Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy głośnik na suba do 500zł???

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Wovo:

Bardzo oryginalne teorie waszmość wygłaszasz. Otóż IMHO istotny jest iloczyn Sd*Xmax (tzw. wychylenie objętościowe). A relacje masa membrany - układ napędowy - impuls opisuje model Thiele'a - Smalla zapewniam Cię że nawet z bardzo ciężkiej membrany można wycisnąć całkiem dobry impuls pod warunkiem odpowiednio silnego układu cewka drgająca - szczelina magnetyczna (jeżeli tylko osiągniemy Qtc pomiędzy 0.5 a 0.6 w obudowie zamkniętej).

Tak z ciekawości spytam - co to znaczy że impuls rośnie? Bo ja jeszcze nie spotkałem się z określeniem zachowania głośnika w stanach nieustalonych przy pomocy jednej liczby (mogącej rosnąć lub maleć).

kolega Drakul ma tutaj rację .Przecież przy tych nowych xxls jak jest większy to nie znaczy że ma mniejszy skok.xxls do zamkniętej obudowy też nie schodzi tak nisko jego symulacja jest na stronie producenta .Ale ma dużą moc i jest możliwość korekcji charakterystyki.Tak jak Drakul pisał czasami misi być kompromis widać to na przykładzie scan speka można zrobić suba który ciągnie do granicy pasma akustycznego ale jakim kosztem efektywności jeżeli się nie mylę to około 83db to jest naprawdę mało .Przy głośnikach bardzo dużych ich bezwładność jest większa i powoduje to zwolnienie basu nie ma on takiej szybkości .Dla mnie 30 cm oczywiście do domu to już jest max wolę dwie 30 niż jeden większy .

Np dwie 25cm to prawie to samo co 38cm oczywiście myślę o powierzchni membramy Ja stosowałem dwa suby przy dwóch jest całkiem inny efekt jak przy jednym potęga basu jest o wiele większa .Teraz kończe oparty jest na pięciu równych monitorach i do tego będą dwa suby ustawione na przodzie do tego aktywna zwrotnica podział przy 70-80hz

piotreq mam nadzieje ze sie nie obrazisz ze podepne sie to twojego watku - mam dosc zbiezne potrzeby a zakladanie kolejnego topica zwiekszy tylko smietnik.

Ja dla odmiany szukam glosnika na woofer do "3 drog", sterowany koncowka o mocy tylko 70W ale o dosc duzym DF i sporej szybkosci. Zalezy mi przedewszystkim na szybkosci i precyzji, na dynamice i kopie oraz na wytrzymałosci mocowej. Obsługa pasma bedzie sie zajmowala krosownica cyfrowa wiec wszelkie korekcje, ciecia LP i HP i podbicia beda jak najbardziej mozliwe. Powaznie zastanawiam sie nad zastosowaniem czegos z CA lub PA, ale moze ktos cos innego poradzi. Budzet tak jak u kolegi Piotreq max 500/sztuka.

pozdrawiam

Jezeli glosnik ma duze Xmax to przewaznie ma marna efektywnosc, jezeli ma duza srednice to przewaznie ma dosyc ciezka membrane, moim zdaniem nie da sie napedzic solidnego wofera mostkiem scalakaow pokroju TDA7294. Do glosnika ktory ma 85dB mierzonej efektywnosci niestety trzeba troche "W" dostarczyc, jezeli to ma jeszcze grac jak nalezy to mysle ze nalezalo by zadbac o odpowiednia wydajnosc pradowa wzmacniacza. Co z tego ze kupie np. JL10w0 badz np es250 jak zasile go popularnym tadeuszem to i tak nie wykorzystam potencjalu glosnika, ba nawet bede w stanie okaleczyc dzwiek ktory sie z niego wydobywa. No i jeszcze jedno, ciezko jest pogodzic dobra odpowiedz imp glosnika z niskim zejsciem. Jak ma to grac to niech gra powiedzmy troche wyzej ale niech GRA.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Dla speaka pon 90 dB eff. tda 7294 jak i Lm3886 w mostku sa zasłabe !!!Zamałe prady... i zbyt duzy Ptot.

===============

A bawiliście sie moze Goodmansami Axiom 301..a?

12" speak 98 dB..pasmo 30 do 16000 fakt że ze spadkiem ale i wychył to miało i lekką membranę..a resoory do dzisiaj działaja..jak nowe.

Jakie one miały piekne pierdolniecie na basie..i z jakim powieeetrzem!Ale magnes był bolszy...

jezeli do suba i do 500 to bezkonkurencyjny jest ten glosnik tylko nie wiem gdzie go kupisz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na wykresach widac :

- 36 hz na -3db czyli wynik bardzo dobry

- 6 ms na 35hz czyli wspanialy wynik bo w zamknietej

post-4133-100004248 1170273360_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak w ogóle to ja piszę o DWÓCH MOSTKACH na TDA7294 (albo lepiej LM3886) do napędu głośnika DVC. Takie coś ma już wydajność prądową na poziomie 14A albo i więcej, a zrównoleglane scalaki bywały stosowane w wielu firmowych konstrukcjach za dużo $. Przy głośniku DVC 8+8 ohm mamy ten bonus że nie trzeba zrównoleglać wyjść. Pewnie że 200W RMS to mistrzostwo świata nie jest, ale kolega Piotreq23 ma dość ograniczony budżet, a dodatkowo odpadają problemy z uruchamianiem mocnych końcówek dyskretnych, punktami pracy itp.

Pawcio-waty:

Mam takie dwa, ciągle można je kupić na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako SW-1084 za 135USD, tylko że wymagają one wzmaka o wydajności dwóch spawarek, jako że ich efektywność mocowa to tylko 0.13%.

Ukryta Zawartość

myśle że z wymienianych głośników najlepszy jest visaton TIW250XS ( na podstawie parametrów ) - duże wychylenie i moc oraz w miare mały jak na taki woofer Mms - 49g

powinno to się nadać zarówno do muzyki jak i do kina - jakoś mnie nieprzekonują woofery 10" których Mms oscyluje około 150g

ja to właśnie pisałem i staram sięwytłumaczyć ... z dużego wychylenie szybkiego basu sięnei uzyska chyba że zastosuje się mały litraż, obudowe zamkniętą i dokopie mocą ... bodajże układ Linkwitza ale moge sietu mylić.

Problem w tym że SLS tego nie wytrzyma.

Radze skupić się nad częstotliwościami od 30 do 35Hz bez spadków ... i będzie dobrze. Także wydaje mi sieże mimow szystko ten Visaton będzie najlepszy jak na razie ... Peerlessy z tego co mi wiadomo to ogólnie mulate i lubiące przeciągać dzwięk głośniki ... w sam raz do kina ale raczej nie sprawdzające się przy muzyce ale to tylo opinie innych. Ja ogolnie jestem przeciwnikiem subów ... kolejny niepotrzebny element akustyczny który defakto psuje dzwięk ...

Jeśli słuchasz w 60 muzyki to moze warto byłoby sięzastanowić nad konstrukcjaw styli EAS Furioso 2 czyli monitor + pasywnie cięta sekcja niskotonowa ... bardzo dobre rozwiązanie ... mozna je zmodyfikowac jeszcze bardziej ... całkowity podział na sekcje i stworzenie kolumny troj-drożnej gdzie głośnik nisko-średniotonowy odtwarzałby częstotliwości od 200Hz w góre. Nie wychylałby siewtedy a co za tym idzie liniowość pasma średniego była by bardzo dobra. do 200Hz ciągnęła by właśnie pasywna sekcja niskotonowa, a powyżej standardowo wysokotonowiec. Ale to jest przebudowa całego systemu.

Witam.

Moim zdaniem szukać należy głośnika o duzym wychyleniu. jeżeli nie to chociaż iść na kompromis pomiędzy dużym wychyleniem a efektywnoścą.

Co do wychylenia membrany , wycylenie maleje ze wzrostem częstotliwości, jednak najbardziej krytyczne warunki wystepują dla najmniejszych czestotliwości. zgodnie z norma francuska wychylenie membrany przy którym zniekształcenia nie przekroczą 3% (wartośc maksymalna ) powinno wynosic:

Xd=2,8*10exp(-6)*(1/Rd*Rd)

umożliwia to obliczenie mocy Pe przy którrej głośnik bedzie wytwarzał wymagane ciśnienie akustyczne nie wprowadzając nadmiernych zniekształceń

odnośnie efektywności to lepiej szukać głośnika o dużej efektywności ponieważ stosując głosnik 93dB bedziemy musieli dostarczyć 2 razy mniej mocy niż do głośnika o efektywności 91dB aby ciśnienia akustyczne były takiesame

p.s przepraszam za pokrecenie słów.

odużyej efektywności polecam AXtona CAW 306 w cenie 438zł. Parametry: fi=260mm fs=48Hz, Qts=0,54 Vas=42litry . zalecamkonstrukcje rezonansowa o pojemności brutto 70l. polecam do integracji ze słabymi wzmacniaczami

polecam także serie głośników JL Audio, nie podaje typu ponieważ nie orientuje sie dokładnie w cenach. jednak moj faworyt to 12W3-D2 cena chyba 999zł ale to za dużo nicź TY proponujesz.

Fourierek:

A jak obliczyć tę moc z podawanego przez Ciebie wzoru? Co oznaczają Xd i Rd w rzeczonym wzorze?

Jak osiągnąć sensowny poziom SPL w okolicach 20Hz z głośnika o Fs=48Hz i Qts=0.54? Czy ten głośnik ma aby wychylenie objętościowe pozwalające na zejście w okolice 20Hz bez przesteró przy małej mocy?

Poza tym ta francuska norma jest chyba z czasów Króla Ćwieczka - jak uwzględnia ona liniowość układu napędowego czy zawieszeń - które w decydujący sposób wpływają na zniekształcenia głośnika?

Pisz do rzeczy z łaski swojej i zawsze przed wpisem przeczytaj go krytycznie.

PS. Jeżeli jeden głośnik ma 93dB a drugi 91dB, to moc elektryczna potrzebna o wygenerowania określonego ciśnienia akustycznego będzie nie 2 razy a 1.58 raza mniejsza dla tego który ma 93dB. A jeżeli zastosujesz głośnik 96dB, to moc będzie 3.17 raza mniejsza. Tyle że Xmax będzie musiało być mniejsze, a objętość konieczna do odpowiednio niskiego zejścia będzie duża. Dlatego też głośniki o niewysokiej efektywności są mimo wszystko produkowane i stosowane.

co do mocy:

obliczam ją tak, jeżeli sie myle to mnie popraw

Maksymalne wychylenie objętościowe :

Vd = xd * Sd

a stąd Moc akustyczna :

Par= 3* (f3 )3 * (V d)2

Fourierek:

Ten wzór był podany w "The Loudspeaker Cookbook" i f3 występowało tam w czwartej potędze o ile pamiętam (inaczej jest bez sensu). Warto by też było określić w jakich jednostkach ma być Vd, o ile mnie pamięć nie myli mają to być metry sześcienne (a f3 ma być w hercach).

Tym niemniej wzór ten jest nadmiernie uproszczony, w ogóle nie opisuje zachowania głośnika poniżej częstotliwości strojenia (Par jest tam dużo niższe). Do określenia wytrzymałości mocowej limitowanej wychyleniem (w zależności od częstotliwości) najlepiej używać programów do symulacji obudów.

Przykro mi ja nie korzystam z tak mądrej książki niemam jej niestety, ale korzystam z książki autora: Rudno-Rudziński "Obudowy i zespoły głośnikowe" wyd. PWR

pozdro. jak masz jakieś lepsze pozycje literaturowe lub cosik to proszę na priva

z góry dzieki

Wiem ze autor postu ma ograniczony budrzet ale z mojej strony doradzam i tak dyskretna koncowke, jest sporo sprawdzonych projektow, za 40zł mozna spokojnie 300W zlozyc (sama koncowka).

Co do efektywnosci woferow to niestety jest ona powaznie zawyzana przez producentow. Moze kolege zainteresuje Power12 beymy (90dB mierzone).

Budżet 500zł na sam głośnik, to mimo wszystko za mało na kupienie odpowiedniego dla mnie przetwornika i może warto zainwestować w droższy głośnik JL’a? Mam trochę czasy i raczej nie spieszy mi się z budową suba, więc spokojnie poszukam najodpowiedniejszego głośnika ;-)

Zasymulowałem głośnik 10W3v2-D4 w obudowie BR o pojemności 77,5L ze strojeniem na 22 Hz. Charakterystyki poniżej i ciekaw jestem co o nich sądzicie.

Ukryta Zawartość

post-5617-100004198 1170273434_thumb.jpg

post-5617-100004199 1170273432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotreq23:

1. To będzie dzwoniło w impulsie jak diabli, charakterystyka opóźnienia grupowego wygląda koszmarnie a i tak nie mówi wszystkiego na temat impulsu - jakbyś zobaczył odpowiedź na skok napięcia w dziedzinie czasu to byś się przeraził.

2. Ten głośnik ma bardzo niską efektywność mocową (0.18%, zresztą tylko dlatego może tak nisko zejść w małej obudowie) a do tego malutką 35mm ceweczkę, dlatego żeby dać choć trochę SPL w pomieszczeniu 25m2, będzie potrzebował tyle mocy że cewka mu się może nawet spalić, nie mówiąc już o kompresji termicznej dla natężeń dźwięku nieco mniejszych. To coś nadaje się do samochodów (do tego został zaprojektowany) a nie do dużych pomieszczeń mieszkalnych.

Podsumowując - f6=20Hz to jeszcze nie wszystko. Ty myślisz że konstruktorzy z Peerlessa to tacy durnie, że nie umieją zrobić głośnika schodzącego do 20Hz? Umieją - SLS12 osiągnie 20Hz spokojnie, tyle że w obudowie 200dm3 jako że ma wyższą efektywność, która w domowym , nienajdroższym wooferze z cewką o niewielkiej średnicy (średnica cewki niestety kosztuje) jest całkiem potrzebna żeby nie mieć co chwila klientów z reklamacjami.

Piotreq23

Dzisiaj wlasnie z grobsza przetestowalem moj nowy nabytek za 350zl (BSW124-II) i powiem ci ze na sls nawet bym sie nie popatrzyl. Kopa ma poteznego. Bas jest szybki, nie gubi sie, oddaje nature instrumentu.

Glosnik wyglada tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.