Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Model to znaczy prototyp z jakiegokolwiek materiału, łatwego do formowania; ten jest na przykład z gipsu ,byłem z nim w firmie która zrobi oryginał - podobno nie będzie problemu, ale każdy dużo gada i na efekty muszę poczekać. jutro robię ostatnie poprawki, a w poniedziałek zawożę to do zakładu. Możę za 4-5 dni będę miał gotowy radiator, a wtedy pomyślimy dalej.

jak sadzicie czy do filtra zasilacza lepiej stosowac kondensatory o duzej pojemnasci czy kilka o mniejszej ale w sumie pojemnosc ukladu pozostaje taka sama. bo musze kupic i stoje wlasnie przed takim dylematem...

Aktualna lista chętnych na płytki wygląda tak:

romania 1kpl.

bodopriva 1kpl.

jacek10 1kpl.

*crossover64 1kpl.

loszmi 1kpl.

Koloom 2kpl.

mkmar 1kpl.

*Koziol 2kpl.

Fourierek 1kpl.

*Mateusz_W 1kpl.

INQUBUS 1kpl.

*Foksik 3kpl.

solo 2kpl.

gasolin 2kpl.

Piotrek608 2kpl.

mallano 1kpl.

*wodzu 1kpl.

*Rick 1kpl.

debauched 1kpl.

*Ukasz 1kpl.

BeerfaN 1kpl.

*Wiesław P. 2kpl.

macsch 1kpl.

zorro 1kpl.

Ci co mają gwiazdki przy nicku już wpłacili kasę.

Zamówię PCB jak będę miał wpłaty co najmniej od dwudziestu z was.

Bartsx jeśli jesteś chętny proszę o e-mail.

Chętni na parowane tranzystory:

romania

crossover64

Fourierek

Mateusz_W

solo 2x

debauched

Ukasz

macsch

Matthew

Żeby zachować cenę którą podałem wcześniej trzeba jeszcze pięciu.

Jeśli mam kogoś dopisać albo skreślic proszę o e-mail.

Pozostałe elementy mogę dołączyć każdemu chętnemu jak pisałem wcześniej, ale postaram się sprawdzić czy da się zorganizować jakieś fajniejsze rezystory.

Interesująca jest też opcja grupowego zakupu radiatorów ale ja chyba nie dam rady tego zorganizować.

-> Foksik

Jeżeli istnieje jeszcze możliwośc to poproszę komplet PCB i komplet tranzystorków.

Co do radiatorów 2 tygodnie temu wysłałem zapytanie do Hydrogiga, w odpowiedzi:

"Witam!

Cena netto radiatora A6023 o dł. 300mm to 48zł, anodowanie i czernienie jest wykonywane w kooperacji (termin wykonania do 2 tygodni) Koszt około 25zł na szt. Stąd cena brutto ok.89,00zł/szt. Wysyłam firmą OPEK (paczka jest na następny dzień ) Koszt przesyłki do 30 kg 20,00zł netto (+ ubezpieczenie 1zł).

Pozdrawiam

ELGIG Stanisław Gigiewicz"

Do Alepha 5 potrzebujemy 4 sztuki

Pzdr

--> Matthew

Nie za małe ( tak mi sie wydaje) :)

wymiary:

A - 190,5mm

B - 50mm

S - 5mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W wolnej chwili zaprojektowałem swoją płyteczkę. Prawie identyczna jak Foxika... Pare zmian kosmetycznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgrubsze ścieżki mają około 300mils. Te cienkie 25. Jak na ścieżki nie prądowe to i tak dużo, ale oczywiście mogę je pogrubić. Nie wiem natomiast na jakie napięcia są te kondensatory 220u, w związu z czym nie wiem jaki mają raster. Dałem taki jaki mają kondy 100u/50V.

Aktualna lista chętnych na płytki wygląda tak:

*bartsx 1kpl.

*crossover64 1kpl.

*debauched 1kpl.

*Foksik 3kpl.

*Fourierek 1kpl.

*jacek10 1kpl.

*Koziol 2kpl.

*loszmi 1kpl.

*Mateusz_W 1kpl.

*mkmar 1kpl.

*pgwave 1kpl.

*Piotrek608 2kpl.

*Rick 1kpl.

*Ukasz 1kpl.

*wodzu 1kpl.

*Wiesław P. 2kpl.

*zorro 1kpl.

romania 1kpl.

bodopriva 1kpl.

Koloom 2kpl.

INQUBUS 1kpl.

solo 2kpl.

gasolin 2kpl.

mallano 1kpl.

BeerfaN 1kpl.

macsch 1kpl.

Ci co mają gwiazdki przy nicku już wpłacili kasę. Pozostali prawdopodobnie czekają na wypłatę więc sprawa odwlecze się pewnie jeszcze o jakiś tydzień. Ci co już wpłacili mogą się zniecierpliwić.

Jeśli zapłacą jeszcze trzy osoby to zamówię produkcję, zakładając że reszta mnie nie wystawi do wiatru. Jeśli ktoś rezygnuje niech napisze.

Chętni na parowane tranzystory:

romania

crossover64

Fourierek

Mateusz_W

solo 2x

debauched

Ukasz

macsch

Matthew

pgwave

Wiesław P.

loszmi

Żeby zachować cenę którą podałem wcześniej trzeba jeszcze trzech.

Czy ktoś wie gdzie można kupić termistory CL-60?

Oczekując na resztę wpłat zleciłem przygotowanie produkcji i wykonanie prototypu. Będę mógł w międzyczasie sprawdzić czy nie ma błędu w projekcie.

Tranzystorki ostatecznie po 150zł za komplet stereo. Kto chce niech przelewa kasę. Numer konta ten sam.

tak z ciekawosci...w wiekszosci projektow DIY sa stosowane IRFP240 a na schematach Pass'a sa IRF244--jaka jest roznica ??? i jeszcze interesuje mnie kwestaia parowania--co sie dzieje gdy nie sparujemy tranzystorow (beda mialy rozne parametry) ????

pozdrawiam

Pass używa zarówno 240-tek jak i 244-ek.

We wzmacniaczu pracujacym w klasie B połaczone równolegle tranzystory wyjściowe jeśli nie są sparowane mogą się spalić. W klasie A prawdopodobieństwo uszkodzenia jest mniejsze ale i tak mogą się grzać nierówno. W źródle prądowym Alepha prąd kontrolowany jest poprzez napięcie na rezystorze źródlowym tylko jednego tranzystora. Konstruktor założył że pozostałe mają tą samą transkonduktancję.

Tranzystory wejściowe muszą być dokładnie parowane, w innym przypadku pojawi się napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza mogące uszkodzić głośniki.

Jeden z polskich konstruktorów napisał kiedyś że połączone równolegle niejednakowe tranzystory "to fałszujący chór".

ja nie parowałem i być może jest to powodem teraźniejszych kłopotów... przebity chyba jeden mosfet.. rezystor 1 Ohm powoli się pali ;) ... spadek napięcia na nim ok 1,5V a na reszcie ok 0,4V...

możliwe że to było powodem przeciążenia trafa od samego początku..

foksik co ty na to?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.