Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Q-Audio nie jest fajne. DT150 tak samo. Razem to jakoś gra ale żadna rewelacja. Dźwięk męczący i dynamiczny. Tylko dla orłów, a dla przeciętnych głów 15 min. grania. Zestaw mało muzykalny. A Q-Audio z HD 600 to już masakra:)

To raczej wynika z tego ze gosc ma duzo pomyslow, wie co zrobic i jak ,a niema sponsora.

Samemu wszystkich srok za ogon sie nie zlapie.

Zreszta przy jego problemach rodzinnych to sie jemu dziwie ze jeszcze ma chec w tym sie babrac.

Jak trafi na madrego sponsora to bedzie mocno do przodu.

Dartman ma chyba racje, cos w tym jest!

Piszesz tak by dystrybutor nie zabral zabawek, bo bez reklam padniesz!

Cala sztuka polega na zadowoleniu wszystkich w mniejszym lub wiekrzym stopniu.

A u nas jest albo cudo albo syf.

@pomiary Grado RS-1

Wiedziałem, że coś tu ‘nie gra’, wiedziałem i – faktycznie ‘nie gra’!!

Nurtowały mnie te piki >2 kHz na charakterystyce RS-1 w pomiarach na headphone.com i oto co ustaliłem:

Nie wzięliśmy pod uwagę, że to słuchawki nauszne!

A okazuje się, że wszystkie słuchawki nauszne mierzone przez Headroom mają takie piki – niektóre łudząco podobne do Grado RS-1!!

Musi to być zatem specyficzny rezultat pomiaru dla tego typu słuchawek w tej określonej procedurze pomiarowej. Wychodzi na to, że >2 kHz trzeba brać poprawkę na te piki – nie są to z pewnością piki rezonansowe – a to co >2 kHz wypada w przypadku słuchawek nausznych uśrednić – widocznie pomiar nie uwzględnia wpływu relatywnego oddalenia słuchawki od ucha i wpływu małżowiny usznej, na której leży słuchawka na to co faktycznie odbiera słuch.

Jako zwolennik korelacji między pomiarem i oceną subiektywną brzmienia cieszę się, że mogę powiedzieć, że w pomiarach Grado RS-1 wypadają – po uwzględnieniu powyższej poprawki – równie znakomicie jak w ocenie subiektywnej wielu ich użytkowników, w tym naszego ‘Mr RS-1’ Pana Piotra Ryki :-)

pozdrawiam,

graaf

Graaf

Wprzódy gratulacje tytułem uczynienia przez Ciebie 900-setnego wpisu w tym wątku. Za tysięczny będę musiał ustanowić nagrodę, może nie RS-1, ale chociaż jakąś płytę.

Co do wyników pomiarów, to ja na nich się nie znam i pozostaje mi wierzyć Twoim zapewnieniom.

A czy Grado faktycznie tak dobrze grają? Discomaniac mówił mi, że nie był zachwycony. Inna rzecz, że słuchał z niestosownym wzmacniaczem i kiepskim źródłem. Ja natomiast słuchając plików muzycznych z płyty o skrzypcach, którą mi poleciłeś, zacząłem od HD-600, bo mam je na stałe podpięte do Head Boxa, obsługującego teraz komputer, a następnie użyłem z ciekawości Grado. Jak na moje uszy różnica ogromna – oczywiście na korzyść Grado. Między poszczególnymi instrumentami, że wspomnę przy okazji, takoż. Tak wielkiej (mówię o skrzypcach) się nie spodziewałem. Amati dramatyczny, faktycznie grający wyraźniej skrajami, Stradivari łagodniejszy i bardziej subtelny. Reszta już nieco słabsza, chociaż instrumenty Guarnerich też bardzo ciekawe. Intrygująca sprawa, że w tamtym filmie skrzypce grały tak podobnie, a tu tak odmiennie. Może to kwestia strojenia, może interpretacji – nie wiem.

Pozdr.

yup, lepiej ze mną nie zadzierać ;-)

170 kg :-))

a tak na serio - smutne, szare to nasze forum, tylko reklamy wyskakują

szkoda, że nie ma funkcji "emblematu" w profilu

pomyślałem, że można by trochę urozmaicić, życie nie kończy sie przecież na audio - jest jeszcze np. sumo :-)

pozdr.

Pavulon

>Czy wzmak sluchawkowy zasilasz Twin headem jako pre?

Nie, Twin-Head jest samoistnym wzmakiem słuchawkowym, który jest też preampem. Ma stosowny do zmiany roli przełącznik.

>Piotr Ryka, 3 Kwi 2006, 16:10

No niestety Graaf nie popełnił 900 wpisu. Zauważyłem pewną różnicę między tym ile jest wpisów przy temaci w zakładce głównej np terraz było 909 a jak już wejdziesz w temat to jest wpisów więcej bo ponad 950 (chyba 956 [ przy numerach stron]) dzieje się tak chyba dlatego iż wpisy autora wątku nie są liczone jako wpisy. dzięki temu można określic ile wpisów Już zostało wpisanych przez autora.

Może lepiej dla ogółu byłoby aby zamaist płyty pojawiła się recenzja odsłuchu AKG 701 autorstwa mojego ulubionego "Recenzenta słuchawek i wzmacniaczy". pozdrawiam

Cervantes

Miło, że mnie tak tytułujesz, ale 701 nie mam. Na razie będzie recenzja wzmacniacza Vincenta, bo mam go w zastępstwie. AKG tylko jak mi ktoś dostarczy do posłuchania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.