Skocz do zawartości
IGNORED

aktywne monitory: Yamaha vs. Tannoy

pq

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję opinii na temat aktywnych monitorów:

Yamaha MSP5A vs. Tannoy Reveal 6D

Zależy mi na precyzyjnym odtwarzaniu dźwięków w paśmie mniej więcej 60 Hz - 40 kHz w niezbyt dużej przestrzeni +/- bezechowej, odległość odłuchu rzędu 1 m.

https://www.audiostereo.pl/topic/20522-aktywne-monitory-yamaha-vs-tannoy/

nie wiem czy w tej konstrukcji tannoy zastosowal osobny tweeter do czestotliwosci pow. 20 kHz jesli tak to moze konkurowac z msp5 bo ta jest prawie liniowa do 40 kHz. W zakresach powyzej 20 kHz bardzo wazne by ucho bylo idealnie na wysokosci wysokotonowca oraz skrzyzowanie monitorow musi byc dokladnie w twojej glowie w przeciwnym razie bedzie kilku decybelowy spadek w tym zakresie.

btw. 40 kHz to taka raczej gryzoniwa czestotliwosc :) tudziez nietoperkowa . . . ja sinus slysze do 15 kHz a manipulacje korektorem odziwo do 25 kHz i raczej nie wynika to z niedokladnosci algrytmu korektora i w sumie niebardzo rozumiem z czego :/ Kiedys gdzies przeczytalem, ze charmoniczne slyszymy nawet do 3 krotnie wiekszej czestotliwosci niz np. sinus - jest to wogole mozliwe ? I jesli slyszymy charmoniczna 30kHz to dlaczego nie slyszymy pily albo prostokatka 20 kHz ?

40 kHz to mało na gryzonie. Jak również na nietoperze.

Ja będę grał innym zwierzętom, i 40-50k mnie zadawala.

BTW, wg producentów Tannoye sięgają dalej w górę niź Yamahy . Tannoy 51 kHz (-3 dB), Yamaha 40 kHz (-10 dB). Mimo, że konstrukcja jest normalnie dwudrożna, bez osobnego Supertweetera. Więc praktycznie jestem zdecydowany na Tannoye, mimo że Yamahy bardziej mi pasują wielkością (głębokość 22 cm a nie 38), jak również ceną.

Szukam jednak dodatkowych opinii.

Co do zaniku wysokich częstotliwości przy schodzeniu z osi, jestem świadom problemu :-)

tak z ciekawosci poszperalem troche i okazalo sie, ze te tannoy reveal 6d to juz nowageneracja (stare reveale mialy max 20 kHz) i maja te technologie super tweetera przenoszaca do 50kHz nawet. Ale podejzewam, ze beda sporo drozsze od yamachy :/ ale za to maja przetwornik (pewnie calkiem dobry) a msp5 tylko analogowo podlaczysz.

Z msp5 nie powinno byc problemu z posluchaniem w dobrym sklepie muzycznym ale z tannoyami moze byc gorzej :/ Prowdopodobnie tylko na zamowienie i zaliczka albo nawet wplata calkowita i 2 tygodnie czekania.

>Ale podejzewam, ze beda sporo drozsze od yamachy :/ ale za to maja przetwornik (pewnie calkiem

>dobry) a msp5 tylko analogowo podlaczysz

Ha! przeoczyłem to. Może być dobre rozwiązanie, zważywszy że będą stały kilka metrów od źródła. Z drugiej strony, żeby mieć wyjście SPDIF i tak muszę kupić dobrą kartę. Z trzeciej strony, w przyszłej konfiguracji może być ich więcej niż 2, i wtedy chyba jestem skazany na przetworniki w jakiejś wielokanłowej karcie w rodzaju M-Audio Delta 1010LT, nieprawdaż? Czy też mogę z czegoś niedrogiego wypuścić powiedzmy 8 kanałów cyfrowo w 24/96?

>Z msp5 nie powinno byc problemu z posluchaniem w dobrym sklepie muzycznym ale z tannoyami moze byc

>gorzej :/

No ja kupuję w innym kraju więc będzie inaczej. Ale i tak raczej będę kupował bez odsłuchu, w ciemno (w głucho?).

A Tannoye droższe są 1.83 razy droższe od Yamahy.

>Ha! przeoczyłem to. Może być dobre rozwiązanie, zważywszy że będą stały kilka metrów od źródła.

albo cyfra a jak analogowo to symetrycznie

>Czy też mogę z czegoś niedrogiego wypuścić powiedzmy 8 kanałów cyfrowo w 24/96?

bedzie ciezko, karty z 8 wyjsciami cyfrowymi to juz raczej w pelni profesionalne zastosowanie i profesionalna cena . . . raczej kolo 10 tys.

>Ale i tak raczej będę kupował bez odsłuchu, w ciemno

przy tej klasy sprzecie i zastosowaniu ryzyko raczej niewielke - musi byc conjamniej dobrze.

jescze co do 8 wyjsc to mozna pokombinowac z lynxem i kartami rozszerzen lynx aes (kazda ma po 4 aes/ebu) ale cena sumaryczna moze czasem byc wieksza niz 8 wyjsc na jendej karcie :/

albo creamware - 2 aes/ebu na karcie rozszerzenia ale cena bardziej znosna bo ok 900 pln za kazde 2 wyjscia.

Hm, jakoś bezpieczniej będę się czuł z analogowymi chyba - uniwersalniej na przyszłość. Sam nie wiem, co będę jeszcze na tym sprzęcie robił. Niestety Delta 1010LT jak widzę nie ma symetrycznych wyjść analogowych. Albo muszę pójść w Delta 66 (i mieć tylko 4 wyjścia), albo szarpnąć się na Delta 1010 i mieć 10 wyjść symetrycznych (oraz kompletnie niepotrzebne mi 10 wejść symetrycznych :-) ). Albo szukać u innych producentów.

BTW, widziałeś taką zabawkę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyglądą zachęcająco, szkoda tylko że do sklepów trafi dopiero we wrześniu więc nie ma żadnych opinii uzytkowników... Tym niemniej rozmiar i cena są dla mnie bardzo kuszące.

Ukryta Zawartość

>Hm, jakoś bezpieczniej będę się czuł z analogowymi chyba

dokaldnie, zawsze dodatkowe mozliwosci jak chociazby podlaczenie sluchawek czy zwyklego wzmacniacza bez koniecznosci uzywania zewnetrzenego przetwornika.

>Niestety Delta 1010LT jak widzę nie ma symetrycznych wyjść analogowych.

a w przypadku polaczen analogowych audio w poblizu kabli komputerowych (zwlascza ethernet) roznice miedzy polaczeiem symetryczyn a zwyklym sa slyszalne i nie sa to audiofilskie niuanse.

> Albo muszę pójść w Delta 66 (i mieć tylko 4 wyjścia)

ale symetryczne.

w sumie zalezy . .. 4 wyjscia beda idalne do stereo, 2 wyjscia L i P na monitory i 2 L i P na sluchawki - bardzo fajna sprawa, bez zadnego przelaczania kablami itp. - sluchawki wisza na szyji i jak trzba to zakladasz i od razu gra.

>Delta 1010 i mieć 10 wyjść symetrycznych

ona ma 8 i/o - nazwa faktycznie mylaca

8 wyjsc to oczywiscie najbardziej przyszlosciowe rozwiazanie, 4 leca na "dzien dobry" na monitory i sluchawki, a dodatkowo jesli planujesz zakup suba bedzie mozliwosc podlaczenia go besposrednio do karty i role zwrotnicy spelni wtedy cyfrowo delta. Karta z tylko 2 wyjsciami jest gorsza bo bedziesz musial analogowo puscic na sub i ze suba na monitory zdajac sie na subowa zwrotnice - co nie jset najlepszym pomyslem przynajmniej jeli mozemy to zalatwic wczesniej na karcie a dodatkowo zmineiszamy sporo dlugosc kabla (czyli ew. straty) miedzy karta a monitorem bo jesli sygnal leci prez sub to musisz zsumowac dlugosc kabli do suba i po subie do monitora.

>BTW, widziałeś taką zabawkę?

juz tak :)

>Tym niemniej rozmiar i cena są dla mnie bardzo kuszące.

ofc. nie jako zrodlo (zamiast kary) tylko jako przenosny rejestrator cyfrowy ? bo jesli zamist karty to zapomnij . . .

>a w przypadku polaczen analogowych audio w poblizu kabli komputerowych (zwlascza ethernet) roznice

>miedzy polaczeiem symetryczyn a zwyklym sa slyszalne i nie sa to audiofilskie niuanse.

No właśnie, nie mam zamiaru męczyć się z zakłóceniami bo poskąpiłem $200.

>ona ma 8 i/o - nazwa faktycznie mylaca

Tak, w M-Audio zawsze tak kłamią :-) i doliczają cyfrowe: "Eight balanced/unbalanced analog inputs and outputs plus coaxial S/PDIF I/O"

Co do subów, słuchawek itp to moja aplikacja jest raczej nietypowa i prędzej przewiduję podłączenie większej liczby monitorów (4 monitory + 4 wyjścia synchronizacyjne do innych układów, lub do 7 monitorów i synchronizacja w 1 kanale). Tak czy owak już dzwoniłem po cenę 1010 (bez LT) i chyba się tym skończy - o ile nie wpadnę na lepszy pomysł.

>ofc. nie jako zrodlo (zamiast kary) tylko jako przenosny rejestrator cyfrowy ?

ofc. :-) bo zanim zacznę odtwarzać dźwięk do 40 kHz, muszę go nagrać. Poczekam jeszcze bo firma ma wkrótce uzupełnić dane techniczne - szczególnie czekam na pasmo przenoszenia przy 96 kHz. Ale przypuszczam że nie dadzą plamy i będzie do 40 kHz.

>ofc. :-) bo zanim zacznę odtwarzać dźwięk do 40 kHz, muszę go nagrać.

bedzie problem z mikrofonem, pozadne do ceny ok. 2000 pln produkuje firma mxl lub shure, jednak w swojej ofercie chyba nie ma zadnego modelu nagrywajacego do 40 kHz. Przy tej czestotlisowosci i tak bedzie to juz pewnie kieronkowa charakterystyka superkardioidalna - czyli proponuje kupic od razu celownik optyczny :)

tutaj ofera mxl

Ukryta Zawartość

a tu shure

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mikrofony mam już obadane:

pasuje mi kardioida lub superkardioida, lub nawet hiperkardioida, bo nagrywał będę w warunkach dość pogłosowych i mam nadzieję że to trochę pomoże.

Najpierw znalazłem Sennheiser MKH800 - pasmo do 50 kHz, noise 10 dB(A), 5 przełączalnych charakterystyk kierunkowych, w tym supekardioida. Byłoby miodzio, gdyby nie to, że najlepsza cena jaką znalazłem to >$2500

Potem trafiłem na Earthworks QTC50 - pasmo do 50, szumny dość (chyba 22 dBA), i niestety omni. Więc nawet cena $1258 nie reatuje sytuacji.

Wreszcie, polecono mi Schoeps: CMC 6Uxt przenosi do 40 co najmniej, a z superkardioidalną capsule MK41 kosztuje

• 2 tygodnie później...

Tannoy Reveal 6D to słabe (w stosunku do konkurencji) i drogie monitory. Kosztują jakieś 3200 PLN a charakterystykę mają gorszą od kosztujących 2400 PLN Roland DS-7. Już jak Ci zależy na świetnym dźwięku to radzę kupić wałkowany nieco w innym wątku Genelec 8130A za jakieś 4500 PLN.

Dzięki, w moim specyficznym zastosowaniu bas nie jest raczej tak ważny. Te Geneleki mają niski bas, ale góra im się kończy przy 20 kHz. A ja potrzebuje co najmniej oktawę wyzej. Rolandy DS też osiagają 24 kHz tylko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.