Skocz do zawartości
IGNORED

Thiel CS 2.4 do pokoju 50m2 - ???

blokers

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

>arek67

Próbowałem u siebie Cardasa Neutral Reference przed kupnem Stereovoxa i ten Cardas się u mnie nie sprawdził. Odnosiłem wrażenie sztuczności dźwięku, trochę jakbym w magnetofonie włączył system Dolby B. Coś ten Cardas kasował po drodze, nie przenosił chyba wszystkich informacji. Próbowałem jeszcze Mogami Absolute Pure, Transparenta Music Link +, XLO Ultra1, Cardasa Quadlinka i wybrałem zdecydowanie Stereovoxa. Golden Ref pewnie jest lepszy, ale kosztuje bardzo drogo, Stereovox jest dość tani, a gra lepiej niż wiele droższych kabli, które testowałem.

VdH Revelation też testowałem u siebie na obecnych kolumnach i nie odniosłem wrażenia zamulania, co było ewidentne przy Wind Mk2. Raczej wrażenie spokoju, braku agresji, przestrzenności dźwięku. Nie wiem jak byłoby z Thielami 2.4, wiele osób poleca MIT lub Transparenta. Ale zaciekawiłeś mnie tymi kablami Bartek1. Jak je można kupić czy przetestować ??

Pzdr.

gutekbull

"Thiel CS 2.4 może zagrać w 18m2 ?

Czy jest sens w oglóle się interesować ?"

Ja na moich 2.3 gram w ok20m i 'couldn't be more happy'. Myślę że dasz radę w tym metrarzu ale MACa będziesz musiał się pozbyć NA PEWNO. He he ale Cię wzięło na Thiela. Widzisz to jest super głośnik trzeba go tylko dobrze skonfigurować.

gutekbull>>> Ja mam o cale pol metra miejszy pokoj i tez chce Thiele tylko ze ja mam nieograniczona swobode jesli chodzi o ustawienie bo juz niedlugo ten pokoj zamieni sie w ,,SALONIK,, odsluchowy i bawialnie do pierdzenia w skurzane sofy i nikt nie bedzie mial obiekcji jak kolumny wyladuja 1 m od tylnej sciany czy wiecej.

Zonie buduje sypialnie z toaletka i TV dziecku pokoj z ogromna iloscia zabawek i kompem a dla mnie zostaje obecna ,,szczalnia ,sralnia iprzebieralnia,,

Paradoksem jest ze jedni maja pomieszczenia 50 m2 i nie sa w stanie ich naglosnic z wiadomych powodow a chca miec HI-END inni z kolei maja za male pomieszczenie a chca wstawic za duze kolumny i oczywiscie tez chca HI-END takie zycie - nikt przeciez nie mowil ze bedzie latwo a jesli tak to klamal.

Sluchalem niedawno Thieli 1,5 takie ,,koziolki,, z membrana bierna i powiem szczerze zbieralem szczene z podlogi! Jezeli wyzsze modele graja lepiej to ja poprosze:)

robix => Słuchaliśmy chyba tych samych małych Thieli, tak zrobiły na mnie duże wrażenie i też zadałem sobie pytanie jak muszą grac Thiele 2.4 w dobrej konfiguracji ???

Te male Thiele zaprezentowały bardzo wyrównane pasmo i co mi się podobało ,żadnych ostrości ,duża łagodność -dźwięczność, napewno swoje zrobił CD Accu 75V i Audio R.

Jest tylko jeden problem ,ja nie rozstaje się z Macem - niestety ;-)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

teoretycznie - powinno być za ostro. W praktyce może się okazać że jest super, czyli tak jak z moim Nad-em S200 tylko lepiej :) Myślę że nie ma się co obawiać połączenia Ushera z Thielem - kwestia dobrania odpowiednich kabli głośnikowych.

Kabelki kabelkami ale do tego Uchera to przedwzmacniacz lampowy i po klopcie.

Urzadzenie wprowadzi odpowiednie harmoniczne i bedzie git.

Taka amplifikacja to moze byc najtanszy sposob na wejscie w swiat Thiela ale to sa tylko moje dywagacje na temat.

Do Ushera kable TA lub MIT, do tego jeszcze jakiś ciepłobrzmiący preamp lampowy a la Conrad Johnson i powinno być OK.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>BlueMax

VdH są jak żyły 50-latka. Dużo trzeba prądu aby je przedmuchać:) Słuchałem parę razy i zawsze mi nie pasowały. Poza tym obcinają najniższy bas. Nie wiem, może z końcówkami 500W dopiero dobrze grają:) Na pewno Bartka1 głośnikowe są lepsze od VdH bo niedawno je bezpośrednio porównywałem. Transparenty oczywiście pasują ale trzeba dużo wydać aby było dobrze. Podejrzewam, że MIT-y też chociaż nie słuchałem ich bezposrednio z Thielami.

Bartek1 jest z forum. Nie ma problemu z wypożyczeniem kabli do odsłuchu chyba, że ma akurat dużo klientów i w związku z tym dużo pracy:)

Coś tak do wszystkich trójek AP mam stosunek negatywny. Ale to może w pełni nie uzasadnione:) Avanti 2 powiedziałbym tak ale za 10-11 pln:)

Wczoraj miałem okazję słuchać podstawkowych Thieli. To jedyne, których nie słuchałem do tej pory z nowej serii . I moje generalne spostrzeżenie jest takie. Thiele są raczej do większych pomieszczeń niż to sugeruje ich wielkość:) Czyli 2,4 w 50 m kw powinno byc ok.

Mialem okazje sluchac konfiguracji od ktorej rozpoczal sie ten watek (Mac 6500 Thiel 2,4) w HiFI Clubie . Zimne gralo bez rewelacji , po ok. 40 minutach dostalo wreszcie zycia , ale ich pomieszczeniu jezeli chodzi o budowanie thielowskich hektarow powierzchni porazka . Pan zapewnial mnie ze pomieszczenie w jakim mialyby grac o powierzchni prawie dokladnie takiej jak w Twoim pytaniu ok. 55 m2 , ale bez skosow nie bedzie za duze . Mam lekkie watpliwosci , bo do tej pory graly tam inne amerykanskie kolumny , ale zawsze z 30 cm na dole . Mniejsze niestety w ustawieniu po 1,5 metra od scian byly zawsze dosyc rachityczne jezeli chodzi o bas .

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

>arek67

Wielkie dzięki za poradę. Z tymi żyłami :))) Kontakt z Bartkiem już złapałem, na początku sprawdzę jego sieciówkę. Jak się sprawdzi, będę myślał o głośnikowych, ale to już razem z Thielami.

Co do VdH - nie miałem po prostu dużego porównania, bo sprawdzałem u siebie tylko głośnikowego Cardasa Quadlinka i VdH Wind i Revelation. Wszystkie z wyjątkiem Winda na tle moich obecnych Cable Talków Concert 2.1 bi-wire wypadły b.dobrze, a Revelation wręcz rewelacyjnie :) Wind faktycznie przeraźliwie wręcz zamulił, Quadlink był ok, ale razem z IC Quadlinkiem bardzo przesadzały z basem, który stał się dudniący. Na tym tle Revelation to faktycznie było mistrzostwo świata, ale może to tło nie było najlepsze...

Thiel 2,4 kontra Avanti 3 ????

Co o tym sądzicie? W Avanti na basie grają aż 4 osiemnastki .W Thielu jedna dwudziestka i membrana bierna.

Czy ktoś słyszał obydwie kolumny ?

Pewnie Stryjo opisze swoje Thiele i może nawiąże do Avanti .Tylko kiedy ....

• 1 rok później...

Mam dokładnie taki sam pokój 70m2 poddasza czyli ok. 50m2 licząc skosy, słuchałem thieli 2.4 u przyjaciela zastanawiam się jak to zagra w moim pomieszczeniu.

Blokers mieszkasz może w Wawie lub okolicach?

na e-bayu są Thiele 2.3, trwa ostra walka o nie, już 25 ofert ... szkoda że nie wiem jak grają może bym powalczył.

pozdrawiam F.

Miałem u siebie Thiele 2.4 przez tydzień.Wszystko było o.k.poza jednym aspektem.Niestety jestem przyzwyczajony do brzmienia pełnopasmowego a Thiele nie schodziły na basie tak nisko jak byłem do tego przyzwyczajony.Pewne dźwięki po prostu były niesłyszalne jakby ktoś je powycinał skalpelem.Dynamicznie w zupełności wystaczą do nagośnienia takiej powierzchni .Wszystko zależy od tego na czym do tej pory słuchałeś muzyki.Jeśli były to zestawy z głośnikiem 25cm( wysokiej klasy ) na basie to daj sobie spokój.Jeśli mniejsze to będziesz bardzo zadowolony.Moja przygoda z Thielami zakończyła się zupełnie niespodziewanie - zostawiłem obecne Visatony bo w porównaniu z Thielami nie miały się zupełnie czego wstydzić ( przestrzeń nawet lepsza no i bas głębszy i szybszy ) a kasę na kolumny przeznaczyłem na lepszy wzmacniacz.Zamieniłem integrę Maca MA6500 na zestaw dzielony MA252 i C42.Przy okazji pozdrawiam chłopaków z Hi Fi Clubu.To naprawdę elastyczna firma.

Dotychczas słuchałem w mniejszym pomieszczeniu ok20m2 i basu nie brakowało, aktualnie kompletuje sprzęt pod ten pokój na poddaszu, zaczynam od kolumn. Nie miałem do tej pory kolumn DIY napisz jak to jest z tym Visatonem, czy w kitach są obudowy? szczerze to nie podobają mi się kolory Visatona, wolałbym aby doświadczony stolarz zrobił mi pod kolor mebli w ciemnym orzechu.

Podoba mi się projekt VOX 253 MTI / MHT, trudno powiedzieć czym się różnią głośniki AL130 i TI100 w tych zestawach, może ktoś będzie wiedział ...

pozdrawiam F.

... czym się różnią pod względem dźwięku oczywiście, jak dla mnie to wizualnie bardziej mi się podoba 13" AL130 i wypowiedzi na forum są o nim pochlebne jeżeli chodzi o średnicę do jazzu.

pozdrawiam F.

Obudowy zamówiłem w stolarni koło Warszawy koszt 2600,( ciemny orzech),zwrotnica najlepsze elementy koszt 2200.Obudowy zrobione z grubszej płyty 2,5cm.Projekt zwrotnicy oryginalny.Możesz zamówić gotowe kolumny u dystybutora lecz jakości elementów i wykonania obudowy nie gwarantuję .Jedyną zmianą w stosunku do oryginału jest zamiana gł.wysokotonowego na Ushera 9950.Jakość wysokich a przede wszystkim przestrzeń podskoczyła o 3 klasy.Jeśli będziesz zamawiał gotowe to tylko w Greltonie bo Visaton Polska w Gdyni dokłada swoje 3 grosze do zwrotnicy "poprawiając dźwięk" nie mówiąc już o jakośći wykonania i elementów w zwrotnicy.Słucham tych kolumn już od 2 lat i korci mnie na dalsze zmiany.Może kolejna wymiana na Scan Speak 9700 ( co pociągnęło by za sobą zaprojektowanie pasma wysokotonowego zwrotnicy od nowa gdyż parametry SS9700 są zupełnie inne.( parametry Ushera są bardzo zbliżone do głośnika Visatona więc żadne zmiany nie były konieczne))

Podsumowując - za blisko 10000(tyle mnie wyniosły)mamy dźwięk za który inne firmy tej wielkości i jakości kolumny sprzedają po 35-40 000pln.(zdanie między innymi gościa z hi-fi clubu).

Co do Ti100 to nie słuchałem ale muszą być dobre bo Joachim Gerhard z byłego Audio Physic Używa ich w swojej najlepszej konstrukcji.

blokers

Dziwi mnie twoja uwaga odnośnie braku najniższego basu w Thiel. Nic takiego nie stwierdziełem. Słuchałem też modelu CS-2.2 z blokami Krell KAS-2 i też z basem wszystko było OK. Jeżeli u Ciebie taki problem występuje to raczej to właściwość reszty toru. Może wzmacniacza, okablowania ale napewno nie kolumn.

CS-3.6 grają obecnie w moim zestawie z lampą 2x65W i też jest wszystko w porządku. Bas schodzi bardzo nisko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.