Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem gainclona i początkowo miałem Panasonic FC. Ostatnio zmieniłem na BG STD i początkowo było sporo lepiej, szczególnie przestrzeń i środek, a po jakiejś godzinie, półtorej już dużo gorzej i niestety tak jest do dzisiaj. Mam BG STD około tygodnia ale nie było kiedy intensywnie ich rozgrzać. Wyraźnie im tego brakuje.

Jak ktoś szuka radiatorów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no w GC lepsze FC ;) chyba wrócisz do nich ... w alephie mówimy o torze, gdzie jest BGNX i to bezsprzecznie lepiej od FC, bardzo dobrą alternatywą jest Rubycon ZL 330u, to on wprowadził kiedyś u mnie zamieszanie we wzmaku...

std wsadziłem proforma ;) bo tamten kond "prawie" nie ma znaczenia, sprawdzone....

->Tomasz_f

Dodaj to tego STD po 100u BGN/50V ociepli dźwiek i doda magic na średnicy.

Jakie SS masz dokladnie?

->Matthew

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie zapominaj o red wine

zwłaszcza to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co może być ? Najpierw odpaliłem klona w wersji testowej i grał świetnie , oba kanały grzały sie równomiernie i po godzinie grania były na tyle gorące ,że można było trzymac ręke i nie parzyły . Skręciłem wszystko dzisiaj i chyciałem zakończyc temat klona a tu niespodzianka - wzmacniacz głuchy ! Okazało sie że w obydwu kanałach pracuje tylko jedna trójka IRF244 a druga jest zimna . Ta pracujące trójka tranów grzeje sie mocno . Co sie mogło stać ? Taki efekt jest w obydwu kanałach . Sprawdzałem IRF 244 i są OK .

...there is no spoon...

Sprawdziłem . Jedyny problem to ,że mam nieco za duże napięcie bo takie trafa kupiłem . U mnie jest 37,5V a nie 34V . Ale to nie wpływa na pracę tylko trzech z sześciu tranów .... chyba .

...there is no spoon...

może strzeliły, oby nie, jakie masz napięcia na wyjściu? zmierz spadek napięcia na rezystorach 1 Ohm przy tych trzech tranzystorach? zobacz czy masz podłączneoplus 37, minus 37 i masę.... z alephem przy dłubaniu trzeba być ostrożnym...i 10x wszystko sprawdzać bo jak cos nie halo to bach i 150 PLN na nowe trany trzeba teges ;)

Jeszcze świeci...

Ale co z tego, kiedy ogłuchł. W czwartek poskładałem wszystko i odpaliłem. Nie podłączałem głośników. Z duszą na ramieniu – wiadomo. Światło przygasło na chwilę, ale diody się zaświeciły i trafa zaczęły sobie mruczeć. No fajnie myślę sobie. W piątek dokończyłem obudowę i w sobotę rano znów z lekkim strachem Power on. Mruczy, świeci, grzeje się, wszystko prawidłowo. Sprawdzam napięcie stałe na wyjściu 0,05V chyba nieźle.

Pogrzałem go godzinę, zdemontowałem Zena, podłączyłem kabelki od pre /1,7/ i włączyłem CD.

Nie miałem podłączonych głośników i włączyłem i cisza. Diody rozbłysły na chwilę i przygasły. Trafa nie buczą!!! Chyba nie spaliły się ot tak? Żadnych oznak spalenia nie zauważyłem. Aha, napięcie w sieci jest :)

Zaś napięcie stałe na wyjściu wzmaka to teraz 2,4V, przy wyłączonym zasilaniu.

A święta miały być takie piękne

Coraz bliżej mi do wzmaka CECa, nie kosztuje wiele, będzie pasował do CD, ale nie daje tych ekscytacji. Spali się, czy nie?

Co mogło się stać? Czy możliwe jest przepalenie transformatorów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, święconka i te rzeczy.

Krótka analiza organoleptyczna pozwoliła na stwierdzenie, że brak napięcia. Ale jak to możliwe?

Dopiero, gdy rozebrałem wszystko od prostownika do włącznika – eureka w gniazdku mam bezpiecznik 10A, który strzelił ;-(

Pytanie ciągle aktualne, czy napięcie stałe ponad 4V na wyjściu bez zasilania, z samej energii kondów jest akceptowalne i czy mogę podłączyć sygnał z pre i CD bez kolumn czyli bez obciążenia?

niestety takiego ustrojstwa u mnie brak :(

A kiedyś już musiałem wymieniać wooferka.

Ale najważniejsze jest to, że to był ten głupi bezpiecznik :)))

podłączyłem i gra teraz na zastępczych głośnikach. Gra !!!

Jak brzmi to może później. Jak podłącze kolumny.

Wiem, święconka i te rzeczy.

>Krótka analiza organoleptyczna pozwoliła na stwierdzenie, że brak napięcia. Ale jak to możliwe?

>Dopiero, gdy rozebrałem wszystko od prostownika do włącznika - eureka w gniazdku mam

>bezpiecznik 10A, który strzelił ;-(

może czas pomyśleć nad sofstartem dla trafa?

mniej będzie obrywał wyłącznik przy starcie i bezpieczniki w domu

co do stałego na wyjściu -jw

skos, jak aleph jest bez obciążenia i wyłączysz zasilanie to kondy w zasilaczu trzymaja jakiś czas i napięcie pływa, co moze objawjać sie właśnie 4V na wyjściu, jak podłączysz głośniki to po wyłączeniu wzmaka wybrzuszą się na moment i powrócą do stanu normalnego wychylenia, to chwilkę trwa

To co pisze Mat to szczera prawda :). Używam u siebie alepha już od pół roku i nic się złego głośnikom nie stało. Ukł. zabezpieczania głośników jest tylko potrzebny gdy odpalasz po raz pierwszy i nie wiesz co się może stać hehe :).

Dzięki Matthew, tak właśnie było.

Czy warto do niego ładować opóźniony start głośników?

W zenie musiałem użyć, bo za każdym razem "wyrywało"membrany z zawiasów. Tutaj tego efektu nie mam, ale nie wiem, czy nie lepiej dmuchać na zimne?

O gdzieś się zawieruszył Twój wpis Basil i go nie zauważyłem. /nowe forum?/

A udzielasz mi odpowiedzi na pytanie, które zadaję :)

Jak długo nie wiemy, co się może stać? Tylko raz? Mam nadzieję, poprzednie doświadczenia miałem inne i prawie rok przerwy spassowałem z passem ;)

Dzięki płytkom Foksika mam nadzieję, że wszystko zagra.

Trochę na temat składania i brzmienia.

Układ jest faktycznie prosty. Wykorzystałem płytki do kondów i dzięki temu uniknąłem plątaniny przewodów. Masę poprowadziłem według rad Foksika /dzięki/. Trafa miałem buczące i zalałem je żywicą, położyłem na gumowych podkładkach i teraz tylko przyjemnie mruczą. Zastanawiałem się, jak przymocować trany do radiatorów i poszedłem najprostszą drogą – bezpośrednio przez mikę i pastę. Radiatory mam dość duże :O i dlatego po 3 godzinach mogę dotknąć i trzymać na nich rękę, chociaż są dość ciepłe. Zasilanie chciałem dać diody, ale skończyło się na chęciach i mam 2 mostki. Przy takim układzie elementów, małej liczbie połączeń kablowych nic się nie wzbudza i nie brumi.

Co do brzmienia – jest inaczej, lepiej zdecydowanie niż z zenem, cisza w pasażach jest czymś wypełniona, coś czego wcześniej nie słyszałem – teraz słychać wyraźnie. To takie pierwsze wrażenia.

Aha, jeszcze jedno mam cieplej w salonie :)

Ukryta Zawartość

post-15530-100006749 1206201493_thumb.jpg

post-15530-100006750 1206201492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Foksik ,

pracują tylko trójki po stronie -34V . Na wyjściu gośnikowym mam 28V ! Na dodatek na wyjściu z zasilacza tez jest 28V a było prawidłowo wcześniej . Masę sprawdziłem i jest prawidłowo podpięta ale jak odpinam płytkę od zasilacza to na wyjściu z zasilacza jest prawidłowe napięcie . Znaczy ,że jakiś błąd jest na płytce ale przeciez grało a nic nie zmieniałem .Ciekawe ,że stało sie to po skręceniu obudowy . W wersji testowej radiatory i zasilacz się nie stykały...

...there is no spoon...

Sprawdż napięcia przy ZTX.

Czy irfy wejściowe są odizolowane galwanicznie?

Może podczas montażu powstało jakieś zwarcie do masy , jedna płowa nap. ucieka.

Jak radiatory się nie łączyły w wersji testowej tego zwarcia mogło nie być.

Rezystory 1R nie strzeliły. Prąd płynie swobodnie z + do - zasilacza przez otwarty stopień wyjściowy. Ze względu na duży pobór prądu napięcie, na zasilaczu "siada".

1.

Coś jest nie tak ze źródłem prądowym, bo wygląda na to, że nie ogranicza prądu tylko jest "otwarte na full", czyli zwarcie pomiędzy zasilaczem a wyjściem wzmacniacza. Sprawdź IRF244 po stronie "+" zasilania, oraz elementy w ich otoczeniu. Tam musi być coś nie tak. Jakieś zwarcie może, albo przerwa w obwodzie. Jeśli na wyjściu jest takie samo napięcie jak na "+" zasilacza to może wskazywać na przebicie tranzystora wyjściowego lub zwarcie źródło-dren z innego powodu. W przeciwnym razie potrzebne byłoby przynajmiej napięcie bramka-źródło wprowadzajace tranzystor w stan przewodzenia (ponad 4V)

2.

Jakiś problem w stopniu wejściowym, albo pętli sprzężenia zwrotnego. (mało prawdopodobne)

witam

czy ten profil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie wystarczający do A5? jeżeli tak to jaka długość na kanał?

p.s. wesołego alleluja

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.