Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz NAD C352 jako końcówka mocy?

LukRin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam amp. Y 757 z wyjściem pre-out, czy aby poprawić brzmienie w stereo można podpiąć wzmacniacz NAD C352 i wykorzystać jako końcówkę mocy? Czy lepiej jest kupić końcówkę mocy?

Jeżeli ten Nad miałby pracować tylko jako końcówka mocy, to nie ma sensu kupowanie integry, bo płacisz za przedwzmacniacz, którego i tak nie będziesz wykorzystywał. W takim przypadku lepiej kupić końcówkę mocy (ale Nad z tego co wiem chyba nie ma odpowiednika 352 w postaci samej końcówki). Wykorzystując końcówkę na pewno brzmienie zmieni się i raczej na pewno na plus. Sam kiedyś miałem podpięte w ten spsób DSP-A5 Yamahy z Rb-03 Rotela. Wrażenia jednoznacznie pozytywne. Ważne żeby końcówka zawierała przynajmniej 90% cukru w cukrze:))) Pozdrawiam

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

Jasne, ze wyjmujac zworky od tylu mozna NADa wykorzystac jako czysta koncowke mocy. Czy nastapi poprawienie dzwieku? To trudno powiedziec. NADy maja solidnie wykonane selektory wejsc na przekaznikach i korektory sa odlaczalne. Niewprowadzaja wiec za duzo wlasnego charakteru i znieksztalcen. Jednak omijajac kompletnie te uklady, nie bedzie ich wplywu wogole. Potrzeba ci jednak (do podpiecia naprz. CD bezposrednio) jescze regulatora glosznosci.

miałem nad 350, który trochę grał jako końcówka - inny dźwięk niż z przedwzmacniaczem, np. u mnie było mniej basu ale był naturalniejszy bez "dopalenia", ale to nie było to. Koncówka mocy nazywa się chyba 272 - jest dopasowana do wyższej integry 372 - lepiej chyba kupić samą koncówkę - róźnica w cenie z integrą 352 nie jest chyba duża; inna sprawa, że w tej cenie to i wybór końcówek robi się większy

Ja kiedyś miałem podpiętego Nada C-350(właśnie na main-in) z pre-out amplitunera Denon 3802 i grało kiepsko. Gdy porównywałem samego Denona z tandemem( Denon + NAD) to sam Denon grał o klasę lepiej, do tego przy kombinacji z Nadem bas był płyciutki i jakiś taki kartonowy. Podpinałem też tego Nada do Yamahy rxv-620 ale z Yamahą to już wogóle nie grało dobrze..

Wydaje mi się że nie ma sensu używać C-352 jako dopałki bo jest on na niewiele wyższym poziomie dźwiękowym i nie oczekiwałbym wielkiej poprawy, zwłaszcza że Yamaha ma słaby przedwzmacniacz więc Nad zagra jeszcze gorzej niż z własnego...co innego w KD, wtedy odciążysz zasilacz w amplitunerze i tu raczej odczujesz poprawę, u mnie jednak z Nadem przód grał ciszej niż reszta kanałów i musiałem je wyciszać żeby wyrównać:( Polecam raczej coś używanego ale z wyższej półki żeby poczuć różnicę na korzyść...a poza tym Nad niejak nie będzie pasował wyglądem do Yamahy:(

ja podpiąłem rotela rb-03 do yamahy RX-v 795a (coś podobnego) i jestem bardzo zadowolony.jest to sprawdzone połączenie, asmon też łączył yamahe z rotelem i nasze odczucia były pozytywne.

dzwięk stał sie pełniejszy,mięsisty,przede wszystkim dół był (jest:)) bardzo czysty,nic nie ma prawa zadudnić,przestrzen jest zadowalająca (na avance'ach 503).Teraz z radością słucham systemu,który do tej pory był bezbłędny w kinie domowym.teraz kino domowe jest jeszcze lepsze.Może kiedyś wywalę av (teraz wywailłem subwoofer-taka jest teraz dynamika,zejście basu,że stał się niepotrzebny,nawet do KD) i dokupię przedwmaka.

ale polecam taki układ,chyba że tłuczesz tylko KD,wtedy nie ma sensu.Do audio jest superiorowo

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.