Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli będzie mniej chętnych to cena będzie wyższa. Do A5/A30 trudniej dobrać niż do A3, bo muszą pasować trójkami. Poza tym ponoszę pewne ryzyko, bo nie wiem jak rozbieżne będą parametry w partii tranzystorów którą dostanę. Wiem z doświadczenia że z tym bywa różnie.

Myślę że jeśli będzie 25 zestawów to tranzystory po 120zł

Jeśli pomiędzy 15 a 25 zestawów to o 20% drożej, czyli 145zł.

Jeśli jest ktoś chętny to mogę też dołączyć zestaw niemarkowych rezystorów metalizowanych

- 1% 1/2W 52 szt. za 7zł

- 5% 3W za 40 szt. za 25zł

ale myślę że lepiej byłoby poszukać jakichś "audiofilskich".

a czy nie mozna było by w Elpodzie zamówić? wiem że czekało by się trochę ale mogło by się opłacać, w Pasie są duże temperatury a te Elpody mają 5ppm chyba..jesli ktos zrobi odprowadzanie ciepła spoko to luz ale jesli będize puszka jak u mnie no to to się grzeje niestety

przy np 30 kompletach rezystorów to chyba za komplecik nie będize drogo, przynajmniej nie powinno być, taniej niz do P1.7 chyba lub porównywalnie...

Rezystory 3W są tylko 0.47Ohm. Ja mam dostęp tylko do 1Ohm. Płytka jest przystosowana do wlutowania dwóch takich równolegle, co daje pół oma.

Rzeczywiście lepiej by było zamówić jakieś lepsze rezystory (te 0.5W) ale zaoferowałem te, bo mam ich trochę w szafce. Jak szukałem kiedyś w lokalnych sklepach elektronicznych to mieli tylko sam badziew 5%.

Mam nadzieje ze wszystko potrwa troche dłużej to kase bedę miał i tranzystorki bym tez wział.

->DeTom mam nadzieje ze u Ciebie tez jeszcze jest dużo czasu bo a wszystko to chyba nerke sprzedam.

Pozdrof!

www.myspace.com/loszmi

Witam wszystkich

A może powrócimy do istoty tego tematu, bo za chwilę wszyscy będziemy mieli podzespoły na PCB, ale w woreczkach. a co z płytkami? za chwile ludzie zaczną się znowu wypisywać z kółka zainteresowań i cena pójdzie do góry :-) więc załatwmy może najpierw jeden temat, bo na razie, to tak naprawdę, to nic nie wiadomo-co, jak, kiedy, i dlaczego. a tak a propos, to jak by cena tranzystorów była ok, to wziąłbym tylko jeden komplet, bo jeden i większość części już mam, pozdrawiam

A może taka płytka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Starałem się zaprojektować pcb tak by twożył moduł z radiatorem ,tranzystory wyjsciowe są tak azinstalowane by mogły się znaleść pod płytką PCB. Najlepiej na miedzianej płytce o grubości 5mm. która jest przykręcona do radiatorów. dla równomiernego rozprowadzenia ciepła.

Mała płytka nic nie daje bo radiator i tak musi być duży. Sporo płytek pod alepha już robiłem i wiem że trzeba myśleć o wielu drobiazgach żeby było dobrze. A rezystory za bardzo się nie grzeją, a ustawione pionowo będą drgały.

Co do płytek to chyba więcej chętnych już nie będzie, więc pora zamawiać produkcję.

Postaram się do każdego wysłać maila co i jak.

W sprawie elementów sprawa nadal otwarta.

Foksik, chyba czas zacząć podliczać ten cały majdan i dać do wyceny.Proponuję wyznaczyć ostateczny termin składania zamówienia na PCB do końca tygodnia.Potem podliczyć to wszystko i powiesz ile ostatecznie wyniesie cena kompletu.Nie ukrywam, że jak wyjdzie grubo ponad 50zl ,to jednak pomyśle nad samodzielnym wyskrobaniu płytki.

Mi sie bardziej widzi 2 propozycja pod warunkiem że rezystory będą płasko. Takie 2 grupki po 3 tranzystory to nie jest najlepszy pomysł. Lepiej je dać w takich samych odstępach. Radiator pełni swoją funkcję tylko w pewnej odległości od zródła ciepła.

Proszę Piotrek608, Wodzu i Rick, odezwijcie się na maila. W "o mnie" nie ma Waszych adresów.

>romania

plytka bodo sprawdziłaby się pod warunkiem że radiator bylby wąski i wysoki. Dla mnie ona jest mało atrakcyjna, poza tym jest dwustronna.

Mój projekt PCB powstał z myślą że każda trójka FETów mocy będzie przykręcona do osobnego profilu A6023 o długości(wysokości) ok. 30cm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.