Skocz do zawartości
IGNORED

Pass Aleph P 1.7 (klon)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Nie odpisuje na maile poniewaz nie daje rady. Od poniedzialku jestem w domu i probuje sie pozbyc przeziebienia. Nie mialem pary posiedziec przed komputerem ani nic wyslac. Nie doleczylem poprzedbiego i wrocilo z wieksza sila :]

A oto co sam N.Pass widzi za możliwe w temacie volume control w Aleph P

cytat z diyaudio

Druga część dotyczy radiatorów na tranzystory IRF9610

".....There a three places you can put variable resistance in an

Aleph P to alter the gain

1) You can place a dual potentiometer on the inputs as a

voltage divider. (dual pot required for 1 channel balanced)

A good value for this is 10K to 25K

2) You can place a single potentiometer between the Source

pins of the Mosfets, where a good value is about 1 Kohm.

3) You can place a dual potentiometer as a resistive load at

the outputs (again 1 dual for each channel) to load the

current-source output, and here a good value is about 1 Kohm.

And of course any of these pots can be replaced by rotary

switches and resistors (use make-before-break contacts) or

relays and resistors.

And yes, small heat sinks are a good idea.

Prośba do veterana nieodpisałeś znów na miala prosze napisz do mnie jakie ceny płytek i czy masz. Płytki do Wzmaka słuchawkowego na tpa, preampa pass aleph1,7. I czy masz moze jakieś płytki do dobrego a tańszego preampa???

Moze cos jak kolega wyżej.

Mój mail [email protected]

Veteran--> mam nadzieje ze czujesz sie juz lepiej, ale.... ostatni twoj wpis o wysylkach jest z 1 marca (2 tyg temu) mam pytanie: czy wyslales do wszystkich plytki z czesciami i plytkami? Bo sam nie wiem czy koperty z bombelkami juz do ciebie doszly, czy moze poczta zagubila gdzies moja paczke. Czekac dalej czy napierac na poczte polska? Prosze tylko o krotka informacje: poszlo (wtedy lub wtedy) lub jeszcze czeka u Ciebie.

Dzieki

Pozdrawiam DB

Veteran,

Mam nadzieje ze wracasz do zdrowia, mam probe odpowiedz na mojego maila (x2) w sprawie plytek do p 1.7 i WM do sterowania glośnością. (wyslalem info takze poprzez allegro). Daj znac jak tylko bedziesz mogl...

Dołączam się do pytania wyżej.

>Veteran

Rozumiem wszelkie przypadłości i tzw. trudności obiektywne. Ale pół roku oczekiwania od wpłaty za zamówione podzespoły oraz brak reakcji na próby kontaktu to ...

Koledzy nie denerwujcie się, Veteran ma sporo na głowie i poprostu najzwyczajniej w świecie nie wyrabia ze wszystkim. Myślę że zamiast odpisywać woli pakować wasze PCB:P ja już dostałem i powiem Wam że warto było czekać:))).

tak , zwłaszcza , że dostał kupę zamówień od Panów z innego forum :)

pozatym mała uwaga do PCB i pytanie do bardziej wtajemniczonych w prowadzenie ścieżek

na płycie głównej P1.7 wejściwe kondensatory - poprowadzone są ścieżki do zainstalowania BG10uF

jednak między RM5 dla Blac Gate biegnie sobie gruba ścieżka 60V

Pytanie brzmi , czy słaby sygnał biegnący z wejścia i trafiający do kondensatora nie będzie modulowany przez pole wytworzone przez to grubą ścieżkę zasilania 60V ???

i dalej w związku z tym czy ma sens wkładanie tam BG ?

Rzeczywiście nie wyrabiam się z czasem i do rozesłania została ostatnia partia zestawów do AP.

Kilka dni temu udało mi się zamówić wersję druku AP1.7 dla forum DIYAudio - wszystko pod 'patronatem' Nelsona Passa ;) Na płytce jest więcej miejsca na kondensatory filtrujące. Powstanie również wersja złocona.

"Pytanie brzmi , czy słaby sygnał biegnący z wejścia i trafiający do kondensatora nie będzie modulowany przez pole wytworzone przez to grubą ścieżkę zasilania 60V ???

i dalej w związku z tym czy ma sens wkładanie tam BG ?

"

AP to wzmacniacz pracujący w klasie A i pobierający ze źródła prąd o stałym natężeniu. Napięcie jest stałe, stabilizowane i filtrowane więc bliskość tych ścieżek niczego tutaj nie zmienia. Jeżeli ktoś obawia się wpływu - zawsze można rozgiąć wyprowadzenia BGN i zamontować go w miejscu dużego kondensatora stałego ;) Patrząc na płytkę trudno było poprowadzić te ścieżki inaczej.

Z tego co wiem są już druki (zostało tylko złocenie) do cyfrowej regulacji głośności na wm8816 + sterowanie, które będę chciał użyć do AP. Prawie gotowe są również przygotowywane razem z Peterem płytki regulacji głośności na przekaźnikach - postaram się wrzucić więcej informacji wieczorem.

Veteran--> jak tam zdrowko? (o plytki sie nie bede pytal bo za duzo sie o tym juz mowi.....) Ja rozumiem, sam wracam z pracy bardzo pozno, ale moze jak nam napiszesz w czym jest problem to Ci jakos pomozemy? No nie wiem, moze wysle sie zaadresowane koperty? Nie to zebym poganial ale zaczelismy korespondencje o plytkach 1 wrzesnia..... czas nie stoi czas ucieka. Jak znajdziesz chwilke to odpisz, czy mozemy sie spodzewac wysylki w tym tyg? Nalegam bo w czwartek zmieniam adres zameszkania....

Może nie żyje ;) Ale chyba jego żona albo ktos w tym stylu wysłał płytki ;) Zapłaciłem w Czwartek a dzisiaj już u mnie były, więc....ja jestem very!!!!!happy!!!!! - płytki super, bardzo ładnie wykonane, gratki dla Veterana ;)

Wczoraj udalo mi sie spakowac i wyslac kolejne zestawy. Przysiade do tego wieczorem, spakuje reszte i postaram sie to jutro wyslac. Jest z tym troche zabawy - sortowanie, babelki, tasma, pakowanie na ktora ostatnio nie mialem czasu.

Nie mam zony - jestem jeszcze mlody ;)

Jezeli ta wiadomosc z ostatnich dni to nie, ale znalazlem cos ze stycznia (!).

Wpadka - zle policzylem kondensatory ERO i zabraklo kilku kompletow. Sa juz zamowione i dojda po weekendzie wiec jezeli ktos nie znajdzie ich w paczce to przyjda w kolejnej za kilka dni a w miedzyczasie moze zajac sie lutowaniem rezystorow ;)

Gnaked, nie mam Twojego adresu chociaz polowe pamietam ;) Foksik, spisalem adres z pudelka po tranzystorach i mam nadzieje, ze jest poprawny.

Zaraz zabieram sie za składanie Alepha:)

Niestety w Krakowie znalzałem tylko dwie sztuki ZTX450. Chwilowo kupiłem zamienniki BC337 (na jeden kanał). Mam pytanie- czy ktos w tym krolewskim miescie posiada na sprzedaż dwa ZTX450? W skelpie zamowione dojda dopiero po świętach:(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.