Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY AKTYWNE

henrykpiątek

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam zastosowane dosyć nietypowe rozwiązania tzn aby skrócić maksymalnie drogę sygnału zastosowałem amplifiltry czyli wzmacniacze mocy bardzo szybkie, o duzym współczynniku tłumienia, dużym prądzie spoczynkowy i śladowych thd które mają dodatkowo układ dc-servo i jednocześnie spełniają rolę filtrów o nachyleniu 30dB/okt w/g pomysłu Giesbertsa . Tylko do zakresu średniotonowego dołożyłem przed wzmacniaczem filtr dolnoprzepustowy na elementach dyskretnych bo był konieczny. Mój cały tor to przełącznik wejś, potencjometr , przedwzmacniacz dyskretny w osobnej obudowie i amplifiltry dual mono ( 3 na kanał )

W trakcie usuwania konta.

tak dobrze, że już mam zestawy z 10 lat i nie czuję potrzeby poprawiania czegokolwiek. Jedynie myślałem o ravenie r2 w sekcji wysokotonowej ale nie miałem okazji porównać ze swoją kopułką a w ciemno nie kupię zwłaszcza że nie widziałem dokładnych danych np zniekształceń .

Lampy w aktywnych kolumnach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

javascript:open_window('/gallery.php?url=/images/gallery/1173141837.jpg', 417, 720)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda to ciekawie(taki bajerek).Wielka kolumna 4*300B czego to ludzie nie wymyślą(nie twierdze że dobrze)

A pomysł z amplfiltrem jest ciekawy już zaczyna mi kiełkować jak to zrobić na moim układzie wzmacniacza znacznie uprości mi to amplifikację.

P.s Nie stosowałeś filtrów niższych rzędów?-drugi trzeci stopień, do jakich głośników podłączasz te amplifilterki?I jakich użyłeś wzmacniaczy?-(pisałeś o scalaczkach)

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

próbowałem różnych filtrów 2,3, 5 i 10 rzedu ( tych słuchałem tylko) , jak dla mnie im wyższy rząd tym lepszy dźwięk ale z 60dB/okt zrezygnowałem . Wybrałem takie filtry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) uproszczony schemat wzmacniaczy wrzuciłem do tego wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak widać scalaki są w dc-servo. Wysokotonowy to 19mm tytan, średniotonowy Isophon PSM120 i 3 niskotonowe 2*18 cm + 20cm w obudowach TL. Jadę już na urlop, pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

schemat wzm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wilu żubr, 10 Lip 2007, 19:12

>Po jakie diabły pchać do tego scalaki składające sie na bide z 40 bipoli...

No i co z tego, że 40 (chyba coś mało?). A ile jest w torze sygnałowym?

Rzuć okiem w kartę AD797. Czasy uA709 już minęły. W tej chwili tor sygnałowy

potrafi być naprawdę króciutki.

Jestem Europejczykiem.

No i na 1 opampie od biedy można zrobić filtr 4-5 rząd. A takie AD797/825 mają znikome szumy i niekształcenia, i tak dużo mnijsze niż końcówki mocy, przy okazji odpada preamp (tą funkcję przejmuje zwrotnica); w przypadku filtrów dla głośników dwudrożnych trzeba jeszcze zaaplikować kompensację baffle step, która może już być całkowicie pasywna.

OP w tak waznym miejscu jak aktywna? nigdy. Tylko lampa. A jaka jest roznica miedzy op a lampa pokazal Maranciunio. I jak by to bylo ze Maranciunio sika czystym sygnalem a my ten czysty strumien podajemy na zamrazarke w postaci OP? nigdy. Co z was za audiofile?

Oglądnąłem topologię AD797 i nie zmiażdżyła mnie.Ja lubię takie topologie op jak AD844 lub LM6171 mam w takiej topologi preamp (jak się go zaaplikuje bez globalnej pętli sprzężenia zwrotnego) to gra wg. mnie na naprawdę wysokim poziomie.A jak mowa o zwrotnicach to chodziło mi o to że dla mnie nie ma sensu używać op jeśli potrzebujemy użyć go jako wtórnika,a taki chce użyć w mojej zwrotnicy.Mój znajomy mawia:operacyjne nie grają bo wszystko w nich jest nadziubdziane i nie mają dobrych rezystorków(kolega pamięta czasy gdy 741 był super nowością).

Nie jestem wrogiem op tylko lubię budować z dyskretnych elementów bo mogę sobie je przerabiać i szaleć do woli.

Mr.Sanicz A jak planujesz zrobić tą akt.zwrotkę na lampach (tylko bez maranciuniuntka i naleśniczka-proszę)

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

To zrób pasywną zwrotnicę RC (Bessel / Butterworth / L-R) a bufory tranzystorowe daj np. między dwoma stopniami po 12dB/okt., na wejściu i wyjściu.

Tu przyda się pre ze wzmocnieniem 2x bo taka zwrotnica ma większe tłumienie niż na opampach.

tu jest ciekawy uklad filtra.

Ukryta Zawartość

lampy tez mozna potraktowac jako wtorniki wiec nie ma problemu.

Ukryta Zawartość

To jest zwrotnica substratkywna. Ma małe tłumienie w paśmie zaporowym dla cz. średnio i wysokotnowej - i tak np II rz. przechodzi w Irz i potem jest stałe tłumienie. Poza tym aż 3 układy wyrównania czasowego (co prawda potrzebna i przydatna rzecz) - ale to można uzyskać odpowiednim przesunięciem głośników na obudowie.

W wersji aktywnej jeżeli już robić to optymalnie 3-4 rząd.

Dobre glosniki nie wymagaja az takich stromych zboczy. Najlepsze zadowola sie 6dB/oct. Np. moje kolumny marantz maja filtr bardzo prosty a jak graja!!! ale uzyto w nich super glosnikow. Aktywne filtry daja mozliwosc dobrego wybrania pasma i nie maja tych wad co pasywne. No i sa duzo tansze.

Ale takie glośniki są drogie, dlatego jak ciąć to w miarę stromo, wtedy dużo syfu się wytnie.

6dB to żadna filtracja, w takim wypadku można ograniczyć się do kondensatora na głośniku wysokotnowym i przed wzmacniaczem.

>wilu żubr, 12 Lip 2007, 22:42

>Oglądnąłem topologię AD797 i nie zmiażdżyła mnie.Ja lubię takie topologie op jak AD844 lub LM6171...

Od miażdżenia to jest walec, a nie topologia ;-).

Podałem przykład AD797 bo ma bardzo krótka drogę sygnału. AD844 to zupełnie inna bajka i nie ma sensu

porównywanie go z AD797.

No, ale na wtórnik to rzeczywiście jeden tranzystor wystarczy :-).

Jestem Europejczykiem.

A może warto wziąść pod uwagę też takie rozwiązania "kształtowania dzwięku kolumn głośnikowych"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy projekt zwrotnicy akytwnej (dwudrożnej) musi zawierać całkowitą (+6dB) lub częściową korekcję baffle step i regulację poziomu sekcji wysokotonowej w celu dopasowania wypadkowej efektywności głośnika wysokotonowego i wzmocnienia jego wzmacniacza.

Witam,

Skoro wątek trochę odżył to może też dorzucę swoje 3 trzy grosze. Zalety systemów aktywnych nad pasywnymi długo można wymieniać. Kto słuchał dobrego zestawu aktywnego to już nie wróci na pasywkę. Za systemem pasywnym mogą przemawiać jedynie niższe koszty a i to nie za bardzo bo chcąc zastosować cewki taśmowe i dobre polipropyleny często ich koszty przewyższą wykonanie zwrotnicy aktywnej na równie topowych elementach (szczególnie dla układów trójdrożnych). Również konstruując własne kolumny głośnikowe znacznie łatwiej jest dostrajać zwrotnicę aktywną wymieniając jedynie tanie (co wcale nie znaczy że kiepskie) rezystorki niż eksperymentować z dużymi i drogimi cewkami i polipropylenami w zwrotnicach pasywnych.

Zwrotnice aktywne umożliwiają również realizację filtrów wyższego rzędu co jest praktycznie niewykonalne dla zwrotnic pasywnych. Stromość zboczy filtrów, wbrew niektórym opiniom, ma zawsze znaczenie niezależnie od tego jak dobre głośniki są zastosowane. Należy pamiętać, że w okolicy częstotliwości podziału zwrotnicy zawsze będą pracowały oba głośniki i jeśli nawet uda nam się zestroić zwrotnicę tak aby wypadkowa charakterystyka w osi głośnika była równa jak stół to charakterystyki w płaszczyźnie pionowej wyznaczane pod innymi kątami niż oś głośnika nigdy nie będą równe - zawsze będzie jeden a może i więcej głębokich na kilkadziesiąt dB dołków. Wynika to z samego dodawania fal dźwiękowych pochodzących od dwóch przetworników umieszczonych w różnych punktach przestrzeni. To jest zwykła matematyka i nic tego nie zmieni. Charakterystyka w osi głośnika owszem jest bardzo ważna ale przecież dźwięk nie rozchodzi się jak wiązka lasera tylko wypełnia całą przestrzeń i należy również brać pod uwagę fale wysyłane we wszystkich innych kierunkach, które wielokrotnie odbijają się od ścian, sufitu i podłogi po czym również trafiają do naszych uszu. Bez tych wszystkich fal odsłuch byłby jak w komorze bezechowej czyli praktycznie musielibyśmy zaopatrzyć się w kolumny estradowe i kilowatowe wzmacniacze żeby coś usłyszeć. W związku z tym stosowanie stromych filtrów jest jak najbardziej uzasadnione gdyż przyczynia się do zawężania pasma częstotliwości dla którego występują interferencje fal dźwiękowych od dwóch różnych głośników skutkujące zakolorowaniami muzyki.

Ponieważ jakiś czas temu „popełniłem” przedwzmacniacz z aktywną zwrotnicą a zamówiłem parę sztuk płytek drukowanych więcej to może ktoś będzie zainteresowany płytkami - tanio oddam w dobre ręce :-)

Poniżej parę fotek:

Ukryta Zawartość

post-12680-100008442 1184712430_thumb.jpg

post-12680-100008443 1184712430_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panel tylny – od lewej:

- wyjście woofera,

- wyjście średniotonowe,

- wyjście tweetera,

- wyjście liniowe (bez korekcji z regulowanym poziomem),

- wyjście na zewnętrzną „pętlę magnetofonową” bądź korektor,

- wejście z zewnętrznej „pętli magnetofonowej” bądź korektora,

- 6 wejść liniowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moduł filtrów aktywnych - możliwość wykorzystania oddzielnie, niezależnie od przedwzmacniacza:

Ukryta Zawartość

post-12680-100008439 1184712823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Selektor wejść:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedwzmacniacz z potencjometrem cyfrowym PGA 2311 i korekcją Bafle Step:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, proszę, rewelacja. Widzę że kosztowało Ciebie to dużo pracy i nakładów. Efekt bije pewnie rozwiązania porfesjonalne (JBL z 8-ma opampami w torze - hm przegięcie).

Czy stosowałeś jakies elektroniczne wyrównanie czasowe głośników (Linkwitz transform circiut) czy może inaczej zgrałeś je fazo-czasowo?

Witamy kolejnego "aktywistę" :)

Sterownik mikroprocesorowy (duży wyświetlacz LCD 2x16 znaków H=10mm) i zasilacz sieciowy (możliwość wykorzystania różnych typów transformatorów):

Ukryta Zawartość

post-12680-100008434 1184713366_thumb.jpg

post-12680-100008435 1184713366_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kompletny zestaw: przedwzmacniacz z aktywną zwrotnicą 4-rzędu LR plus 6-cio kanałowa końcówka mocy

(szerokość zestawu = 440mm) oraz przykładowe zdjęcia wyświetlacza:

Ukryta Zawartość

post-12680-100008431 1184713467_thumb.jpg

post-12680-100008432 1184713467_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.