Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY AKTYWNE

henrykpiątek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Posiadam juz system aktywny trójdrozny. Zapewniam , że z mojego doświadczenia jest to obecnie najlepszy dzwiek jaki słyszałem zarówno u siebie w domu jak i w salonach odsłuchowych. Wszystkie systemy pasywne jakich słuchałem byly niestety gorsze. Bez wzgledu na cenę ( do co najmniej 50-100 tys).

Jest to system robiony. Pre z regulacją głośności dla każdego glośnika oddzielnie, regulacja fazy też dla każdego głośnika oddzielnie i oczywiście potek głośności "centralny". System w pełni zbalansowany, trójdrozny. Końcówka mocy 6 kanałowa oczywiście nie mylić z kinem domowym :) . Każdy kanał po ok. 50W. Możliwość podłączenia zarówno pre jak i końcówki w trybie klasycznego stereo. Kolumny 3 drożne, zamkniete. Zrobione na Ravenie R1 , Beymie nisko i srednio tonowe.

Przeczytalem wpisy i pozwole sie odniesc do pytania HP o firme NV bo widze ze nikt nie slyszal ich systemu a wiec;

Sa to ludzie podchodzacy do tematu audio bezkompromisowo liczy sie tylko jakosc dzwieku a i wyglad jest fajny.

Wzmak WI -4 w najnowszej odslonie gra poprostu genialnie na poziomie urzadzen 30- 40 klz a od Gryfona Calisto 2200 byl lepszy zdecydowanie.

Moj kolega mial ten wzmak podpiety do kolumn Avalon i zanim to uczynil przewalil mase wzmakow za konkretne pieniadze to chyba o czyms swiadczy.

Wielokrotnie sluchalem topowych ,,, NV i wiem jaki prezentuja poziom znam ludzi osobiscie bylem rowniez kilka razy u nich w domu na odsluchu i powiem ze z gramofonu na ich referencyjnym systemie +kolumny na Mangerach i ogromnych Focalach zmaterializowaly Wysockiego w ich pokoju (niepowtarzalne przezycie)

robix.

• 6 miesięcy później...

Czy mógłby ktoś "rzucić okiem" na te wzmacniacze? Czy była by to dobra opcja do kolumn aktywnych?

Czy ktoś z Was może miał już do czynienia z tymi "kitami"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-4056-100006350 1206559566_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na moje oko laika,jednak accu A-50 trochę inaczej wyglądał od środka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swoją drogą to co sądzicie o takim gotowcu?

Może to zagrać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

abuq1, 26 Mar 2008, 20:57

>Na moje oko laika,jednak accu A-50 trochę inaczej wyglądał od środka.

Oczywiście że to nie accu A-50 , to jest Mark-Levinson.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

henrykpiątek, 26 Mar 2008, 20:26

>Czy mógłby ktoś "rzucić okiem" na te wzmacniacze? Czy była by to dobra opcja do kolumn aktywnych?

>Czy ktoś z Was może miał już do czynienia z tymi "kitami"?

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Czy może ktoś już "rzucił okiem"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Do znawców tematu-co sądzicie o tym;

Ukryta Zawartość

post-4056-100000563 1214654183_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękna zwrotnica ale niestety pasywna.

Ukryta Zawartość

post-4056-100000175 1215243672_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...
  • 2 tygodnie później...

Mam 15-letnie dwudrożne kolumny Philips DSS-930 oparte na dwóch głośnikach 13 cm w obudowie zamknietej i wstędze, które nie dość, że aktywne, to jeszcze mają wbudowaną cyfrową zwrotnicę i odłaczalną cyfrową korekcję charakterystyk głośników.

Moim zdaniem, jest to najlepsza droga do dobrej jakości.

Zwrotnica praktycznie nie wprowadza zniekształceń fazowych (+-20 stopni w paśmie 350-19000 Hz), wzmacniacze są dopasowane mocowo do głośników i pracują w ściśle wyznaczonych pasmach (4 kHz 36 dB/okt.), a korekta charakterystyki wyrównuje niedoskonałości głośników (+-1,5 dB w zakresie 50-20 000 Hz). Do tego dochodzi jeszcze cyfrowo realizowana korekcja basu (f-3dB=40 Hz).

Niestety, jak każdy system i ten ma swoje wady: jest to system zamknięty i trudno go ulepszyć przez wymianę elementu toru (można próbować tylko z różnymi WO po wlutowaniu podstawek), a z racji wieku obsługuje sygnał cyfrowy tylko do częstotliwości próbkowania 48 kHz, co wymaga stosowania odpowiedniego źródła sygnału cyfrowego.

Natomiast dźwięk, po włączeniu korekcji jest pełny, szybki na basie i detaliczny na górze pasma. Natomiast środek jest najmniej szczegółowy, pewnie z powodu zastosowania polipropylenowych membran głośników.

Do zalet systemu cyfrowego można dodać również aspekt ekologiczny, a mianowicie łatwość łączenia ze wzmacniaczami impulsowymi z wbudowanym wejściem SPDIF (STA 3..). W takim układzie sygnał analogowy byłby osiągalny praktycznie dopiero na głośnikach.

• 9 miesięcy później...

Czy ktoś zna ten projekt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z aktywnych polecam APS:

Ukryta Zawartość

Słyszałem je dwukrotnie u producenta na odsłuchach. Raz z poznańską ekipą audio, a raz z kumplem właścicielem pewnego studia - szczena na ziemi. Tyle powiem.

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

• 3 miesiące później...

henrykpiątek, 5 Sty 2010, 13:42

>Czy ktoś zna ten projekt?

Jestem na etapie budowania trzydroznego systemu, ale z aktywnym dołem i niskim podziałem.

Przedstawiona zwrotnica ma dziwne (jak dla mnie) częstotliwości podziału, co gorsze: bez regulacji.

800Hz nie jest niskim podziałem i da sie go w prosty sposób zrealizować pasywnie.

5 kHz jest juz zupełną pomyłką (moim zdaniem) skoro wiekszosc współczesnych solidnych kopułek pozwala na sporo niższy podział a jednocześnie średniotonowe zaczynaja wariować. Celem miało byc chyba wydzielenie pasma odpowiadającego za odtwarzanie głosu ludzkiego (w największym stopniu) i zmuszenie systemu aby własnie to było nie dzielone i odtwarzane przez jeden głosnik, Moim zdaniem projekt bardziej dla miłosników Whitney Houston niż Czubówny nie wspominając głosów męskich. Może twórca zakładał słuchanie tylko sopranów?

Projekt wybitnie indywidualny.

Widać ktoś skopiował podziały ze zwrotnicy pasywnej np. pod posiadane głośniki.

Wysokie można dzielić koło 3kHz a niskie na 400Hz lub niżej, oczywiście orientacyjnie, co kto ma, co kto lubi...

dla zainteresowanych "aktywacją"

podstawowa literatura :)

Ukryta Zawartość

PS henrykpiatek ten link ktory dales do niemiecko jezycznej witryny ...ten projekt to klasyczny Linkwitz-Riley z buforem w sekcji sredniotonowej :) ....

też się mocno przymierzam do zabawy z cyfrowymi filtrami tylko narazie mam inne dużo ważniejsze wydatki by składać cały system :)

Ukryta Zawartość

stary zapomniany kit...

AVT485

Ukryta Zawartość

ktoś to zna?

Ukryta Zawartość

Pierwszym pomysłem był właśnie wbudowany w sekcję niskotonową "wzmacniacz do suba" z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym, ale nie jestem przekonany do scalaków.

Można aktywną zwrotnicę wstawić w tor za przedwzmacniaczem i zasilić tym oddzielną końcówkę mocy napędzającą woofer a bezpośredni sygnał na inną końcówkę mocy zasilającą sekcję średnio-wysoką z tradycyjnym filtrowaniem.

Plusem jest mozliwość dowolnej (w zasadzie) konfiguracji: możliwość wymiany końcówek bądź jednej z nich, stosowanie nawet układów mieszanych: lampa-tranzystor, możliwośc zmiany przedwmacniacza, nie wspominając o kablach, wtykach itd, oraz indywidualnego dopasowania siły basu.

Jakie są minusy takiego rozwiązania (oprócz kasy...) ?

Jak Ci wzmacniacz puknie w niefiltrowaną wysokonówkę, to ją wyślesz do krainy wiecznych łowów...

Dochodzą jeszcze problemy z prowadzeniem masy, szumy kilku końcówek mocy,garść opampów w sekcji filtrów też nie każdemu odpowiada.

Końcówki mocy powinny też być jednakowe, bo spotyka sie opinie o problemach z fazą.

To oczywiście podsumowanie opinii z sieci - ja jeszcze nie zbudowałem systemu aktywnego.

rafaljakichmalo, 16 Kwi 2010, 20:52

>Jak Ci wzmacniacz puknie w niefiltrowaną wysokonówkę, to ją wyślesz do krainy wiecznych łowów...

Sekcja sednio-wysokotonowa filtrowana i napędzana jak zestaw dwudrozny z pasywną zwrotnicą, nic nie puknie...

>Dochodzą jeszcze problemy z prowadzeniem masy, szumy kilku końcówek mocy,garść opampów w sekcji

>filtrów też nie każdemu odpowiada.

Szumy? Hmm przecietna końcówka mocy za 2kzł na 100 % nie bedzie szumiała...opampy dwa na kanał tylko w sekcji niskotonowej aby nie bruździć reszty pasma.

>Końcówki mocy powinny też być jednakowe, bo spotyka sie opinie o problemach z fazą.

Akurat problemy fazowe może rozwiazac dolnoprzepustowy aktywny z mozliwościa regulacji fazy, ale zgodzę się, że mogą wystapic różnice brzmieniowe przy różnych końcówkach mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.