Skocz do zawartości
IGNORED

Thiel PCS ,czy ktoś słuchał ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Thiel PCS, czy ktoś słuchał i z czym to grało i jak grało ?

Z czym może zagrać i w jakim metrażu ?

Mają pasmo przenoszenia 55Hz - 23 kHz także z basem chyba cienko ?

Skuteczność 87 dB też nie zadużo ?

Sugerowana moc wzmaka to 50 - 300 watts.

Ciągnie mnie do monitorów ;-)

Mam teraz możliwość słuchania tych kolumn w moim systemie. Jak je optymalnie ustawię, skonfiguję system, to napiszę więcej o brzmieniu.

A propos ustawienia :) Jak je ustawić w pokoju? Pokój 16m2, teraz stoją na krótszej ścianie, centra wooferów ok.85cm od ścian bocznych i 90cm od tylnej. Są nakierowane prosto, chociaż lekkie skręcenie do środka też sprawdzałem. Jakie powinny być podstawki? Mam teraz StandArt Model 4, wys. 60cm, ciężkie, wytłumione na maksa.

Proszę o wpisy fanatyków Thiela :)

Tyle wysłuchalem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mógłbym takie mieć, no ostatecznie ;) Na razie Epos trzyma się dzielnie. Różnica w cenia jest na tyle duża, że kierując się jedynie brzmieniem nie zmieniłbym ES-14 na PCS. Przynajmniej na razie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PCS to fajne podstawkowce ale bez subwoofera to bym ich nie polecał. Jak na mój gust trochę za bardzo cienkie bez pomocy suba. Najlepiej dokupić Smart Sub od Thiela. Bezproblemowa integracja, dźwięk nieco łagodniejszy niż z 2.4, bas z subwooferem lepszy niż z 2.4.

Ustawienie generalnie bez doginania, mają patrzeć prosto na ścianę tylną. Odległość od nich to min 2,5m

cles => to już lepiej kupić Thiele 2.4 ,mniejsze ryzyko ?

Muszę posłuchać tych 2.4 bo PCS faktycznie schodzą tylko do 55 Hz , a to mniej niż np Nautilusy 805,

może ktoś by się pokusił o porównanie tych kolumn ?

Thiel PCS kontra Nautilus 805.

Gutekbull

Chyba nie możesz coś skompletowć klocków ;-)

Pogoń za króliczkiem trwa, choć przyznam, że sam czekam na połowę września kiedy to będę mógł posłuchać 2.4 w Poznaniu.

Pierwsza moja styczność z Thielami była z modelem 5 lub 0.5. Niestety sprzedawca na ul. Głogowskiej był tak obcesowy i ordynarnie wszystkowiedzący, że z tego sklepu uciekłem. Wrażenie jak najbardziej pozytywne z odsłuchu jednak pozostało.

:-))))))

Jak mam wolną chwilę to też wymyślam...

A przy Twoim trybie pracy to jest albo brak czasu albo za dużo, więc chyba jesteś wytłumaczony ;-)

W innym wątku wacale nie zdyskredytowano ewentualnego połączenia mojego piecyka z Thielami.

Thiele mają w sobie coś magicznego, american dream.... ;0

emesze2 => sam to strasznie krytykowałem ;-)ale chodziło o Thiel 1.6 i Maca 252 to z sobą zupełnie nie gra,

a 2.4 Thiel ponoć tez nie tak koledzy tutaj mowią ???

gutekbull

2.4 to praktycznie moje 2.3 tylko nieco łatwiejsze dla wzmacniacza (wiem co mówię bo sprawdzałem). McIntosh z tym nie gra. Wiem, że miałeś 1.6 thiela w domu i nie podobało Ci się. Z Mcintoshem nie miało prawa. 2.4 stosunkowo nieźle zagra z 6500 ale konstrukcje z Autoformerami to już pomyłka. Thiel otwiera się jak wzmacniacz puszcza prąd i hamuje go w ułamku sekundy. McIntosh tego nie robi. Jako konsekwencje nie dostaniesz holografi, tętna i dynamiki.

To jest bardzo dziwne bo teoretycznie powinno być OK ale jakoś im to w parze nie wychodzi.

Audio Styl

Linn Ikemi, Mac 6900, Thiel 2.4, okablowanie Cardas - grały lepiej od Dali, Cabasse( koszmar). Ale dzwiek był za delikatną mgiełką, zupełnie nie mógł sie otworzyc, barwa dzieku była dobra.

neomuse => nareszcie rzeczowa wypowiedź , ja może swego czasu zbyt impulsywnie zareagowałem jakby nie było publicznie, ale stały u mnie 1.6 Thiel w domku i wiem co słyszałem.

Teraz myślałem o innych Thielach bo przecież znam tylko 1.6 i 0.5.

Wydawało mi się ,że 1.6 powinny grać z Macem 6850 ,pewne cechy powinny się ładnie uzupełniać, to najbardziej "kluchowaty" Mac. Ale to świetna kluska ;-)

No coż , z McIntoshem się nie rozstanę, bo go za bardzo lubie i ten jego kapryśny charakterek ;-)

Gutekbull=>

1.6 to nie to samo co 2.3/2.4. Dla mnie 1.6 to w ogóle trochę taki "dziwny" thiel. To co moim zdaniem m.in najbardziej wyróżnia Thiela to bas z membrany biernej, który daje swobodę, szybkość i wypełnienie. 1.6 tego nie posiada i dlatego ja go nie lubię.

Ale głowa do góry, kombinacja Maca z Bowersem potrafi oczarować. Podejrzewam, że masz całkiem przyzwoity dźwięk. Mój były Mac 6900 naprawdę z 2.3 nie grał, ale od tygodnia już go nie mam. Teraz 2.3 czekają na nowego właściciela o ile taki sie znajdzie a ja kupuję CS6 albo 3.7 jeśli w końcu się pojawią.

chipendal (dobry nick :-) )

Sklep Audio nie jest zamknięty, ale ten z płytami jest gdzieś przeniesiony.

Jedyne sklepy Audio do których warto wejść to właśnie Szewska ( bardzo życzliwa obsługa ) i Garbary TOP HI FI ( dużo wiedzą, ale prowizja od sprzedaży chyba robi swoje...;-)) choć też nieżle )

Reszty nie kojarzę.

Może ktoś inny z P-nia się odezwie to może się okazać, że jest jeszcze jakiś cukiereczek?

> nick dobry jak kazdy inny! Chociaz w przypadku twojego, to nie wiem, z niczym mi sie nie kojarzy?

Poza tym zauwaz, ze moj jest bez "e" na koncu - celowo, swiadomie. Pewien kolega forumowicz sadzac, ze nie znam angielskiego napisal blednie moj nick, w ktoryms z postow jako " chipendale". To tak gwoli scislosci....;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.