica..

czy o impendencji zestawu głośnikowego decydują głośniki niskotonowe??? to czy jeżeli ich wspólna wartośc jest 8ohm to srednio- i wysokotonowy głośnik musi być także 8ohmowy...

DZIEKI Z GÓRY

POZDRAWIAM

https://www.audiostereo.pl/topic/20109-jaka-zwrotnica-4-czy-8-ohm-pomocy/

witam!

Zwrotnica powinna być oczywiście 8 ohm-owa. wartości głośnikow odnośnie wysokotonowy i niskotonowy powinny być mniej wiecej takie same ale głównie zależy od impedancji niskotonowego ( w zależności od konfiguracji podączenia głośników). mniej zależy od średniotonowego i wysokotonowego ponieważ ich impedancje moga być różne od standardowej 4 ohm czy 8 ohm. spotykane są średniotonówki i wysokotonówki 6 ohmowe.

podsumowując zależy "głównie" od głósnika niskotonowego

pozdro

dzięki...rozwiałeś moje wątpliwości.....może jak wiesz to jakie byś proponował głośniki do centrala (postanowiłem od tego głośnika zacząc całą zabawę w DIY) max 1000zł....oraz jaka zwrotnica głównie chodzi o podział

POZDRAWIAM DZIĘKI

witam, ponownie

jak cos wmiare cenowo to na ARN-kach cosik proponuje moze arn 150... razy dwa a do tego arv-ałka tradycyjnie po czesku lub inna kopułka tyle że głośniki oczywiście muszą byc ekranowane

z innej beczki to cos Vify 15MH... a do tego kop€łka DT25TG

to tak mniej wiecej bez żadnej sugestii to inno przopozycja wkońcu to mają byc Twoje DIY.

pozdro i miłego myslenia a tym samym konstuowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.