Skocz do zawartości
IGNORED

Jak naprawić zawieszenie głośników?

subsurf1

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem znanego i "lubianego" zestawu głośnikowego stereo Altus 110.:] Problem w tym, że w głosnikach basowych pianka wyparowała(!). Trochę szkoda mi wyrzucać je na śmietnik - pomyslałem, że trochę je podreperuję i oddam bratu. Nawet jeśli zmieni się charakterystyka dźwięku przez takie domowe operacje (a wiem, że się zmieni) to nie będzie wielki problem.

W zamierzchłych czasach naprawiałem inne głośniki zrywając całkowicie resztki pianki i zastępując ją odpowiedniao naciągniętą bawełnianą (niebieską!;)) obręczą przyklejoną do brzegów membrany i metalowej obejmy. Jakby to powiedzieć... wygląda ochydnie, ale działa (i to całkiem dobrze) do tej pory. Żeby odpowiednio naciągnąć (równomiernie, nie za luźno a jednocześnie nie za mocno) spędziłęm nad tym cały dzień.

Mam jednak wrażenie, że są lepsze sposoby (i mniej czasochłonne) na naprawę zawieszenia głośników. Może jakiśpraktyk podzielił by się wiadomościami? Będę bardzo wdzięczny!

Kup gotowe membrany wraz z zawieszeniem (samego zawieszenia nie ma sensu kupować, bo kosztuje prawie tyle samo, a trzeba to wykonać bardzo precyzyjnie). Stare membrany oderwij, cewkę zostaw! Przyklej nowe.

Jak zrobisz to dokładnie, to brat będzie się cieszył przez najbliższe 10 lat.

Można wymienić zawieszenie dość prosto, ale przy zachowaniu staranności

1.odklejenie i wyjęcie kopulki.

Strzykawką napuszczamy dookoła kopułki rozpuszczalnik nitro-kilkakrotnie, w odtępach czasu, az stary klej zmięknie i puści.

2.W przestrzeń między cewka a wsuwamy np. kliszę rentgenowską (lub inną folię) aby ustalić cewkę centralnie (by pózniej nie obcierała z którejś strony)

3.usuwamy resztki starego zawieszenia.

4.przyklejamy nowe zawieszenie dobrym gatunkowo butaprenem

5. zostawiamy na jakieś 1-2 dni

5.wyjmujemy folie, sprawdzamy, czy cewka nie obciera.Przyklejamy kopułkę butaprenem

Rozumiem, że zawieszenie (gumki albo pianka) można kupić w sklepie? Ja wiem, że może to się wydać głupie pytanie.;) I każda o odpowiedniej średnicy będzie pasować?:]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.