Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki kef q doradzcie

Skom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Co sadzicie o kolumnach kefa serii q ? a konkretnie chodzi mi o kolumne q3 moge je kupic po znacznie nizszej cenie, ale czy warto?

duzo o nich czytalem ale zalezy mi takze na waszej opini!!!

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/2043-g%C5%82o%C5%9Bniki-kef-q-doradzcie/

Tak sie sklada ze mialem je kupic z allegro rowniez po bardzo okazyjnej cenie a słuchalem nie Q3 a Q1 (monitorki) i powiem ze całkiem całkiem to gralo. fakt ze musza sie wygrzac ale w tej cenie były (Q1) bardzo dobre. Aczkolwiek nie sa to kolumny audiofilskie i raczej skierowane w kierunku budzetowego brzmienia lepszej jakosci. Tak samo pewnie Q3 i radze poszukaj jeszcze jakies alternatywy no chyba ze cena jest naprawde niska. Jedno co trzeba Kef Q oddac to super design (podoba mi sie) i w tym kryterium sa prawie bezkonkurencyjne. Ja w kazdym razie wybralem polskie QBA i na dniach odbiore specjalnie dla mnie zrobione ELEMENTS 4000 wiec moze jak jestes z pomorza to tez wpadnij do Qba :))

qba? piersze słysze! sory jezeli kogos uraziłem .

Jestem z Poznania wiec raczej ich niesprawdze ale dzieki za rade.

Czy te kolumny maja jakies wieksze wady ktore mogly by mnie skutecznie odnich odstraszyc? jak by niebylo katalogowo kosztuja 2800 a w tej cenie jest w czym wybierac?

i jeszcze jedno pyatnie a mianowicie jakie macie zdanie o technologii kef "uni q"?

Jesli cena jest dobra to warto sie zastanowic. Tradycyjnie KEF oferuje dobrze brzmiace kolumny w atrakcyjnch cenach. Nie jest to budzetowe brzmienie w zlym znaczeniu tego stwierdzenia. Powiem wiecej czesto jest to bardzo wyrafinowane brzmienie. Swoja droga, KEF ma audiofilskie korzenie, do ktorych ostatnio wraca. Zreszta KEF zawsze ma w swojej ofercie kolumny Reference Series, warte sa posluchanie.

Z mojego doswiadczenia Uni-Q oddaje w doskonaly sposob przestrzen i umiejscowienie w niej poszczegolnych dzwiekow.

Sluchalem czesto zestawu skladajacego sie z KEF plus Harman Kardon amplituner i CD odtwarzacz. Biorac pod uwage cene zwstawu brzmial on bardzo dobrze.

Pozdrawiam,

Parsec

Nie dziwie sie ze nie słyszales o QBA bo ja tez zupełnie przypadkiem tam trafilem ale zobacz www.qba.com.pl (chyba tak) zrozumiesz o co mi chodzi. W tej cenie co kosztuja Q3 mozna dostac (oczywiscie allegro) Wharfedale Pacyfic EVO chyba model 20 lub 30. Moim zdaniem brzmia lepiej a wyglad maja tez super. Radziłbym przesłuchac. Pozdrawiam

no wlasie na wharfedale tez sie zastanawialem (musialbym je przesuchac tylko gdzie w poznaniu?) kefow sluchalem nawet dosyc dlugo, porownywalem je z b&w 603 infinity, jbl, eltax, i paradigm, sluchalem tez wharfedale tyle ze diamond. Kefy spodobaly mi sie najbardziej audiofilem niejestem wiec niebede sie dlugo rozwodzil na temat ich dzwieku (poprostu nieumiem) ale zauwazylem ze u kefów wszystko jest poukladane pianione jest tu kontrabas tam a skrzypce jeszcze gdzie indziej, dzwiek nienachodzi na siebie poprosut niezlewa sie w jedna mase dzwiekow.Pozatym uzekla mnie przestrzen ma sie wrazenie ze glosnikow wogole niema w pokoju dzwiek wypelnia pomieszczenie rownomiernie (to chyba wszystko zasluga uni-q?). Poza kefami podobały mi sie paradigmy monitory, wharfidale tez graly ladnie ale diamond to nie ta klasa, moze zeczywiscie nalezy jeszcze posluchac wyzszego modelu.

A moze kotos ma kefy i moglby sie ze mna podzielic wrarzeniami???

Cześć skom,

nowych Wharfedale Pacyfic EVO możesz posłuchac u siebie w Poznaniu w Audiomedia 70 na Głogowskiej 70.

Tylko nie daj sobie kitu wcisnąć, kieruj się własnymi wrażeniami z odsłuchu. Jest tam taki jeden sprzedawca co bardzo lubi bajki opowiadać.

Skoro Kefy podobały ci się najbardziej - to nie ma się nad czym zastanawiać(choć posłuchać innych propozycji też można). Kef to klasyk - a pisanie, że firma, która(wraz ze Spendorem i Harbethem) wywodzi się z najlepszej tradycjii BBC, nie jest audiofilska przyjąć można z wyrozumiałym uśmiechem. Kef produkował już kolumny w czasach kiedy wielu konkurentów nie było jeszcze na świecie(ich założycieli - często też nie). Kojarzenie go z tanimi konstrukcjami to nieporozumienie. O ile pamiętam, firma weszła do sektora budżetówki dopiero w połowie lat 90-tych słynną serią Coda(nie mylić z aktualnymi modelami) i odniosła wielki sukces. Dopiero w jej ślady poszli inni - B&W, Tannoy itd. Tak więc Kef zna się na tym biznesie - bez względu na pułap cenowy. Jeśli dźwięk ci odpowiada i cena jest atrakcyjna - to załatw sprawę i poświeć resztę energii na wynajdowanie ulubionych płyt.

tak się składa, że miałem dość duże doświadczenie z KEF Q15 / dawna seria / niektórzy z Was mogli być może posłuchać ich po modyfikacji na AudioShow 99.

Powiem tak - za cenę do ok 5000 nie dostaniesz takiej przestrzeni / chyba że zmontujesz coś sam z aktualnie będących w promocji u QBA Seasów koncentrycznych /. Co do charakteru dźwięku Kefów - to inny temat, głośniki wymagają modyfikacji zwrotnicy, obudowy , wytłumienia......

dużo pracy i w sumie niemało kosztów. Wersje fabryczne mają zbyt dużo "swojego brzmienia" i uniwersalne pod względem audiofilskim raczej nie są.

Dlatego radzę zrobić kolumny właśnie ze współosiowych Seasów - przestrzeń będzie nie do pobicia, niezależnie od wielkości pomieszczenia.

Masz wtedy możliwość / jeśli trzeba / dołożenia niskotonowego, zrobienia kolumny na otymalnej wysokości tweetera w stosunku do wysokości na jakiej masz uszy w miejscu odsłuchu / to bardzo ważne !!!! /.

Przerabianie UniQ jest trochę zbyt kosztowną zabawą. Choć same Kefy nawet w wersji fabrycznej / dla osoby początkującej / to bardzo dobry wybór.

Reasumując, jeżeli oczekujesz przestrzeni, muzykalności, relaksu, a mniej zależy Ci na dynamice, neutralności, rytmie i jeszcze cena jest znacznie obniżona, to można zaryzykować. KEFy są zdaje się mało wymagającym obciążeniem, więc dobór wzmacniacza nie powinien być trudny.

• 4 tygodnie później...

Witam .

Odsłuchiwałem kolumny KEF-a Q3 niedawno i mogę powiedzieć tylko tyle , że sa rewelacyjne . Bas schodzi bardzo nisko , przestrzeń , dynamika i powietrze to jest to co spowodowało , że kupiłem te kolumny. System towarzyszący to oczywiście NAD C521i + C320. W porównaniu z Avansami 503 MK2 , JMlabami za 2100zł wyszły o wiele lepiej no ale kosztują troszkę więcej. Sczerze polecam.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.