Skocz do zawartości
IGNORED

FM Transmitter

pol32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sorry, że temat trochę mało audiofilski. Kupiłem samochód, niestety ma firmowe radio ładnie zabudowane w konsoli centralnej ale niestety nie odtwarza mp3. Przyzwyczaiłem się już do słuchania w aucie swojej muzyki a nie papki radiowej i brak mp3 mocno mi doskwiera. Myślałem nad zmieniarką ale kompatybilnej z moim radioodbiornikem w Polsce nie znalazłem (firmowa kosztuje kosmos). Niedawno na allegro trafiłem na aukcje FM transmittera,urządzenie to podłączone do gniazda słuchawkowego, dowolnego odtwarzacza przenośnego, emituje w bardzo ograniczonym zakresie fale radiowe FM. Częstotliwość sobie ustawiamy później taką samą w radiu samochodowym i już gra. Mam przenośnego mp3 grajka i mógłbym go wykorzystać. Moje pytanko, czy miał ktoś z tym kontakt, jaka jest jakość muzyki i czy nie ma zakłóceń od standardowych rozgłośni radiowych?

Pozdrawiam

pol32

https://www.audiostereo.pl/topic/20138-fm-transmitter/

Mam coś takiego, firmy Belkin. Gra. Tyle można powiedzieć pozytywnego. Zakłóceń od rozgłośni radiowych nie ma, jeśli się dobrze dobierze częstotliwość, natomiast sama jakość dźwięku jest wyraźnie gorsza niż normalnie z radia. Przede wszystkim brakuje wysokich tonów.

Trochę to przypomina słuchanie nagrań z kaset Stilon Gorzów - słychać kto gra i jaka to melodia, ale jakość dżwięku jest kiepska. Przy czym w przypadku Belkina wyraźnie się pogarsza w miarę wyczerpywania się baterii.

https://www.audiostereo.pl/topic/20138-fm-transmitter/#findComment-350139

zakladajac ze masz na mylis transmitery dzialajace na zasadzie nadajnika FM to mam tez takie ustrojstwo i raczej nie polecam (jakosc opisana przez cubino). Alternatywa sa FM transmitery podlanczane do wejscia antenowego (przejsciowka miedzy wtyk anteny a gniazdo radia), czyli pomijajace zamiane na fale radiowe.

xajas

www.jaschiks.com

https://www.audiostereo.pl/topic/20138-fm-transmitter/#findComment-350145

"zakladajac ze masz na mylis transmitery dzialajace na zasadzie nadajnika FM to mam tez takie ustrojstwo i raczej nie polecam (jakosc opisana przez cubino). Alternatywa sa FM transmitery podlanczane do wejscia antenowego (przejsciowka miedzy wtyk anteny a gniazdo radia), czyli pomijajace zamiane na fale radiowe."

Niestety - to w sumie to samo. Tak samo signal jest modulowany do FM i podlaczenie do anteny jest tylko skrotem. W koncu przy przenosnych urzadzeniach antena sa sluchawky.

@pol32

Najlepsze rozwiazanie bedzie, jak poszukasz adapter-przejsciowke, ktory wepchniesz do radia zamiast zmieniarky. W koncu w tym gniazdku sa normalne analogowe wejscia do radia. Jezeli znalazl bys sam wtyk, to sam sobie kabelek zlutujesz.

https://www.audiostereo.pl/topic/20138-fm-transmitter/#findComment-350335
  • 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.