Skocz do zawartości
IGNORED

niskotonowy???

Gość Seul

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Seul

(Konto usunięte)

Witam.

Z góry przepraszam za wszelkie lajkonickie określenia.

Oddziedziczyłem stare kolumny. Składają się one z dwóch głośników. Główny to tonsil 30W / 8 ohm, drugi to taki malutki głośniczek (z zewnętrz plastikowy czy metalowy) od wysokich tonów. Ten główny głośnik ma prawie całkowicie wykruszony materiał (perścień z takiej sztywnej gąbki) wokól membrany, w związku z tym postanowiłem wymienić ten głośnik. Pierwsze pytanie jest takie: czy ten główny głośnik to głośnik niskotonowy, czy średniotonowy i jaki powinienem kupić jako zamiennik?

Drugie pytanie. Po wyjęciu głośnika okazało się że w środku kolumny jest foliowa torebka z jakimś materiałem (wygłuszającym?) wyglądającym jak wełna mineralna. Torebka nie jest przymocowana, tylko lata luzem po pudle. Może mi ktoś powiedzieć po co to jest?

pozdrawiam

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/2072-niskotonowy/
Gość KosmaF

(Konto usunięte)

Wyrzuć tę wełnę w folii, a zamiast tego napchaj ile wleźie tego czym wypychają tanie poduszki (tzw. jaśki), ew. gąbką czopkową lub podobnym materiałem. Sam miałem takie kolumny, dźwięk poleszył się o niebo...

https://www.audiostereo.pl/topic/2072-niskotonowy/#findComment-27238

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.