Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosnie pobocznego watku LCD kontra banki, rowniez mam kolege pracujacego w Media Markcie, i dowiedzialem sie od niego ze zwyczajnie kiedy chca sprzedac jakis egzemplarz,ktory im zalega na magazynie (LCD czy kineskopowy), to biora i ustawiaja w nim nalezycie wszystkie parametry wyswietlania, dzieki czemu obraz na nim jest zwyczajnie lepszy niz na innych stojacych obok i klient nie ma watpliwosci,ktory kupic. Specjalnie mnie to nie dziwi, bo wiem jak wygladal w sklepie moj stary Eizo, a jak w domu kiedy sie za niego osobiscie zabralem. Co do kineskopowcow,obecnie zdecydowanie wole juz LCD (akurat tu mowie o swoim iMacu), przynajmniej te najlepsze modele, zwlaszcza za ergonomie i wplyw na oczy, dodatkowo geometria i jasnosc (oraz brak owego odbicia swiatla,w naslonecznionym pomieszczeniu) sa jednak lepsze, owszem jest wiele chlamu na rynku ale to z obu stron. Swego czasu w modelach o duzej przekatnej sporym problemem dla LCD bylo smuzenie podczas dynamicznych fragmentow gier/filmow oraz mocno ograniczony kat widzenia, teraz takich niedoskonalosci praktycznie juz sie nie obserwuje o ile jeszcze odpowiednio zaplacimy. Technologia kineskopowcow jest juz dojrzala(by nie powiedziec przejrzala) za to LCD sie wciaz szybko rozwija i kazda kolejna seria to krok na przod i cena w dol,jak z wszystkim.

Piotr Ryka, 7 Cze 2007, 12:52

>Paradox

>

>Jakie ostateczne wnioski z zastosowania potencjometru krokowego, bo właśnie rozważam zakup?

Sonicznie potencjometr jest przezroczysty, przynajmniej w Paradoxie słychać bardzo dużą różnicę miedzy normalnym potencjometrem a drabinką. Mechanicznie też bardzo ładnie zaprojektowany. Generalnie polecam!Nawet zrobiłem pod niego specjalną płytkę drukowaną.

Z potencjometrem krokowym nie ma się co zastanawiać rozwiązanie działa perfekt całe wieki najlepiej to widać w starych stołach mikserskich nic nie trzeszczy wszystko jak nowe

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell,

Rozmawiałem o tym z Waszczyszynem, który porównywał i według niego nie ma istotnej różnicy brzmieniowej między krokowcem a naprawdę dobrym potencjometrem, wszelako do czasu, bo zwykłe potencjometry szybko się zużywają i tracą parametry.

• 2 tygodnie później...

Czy taki wzmacniacz jest wart uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

qrczak, 28 Cze 2007, 10:28

>Czy taki wzmacniacz jest wart uwagi?

>

>

Ukryta Zawartość

Jeden forumowicz niedawno robił przymiarki do podobnej aukcji, potem się okazało, że cena minimalna to 800zł. Ściągnij sobie jakiegoś Little Dota - LD2+, LD2++ albo coś droższego z serii Mk. Chyba lepiej jest smakować lamp ze sprawdzonych i znanych konstrukcji, które mają support na forach, niż próbować "wynalazków", a potem stwierdzić, że lampa to jednak nie to.

Ukryta Zawartość

michelangelo

Pomyślałem, że ktoś może zna schemat tego wzmacniacz i w ten sposób mógłbym uzyskać jakieś opinie.

Little Dot jest dla mnie taką samą zagadką jak ten wzmacniacz z Allegro - raczej musiałbym kupić go w ciemno.

Chodzi mi o to, czy sądząć po budowie i użytych częściach można stwierdzić, że to może zagrać?

@qrczak,

Włożenie dobrych komponentów nie powoduje automatycznie pięknego brzmienia, a z drugiej strony można zbudować tanio dobrze brzmiący klocek. Jak jest design do bani, to go żaden Rikken ani Elna nie uratują. Co do Little Dot -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To jest tylko przykład, bo takich firemek i konstrukcji jest więcej. Na Head-Fi sporo ludzie o tym dyskutują. Wracając do aukcji - nie mam pojęcia jak to gra, gdyż jest to ewidentne DIY, i nie zauważyłem, żeby gość przytoczył design, na podstawie którego powstał ów klocek. Wynika więc dla mnie z powyższego, że jest on niewiadomą niewartą ryzyka. Może gra pięknie, a może nijak? O LD2++ i podobnych konstrukcjach można przeczytać sporo opinii, a ich modyfikacja też nie powinna być trudna. W serii Mk nawet masz możliwość wyboru przełącznikiem typu lampy, co dodatkowo zwiększa zakres podmian.

Ukryta Zawartość

Wczoraj słuchałem wzmacniacza Fatman. Jest to hybryda tranzystorowa z trzema lampami pre na pokładzie. Jedna z nich to "magiczne oko". Wzmacniacz plastycznie prezentuje się świetnie, jest małych gabarytów i spełnia podwójną rolę: wzmacniacza słuchawkowego i do napędzania efektywnych kolumn. Brzmi ciekawie choć za krótko słuchałem by opisać brzmienie bardzie dokładnie. Ceny w zależności od wersji od 1800zł- 6000zł.

Zainteresowani powinni go posluchać. W Warszawie na Burdzińskiego w sklepie Audiofil-a lub Białymstoku na Starobojarskiej.

>qrczak

ten wzmacniacz po pierwsze o wiele za dużo kosztuje jak na DIY i nic tej ceny nie uzasadnia, po drugie gra dobrze, ale za 800zł można lepiej. Schemat mam, mogę udostępnić. Ogólnie wzmacniacze słuchawkowe na triopentodach mocy to nie to - rozmontowałem już pająka, a był na lepszych lampach niż ten. Dobry na początek, a początek za 800 zł to trochę dużo.

W linku ciekawe porównanie wzmacniaczy:

Ukryta Zawartość

Jak widać wszystkie są w przystępnych cenach, ale większość nieznana u nas.

Ukryta Zawartość

Czytam ten watek i czytam i nadal nie wiem ktory wzm sluchawkowy jest najlepszy? moze koledzy podadza jakas czolowke i stopniowo do 10-20 miejsca w dol? ciekawi mnie co jest na topie i czy zrobie cos lepszego? bo mam zamiar popelnic cos seryjnego w tym temacie. Co wy na to?

1-Bada PH-12

2-Doge 6210

3-Singlepower PPX3 6SN7

4-Yarland P-100

5-ASL MG Head MKIII

6-Presonus Central Station

7-Little Dot III+

8-G&W 2.6F

9-Feel/OK2000 HP-100A

10-Little Dot II+

11-Little Dot II

12-M3

13-PPA

14-Xtra X-1

15-Ming Da

16-Xiang Sheng 708B

17-Pioneer A-35R

18-Pimeta

19-Marantz 2230

20-Enhanced CMOY

21-Cmoy

To chyba sa jakies zarty? o wiekszosci tych wzm nigdy nie slyszalem???

wydaje mi sie ze w polsce hifi sluchawkowe szczegolnie lepszej klasy nie jest az tak bardzo popularne i uwazane za cos gorszego od hifi kolumnowego a przecie wcale tak nie jest biorac pod uwage koszty,hifi sluchawkowe gra jak sprzet kolumnowy kilkukrotnie wyzszej klasy.

cena zestawu sluch/wzm jest czasami zawrotnie wysoka. Ae jakosc osiagana dzwieku jest duzo wyzsza od tego z kolumn. Ma to te wade , ze wymaga od calego toru super jakosci. I tak aby wpelni docenic jakosc sluchawek i wzm sterujacego je nalezy zasilac sygnalem uklad z super zrodla. Moje wzm beda testowane przez kupujacych na Maranciuniu. Jak im sie spodoba jakosc to juz w domu bede musieli sie postarac o lepsze zrodlo. Ale beda mieli penosc ze urzadzenie jest super a tylko ich sprzet wymaga kosmetyki.

PPA 13-ty, Cmoy 21-szy - znakomity ranking! :) senicz, masz bardzo dużą szansę na pierwszą dziesiątkę w tym zestawieniu. :-) Jak się wstydzisz być pierwszy, to dopisz Lebena CS300 na samej górze, z Cayinem HA-1A pewnie sobie poradzisz.

senicz, 10 Lip 2007, 14:45

Musisz przede wszystkim pamiętać że w słuchawkach jest o wiele lepsza akustyka niż w niejednym mieszkaniu, to już robi słuchawkom na plus.W lepszych warunkach odsłuchowych słychać więcej szczegółów a co za tym idzie knoty na dżwięku też bardziej drażnią wychodząc bardziej na wierzch. Same słuchawki także łatwiej zrobić lepszej jakości niż głośniki bo jest to skala mikro. Moim prywatnym zdaniem niesamowicie ważny jest wybór słuchawek które by sobie dobrze radziły z dżwiękiem i nic od siebie nie wprowadzały, dopiero póżniej można eksperymentować ze wzmacniaczem i żródłem dżwięku.Szanujące się firmy robią w zwiazku z tym wzmacniacz optymalizujący w nieidealnych jak dotad słuchawkach dżwięk.Moim skromnym zdaniem dosyć popularne i neutralnie grające u nas stają się słuchawki AKG K701 i nawet było by rozsądne żeby wzmacniacz i żródło były w podobnej cenie-to było by to minimum startowe! Każdy następny lepszej klasy klocek powinien być już niestety droższy zależnie od technologii i jakości zastosowanych podzespołów rozwój ten powinien zatrzymać się na pewnym poziomie od którego stwierdzimy że słuchawki są już wąskim gardłem toru od tego momentu zabawa powinna się zacząć od nowa ale słuchawki powinny mieć jakość dżwięku minimum30% maksymalnych efektywnych nakładów uzyskanych w stare już wtedy słuchawki

Mysle ze na pewnym poziomie jakosci sztuka jest zrobienbie czegos lepszego. Sluchawki to tez sztuka wysokiej klasy. raz sie uda a raz nie. podobnie z wzm. Mysle ze jest kilku kolegow majacych dobry sprzet sluchawkowy w wawa? jesli tak to mozemy zrobic sobie sesje porownanwcza. Mysle ze w polowie sierpnia bedzie juz czego posluchac. Moze wczesniej. narazie zrobie w duzej skrzyni po jakims hubie gdyz potrzebuje kilku traf dla uzyskania wysztskich 5 zasilan. No i latwiej mi wymieniac lampy i reszte. gdybym zrobil uklad na IC lub tranach nikt by sie nie zainteresowal ale lampowy to i owszem. Zawsze swoje dzielo bede mogl porownac z nalesnikiem a to juz wysoka polka. A i szukam wspolnika do pokoju sluchawkowego na as2007. Moze nawet kilku bo w jednym pokoju mozna wystawic kilka systemow. To nie glosniki zaklucajace sie wzajemnie.

To znasz autorów będących na forum robiacych wzmacniacze,pomysł jest przedni-skontaktuj się z nimi i na pewno wyjdzie wynajem tanio no i pamiętaj że kto pierwszy ten lepszy żebyś nie trafił na jakiś nieodwiedzany lokal większość firm ma już pewnie rezerwację

Oczywiscie ze warto sie bawic w miniatury. Ale wysokiej klasy. Sam sie zastanawiam nad sluchawkami. Czas kupic cos super. Te co mam moze sie juz zestarzaly. Np. stax jakas stara seria. Wydaje sie ze jak sie zlozy na pokoj 4 producentow to wystarczy miejsca i bedzie tanio. A moze np producenci i np. firma handlujaca cd/dvd? takie cos tez niekiepskie co? my sie tu podniecamy do czegos co moze nie wypali? pogadamy jak rusza wzm na sluchawkach. A sa inni producenci? jakos sie nie chwala? mozna by ich stanowiska zasilic z maranciunia? ale bylby odjazd dzwiekowy!!!

Może skup się na jednym bo inaczej nic z tego nie wyjdzie Salkę powinny tematycznie zajmować wzmacniacze słuchawkowe i każdy wystawca pozostałe elementy jak słuchawki żródełka, płyty design e.c.t. załatwia we własnym optymalnym dla niego zakresie. Produkt ma wypaść dobrze nie ważne czy będzie kosztował 150zł czy 15'000zł .Produkt ma trafić do konkretnej grupy odbiorców i dobrze by było żeby był jakiś rozrzut jakościowo-cenowy będzie wtedy ciekawie i będzie większe zainteresowanie, wyniknie z tego szum medialny który się przyda wystawiającym przy sprzedaży wzmacniaczy.

Ale, jak rozumiem prod. wzm sluchawkowych to aktualnie w karaju nie ma? wszyscy splajtowali?

Tak wiec pomysl dobry tylko nikogo nie bedzie do realizacji. A szkoda bo sam nie wyplace takiej kasy na salke.

senicz, 10 Lip 2007, 19:57

Oj coś tragizujesz a czy nie moga to być osoby z forum robiace lub sprzedające wzmacniacze słuchawkowe, czy ty jesteś jakimś wielkim producentem że masz aż takie wymagania ! Zaraz wyjdzie że ta pisanina wcześniej to burza w szklance wody.Faktycznie jak ktoś da radę wyprodukować już na jakimś miłym poziomie nawet w domu wzmacniacz za 100 zł to dla czego nie ma z Tobą wystawiać się na Show tylko dalej sprzedawać od przypadku do przypadku. Właśnie było by dobrze z tego co czytałem są robione już idealnie cenowo stopniowane wzmacniacze i za ponad 300,600,Twój 1000 póżniej ponad 1200 1600 czego trzeba więcej-skrzyknijcie się na PW wydrukujcie zwoje ulotki i od właśnie takiego dobrze zrealizowanego pokazu informacyjnego zatrznijcie.Jak uda wam się dodatkowo czymś zadziwić i zrobić dobre wrażenie i szum medialny to będziecie się oganiać od zamówień

Powiem tak - ja rozumiem ogólnie myślenie przyszłościowe i dyskusje na ten temat, bo dobry plan marketingowy to połowa sukcesu, ale takie strategie układa się raczej pod produkt, a tego ostatniego jak mi się wydaje w przypadku kolegi senicza jak narazie nikt łącznie z nim samym nie widział ani nie słyszał. Pomysł z wystawieniem tego typu produktów na AS jest oczywiście bardzo dobry, ale nie widzę narazie wielkiego entuzjazmu ze strony osób, które takie wzmacniacze już oferują... a może po prostu oni wolą konkrety, a nie bezpłciowe dyskusje na forum publicznym z których nic nie wynika.

Pozdrawiam,

Zdjęć oraz danych wzmacniacza słuchawkowego "Sławka" też nie ma w necie no ale kiedyś zawsze jest pierwszy raz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.