Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

>Piotr Rybka

Dopiero teraz mogę podziękować Ci za szeroki opis będący odpowiedzią na moje pytanie o ASL bom w rozjazdach był zbierając materiał o losach różnych niepełnosprawnych zwierzaków... a Twa audiofilska mądrość na pewno ma więcej z żywą materią wpólnego niż składem odłożonych pojęć....

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz... zmieniałeś słuchawki, interkonekty i źródła przy odsłuchiwaniu konkretnego wzmacniacza, ale chyba tylko raz przy okazji opisu Twin Head'a wspomniałeś o róznicy (poprawie) brzmienia po zmianie lamp na inne. Czy próbowałeś to również z innymi wzmacniaczami i czy spodobało ci się jakoś szczególnie brzmienie któryś lamp ? jakie tu są Twoje dośwaidczenia ?

Nie jestem pewien ale w powyższym modelu ASL MG Head OTL MK III siedzą chyba jakieś Chińskie lub słowackie lampy, czy sądzisz że wymiana na np. Harmonixy przyniosłaby spore zmiany w barwie i innych aspektach brzmienia, czy nieznaczne.

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

PiotrS

Rybką, co prawda, podobnie jak Mistrzem (jajcarz z tego Jaro_747), nie jestem, ale chętnie Ci odpowiem, mimo że tymi niepełnosprawnymi zwierzakami do reszty mnie przybijasz. (Własnych mam aż nadto.)

O lampach i ich wpływie dużo było pisane w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ASL, jak ustaliłem, stosuje albo chińskie Sino (a nie, jak sugerował dystrybutor, Sovteki), albo rosyjskie no-namy, czyli najtańszy asortyment z możliwych. Nie darmo jeden z redaktorów zwierzał mi się, że według firm, jak nie ma 50 krotnego przebicia na kosztach materiałowych, to nie ma się w ogóle za co brać.

Elektro Harmoniksy są oczywiście nieco lepsze, ale w lampowym wszechświecie nie ma nieomal granic postępu, toteż zawsze znajdzie się lepsza lampa, tylko że ceny zaczynają od pewnego pułapu całkiem wariować.

Lampy Sino są stosunkowo oschłe, ale obficie podają szczegół. Harmoniksy i Sovteki mają więcej ciała i ciepła, czyli są, można rzec, bardziej kobiece, ale jak to kobiety, do szczegółów też się potrafią przyczepić. Natomiast z lampami najwyższej klasy nie miałem jeszcze, niestety, do czynienia, toteż ponad to, że na pewno są jeszcze dużo lepsze, nic Ci konkretnego nie powiem. Może tylko tyle, że Sovteki 5AR4, udające, ale tylko udające, sławnego Philipsa GZ34, bardzo uplastyczniają dźwięk.

Szczerze mówiąc nawet nie sprawdziłem, jakie są lampy w MG Head; pewnie para małych triod i coś sterującego, ale mogę się dowiedzieć, a wtedy Kolega Koteczek, wielki lampowy specjalista, powie Ci jakie tego rodzaju lampy są naj i dlaczego. Uprzedzam jednak, że małe triody dobrych firm są drogie. Para przyzwoitych Mullardów to minimum 50 dol. plus koszty przesyłki. Na forum są handlowcy, to Ci powiedzą. Niemniej nawet bez wymiany lamp ten wzmacniacz wart jest grzechu.

Ukryta Zawartość

Teraz dla odmiany ja mam pytanie do kolegów konstrukrorów i uczonych w technicznym piśmie:

Powiedzcie mi, z łaski swojej, na czym konstrukcyjnie polega dostrojenie impedancyjne we wzmacniaczach słuchawkowych?

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie dot. tzw. prosiaczka czyli wzmacniacza słuchawkowego MF XCans (v2): czy to jest hybryda, tak jak XCans v3, czy to jest czysta lampa w klasie A? Napis na tylnej ściance głosi CLASS A TUBE HEADPHONE AMPLIFIER.

Mam taką sprawę:

Dowiadywałem się u dystrybutora ASL na Płn. Amerykę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jak to jest z zasilaniem 110V / 230V we wzmacniaczu MG HEAD DT OTL MKIII. Dostałem odp., że są 2 wersje tego wzmaka:

1) wersja uniwersalna, taka jak na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z oddzielnym (zewnętrznym) zasilaczem, na którym jest przełącznik 230V/110V

2) wersja europejska, która działa tylko na 230V, i w której ... uwaga... zasilacz jest wbudowany, a nie oddzielny. Czy to możliwe Waszym zdaniem? Wierzyć mi się nie chce, żeby ten zasilacz mógł się zmieścić w głównej części wzmacniacza, skoro w wersji na dwa typy napięcia ten zewnętrzny zasilacz jest znacznych rozmiarów. Gość powiedział mi, że wersja europejska wygląda tak samo jak wersja uniwersalna. Zastanawiam się nad tym głęboko i zasięgam opinii, bo ta wersja jest tańsza o ponad 60 USD.

Co wy na to???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

neutralny

Ten jednoczęściowy, to LH-01.

Wszystkie informacje na tej stronie

Ukryta Zawartość

post-8530-100007212 1170284247_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby to kogoś interesowało, to jutro Twin-Head wraca z tuningu. Podobno gra teraz "zajebiście". Jakiś ordynus z niego się zrobił? Niedługo się przekonam, chyba że w zaspach utknie.

Piotrze, nie. Mój system brzmi na tyle dobrze, że nie mam narazie chęci na zmiany. Tylko chciałbym coś zrobić z prądem w gniazdku bo brzmienie w południe i ok. 22 to niebo i ziemia. Tylko nie wiem czy taki Powerac czy Powerbox coś da. Nie mam w pobliżu znajomego, który pożyczyłby mi do odsłuchu. Wiem, że można za kaucją wypożyczyć w firmie, ale jakoś nie mogę się przemóc no i czasu brak. Miałem na próbę Heliona FS 1700 no i to była totalna porażka. Zamulenie na maksa. Stad moje uprzedzenia. Ale czy Powerbox wyrówna mi jakość brzmienia przez całą dobę? Wątpię.

Royber

Miałem Poweraca i prawie nic nie daje, a już na pewno nie więcej niż mój komputerowy Ever Sinline, który przynajmniej potrafi podbijać a nawet produkować napięcie. Jakość prądu to istna zmora. Teoretycznie PS powinien załatwiać sprawę, tylko, raz, te koszty, a dwa, Elberoth napisał, że u niego niewiele pomógł. Powerboxa nie próbowałem, ale do PALa zupełnie nie mam zaufania. Ale poza tym po 22 także nasz słuch się poprawia, a na to już nie będziesz miał wpływu. Po 1 w nocy staje się jeszcze dużo lepszy. Trochę pomaga aspiryna zażywana codziennie i od czasu do czasu krople do uszu.

> Royber, też miałem taki dylemat. Przeszukaj forum, jedno drugie.. Popytaj uzytkowników. Ja mam Powera v3 - polecam, ale nie namawiam, sam znajdziesz jeżeli bedziesz szukał.

>Piotr Ryka, ...z pewnością POWERAC nic nie daje ;-), blokuje ci zdrowe myślenie i robisz innym wodę z mózgu.

=> PiterK

Znowu marketing ? ;-) U jednych pomaga u innych nie :)

P.S. Furutech RD 2 działa, ale nie jest wart tych pieniędzy, jak z listwa na razie nie wiem ;-) Najwyższa ISOTEK-a u mnie się spawdzała, kondek mini sub był porażką - tak więc nie ma reguł - u każdego jest inny prąd, mi nawet Helion specjalnie nie spowalnia, dlatego wciąż jest ;-)

PiterK:

"blokuje ci zdrowe myślenie i robisz innym wodę z mózgu."

Jak może mi blokować, skoro go nie mam? Raczej tobie blokuje twój v3, o ile takowe w ogóle posiadasz.

>>Piotr Ryka

To chyba jednak nie jest LH-01. Po pierwsze LH-01 ma funkcjonalność przedwzmacniacza, po drugie ma inne parametry niż MG HEAD OTL, po trzecie wygląda zupełnie inaczej, a facet mi napisał, że wygląda dokładnie tak samo. Zresztą pisał, że nie ma go na ich stronie internetowej.

Nie chcę już tego gościa męczyć pytaniami, bo jeszcze przestanie odpowiadać. Swoją drogą dziwny marketing, że sprzedają coś, czego nie można obejrzeć.

Czy to, że zasilanie jest w oddzielnej jednostce, to lepiej, gorzej czy bez znaczenia dla pracy wzmacniacza i dźwięku?

Zwykle lepiej. Redukcja zakłóceń elktromagnetycznych i mechanicznych (drgania trafo) itp. Poza tym zwykle w osobnym pudle jest więcej miejsca, więc można poszaleć z wielkością transformatorów, dławików, kondensatorów itp.

>neutralny

Dziwnie to wszystko brzmi o czym piszesz jeśli prawdą jest to co usłyszałeś od producenta.

Skoro wersja uniwersalna - ta z oddzielnym (zewnętrznym) zasilaczem - ma przełącznik napięcia 230V/110V, to w jednym jest przecież wersja europejska i amerykańska...

>>PiotrS

tak, to dość dziwne.

moim zdaniem (czyli zdaniem laika) mogłoby to oznaczać, że ten przełącznik w wersji uniwersalnej jednak przełącza między dwoma różnymi transformatorami, a skoro w wersji europejskiej jest tylko 1 trafo, to upchnięto je razem ze wzmacniaczem właściwym. Jednak z tego co zdążyłem się zorientować, jest to mało prawdopodobne, bo trafo jest raczej takie samo dla obu wersji, tylko przełącznikiem reguluje się jaka część uzwojenia działa.

jeszcze dziwniejsze że w sklepie w wawie jest ten wzmacniacz w wersji mkIII, zasilacz ma oddzielny, ale PRZEŁĄCZNIKA 230/110V BRAK. natomiast producent pisze, że wersja mkIII przełącznik posiada

gość z divertech jest już zniecierpliwiony moimi wypytywaniami więc na razie powstrzymam się od dociekań

Neutralny

Co cię powstrzymuje przed zakupem tej obecnej w Polsce wersji? Przecież to świetny wzmak. A o porządny na niego upust musisz powalczyć i na pewno wygrasz.

Mało tego, na stronie polskiego dystrybutora AudioSystem

Ukryta Zawartość

w sprzdaży jest własnie wersja MG HEAD OTL mk3 ale wyglądająca duże "CIUT" inaczej niż mk3 na stronie producenta ASL w usa.... (zdjęcie w jednym z moich wpisów wyżej).

Ciekawym kto wyjaśni tyle tych nieścisłości i niejasności....

Ukryta Zawartość

Częściowo się wyjaśniło...

AudioSystem sprzedaje faktycznie wersję mk2 choć reklamuje ją jako mk3

Chyba dowodzi temu to:

Ukryta Zawartość

Nieładnie...

Ukryta Zawartość

W takim razie szybkie sprostowanie. Sprzedają jednak wersję mkIII. Osobiście jej słuchałem i mogę stanowczo stwierdzić, że mają na stanie wersję mkIII (dzieloną), dokładnie taką, jak na zdjęciu u góry tej strony.

Jeśli taką sprzedają - choć co innego pokazują - to chyba znaczy, że wersja z przełącznikiem napięcia 230/110V jest po prostu uniwersalną i raczej niemozliwe jest (patrząc na zdjęcie na poczatku strony i wyprowadzenie kabla w zasilaczu) aby istniał jeszcze oddielny ("europejski") zasilacz i był wbudowany w części lampowej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.