Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Już nie posiadam własnego BLSa ale na dniach pożyczę od osoby której wykonywałwm go

i wtedy będzie test . Sam jestem ciekaw.

W tej chwili mogę jedynie zdradzić że nie wszystko jest takie oczywiste.

Słucham tego preampa ale moja opinia nieustannie podlega korekcie .

Nie da się zrobić obiektywnych odsłuchów porównawczych w ciągu dwóch dni jeśli różnice

są czasami bardzo ulotne. Jest lepiej ale nie jest to przełom .

Poprawiło się to czego własciwie spodziewałem się.

Lepsza dynamika w skali makro , bardziej finezyjne ,świetliste wysokie nieco lepiej

osadzone w przestrzeni.

Możdżer przy fortepianie i forte które słuchać jednak dobitniej z preampem .

Scena poszerzyła się się lekko i minimalnie przybliżyła .

Szczególnych zmian barwy nie zauważyłem.

Bas jest też trochę lepiej kontrolowany ale usłuszałem to dopiero

na płytach trudnych np. Hyden / Matheny- Missouri Sky i ten wlokący się kontrabas

którego kiepski sprzęt wcale nie potrafi zróżnicować.

Niektórzy pewnie zawiodą się ale w moim odczucu ilosciowo basu nie przybyło.

Mój system zresztą nigdy nie cierpiał w tym aspekcie .

Czasami wydaje mi się też że są plyty na których sam GainClone z pasywną regulacją

pokazał muzykę bardziej spójnie homogenicznie .

Zastanawiam się jaka zmiana będzie kiedy zmienię te czerwone ERO na BlackGate N.

Być może wtedy preamp pokaże swój ukryty potencjał.

Kiedyś przez dluższy czas używałem Alepha5 z pasywką ale dopiero po podłączeniu do niego BLSa

na XLR mogłem usłyszeć jakie ma naprawdę możliwosci.

W tym przypadku trzeba się czasami bardzo wsłuchać.

Veteran.. kiedy mozemy spodziewac sie przesyłek od Ciebie z częsciami do klonika? Pytam, poniewaz w piatek zaczynam sesje... a stąd już rzut beretem do ferii zimowych.... zalezy mi na czasie.

Pozdrawiam!

Na szczęście nie narzekam na nadmiar czasu ;) Walczę z robotami zawodowymi do rana, a w przerwach na n-tą kawę śledzę forum i robię płyteczki pod kilka nowych rzeczy :) Dobrze, że mam w domciu 3 kompy inaczej byłoby ciężko.

No wiec suma sumarum jest Nas dwóch czekających niecierpliwie... pozostali są (chyba) cierpliwsi:)...zazdroszcze im.

Veteran- napisz co sie dzieje z kondami...:) Bo nie wiem czy już wysyłać adres do wysyłki czy jeszcze poczekac:)

Ja już trochę zwątpiłem. W sklepiku w Poznaniu kupiłem bez problemu 860uF/160V Nichicona i zrobiłem na nich zasilacz - jak w pre do 1.7 i pre BOZ-a. Niestety nie jestem z tego pre usatysfakcjonowany. Mam nadzieję, że 1.7 będzie dużooooo lepsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Rekin

BLS w porównaniu do P1.7 gra dzwiękiem bardziej zaokrąglonym z wyrażnym ociepleniem

z mnieszą przejrzystoscią . Tyle mogę powiedziec mając w pamięci brzmienie BLSa.

Wkrótce zrobię porównanie bezpośrednie.

Odpaliłem wczoraj P1.7. Mam mieszane odczucia w stosunku do niego. Narazie gra z moim GC ale jak tylko odpale Drakulę napiszę więcej. Czuć w tym brzmieniu potęcjał, ale jak narazie pre na 6n6p gra lepiej. Popracuje jeszcze nad P1.7.

Tymczasem się rozgrzewa ;)

Pozdr.

ERO MKC na wyjściu (wg. Veterana wszystkie części)

Ale zmieniłem dwa kondy na we na BG N i systematycznie będę wymieniał wszystkie kondy na BG N.

W zasilaczu mam Niponny a przy tranzystorach mam ROE 1000uF/63V.

Aha, diody wstawiłem HFA08 cośtam oraz jako że spaliłem tranzystor w zasilaczu, wstawiłem IRF 630.

no to dość ważne te części.... ja jeszcze dołożyłem SCR 4,7u do płytek na zasilanie, pojednym na kanał i poleprzyła się góra ! dźwięczna i więcej smaczków... z moją lampą nie ma co porównywać.. w P1.7 słychac Alephowe brzmienie, spokój, relaks ale kiedy trzeba to grzmotnie.. wiem że elemnety użyte mają zasadnicze znaczenie... jak wszędzie ;)

>zorro

Liczę na naprawdę wiele, bo mam uszykowane już właściwie wszystko. Same BG-N i drabinka 4 sekcyjna zamiast potka. Na zasilaniu mimo iż tego nie widać na fotce zamiast tego Jantzena wrzuciłem olejówke 6uF i faktycznie jest pewna poprawa, więc w P1.7 też tak uczynię.

no olejówki ruskie się bardzo dobrze sprawdzają na bocznikowaniu....jedyna wada to rozmiar ;) bo bym je wsadził wszędzie, nawet w CD ;) ale również w torze na wyjściu okazały się lepsze od BG-N 10u w preampie Phono ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.