Skocz do zawartości
IGNORED

2 monitory + sub do techna

skatman1986

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wasze opinie na temat tej konfiguracji: 2 x Tannoy M2 + Koda SW1000. Posiadam wzmacniacz Yamaha AX-500. Sądząc z opini na innych tematach powinien to być dobry zestaw. Czy moge podłączyć tego suba pod Yamahę, czy też trzeba mieć specjalne wejście? Jak to zagra jeśli chodzi o muzykę techno (trance i tym podobne -żadnego hardcoru :P). Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/20769-2-monitory-sub-do-techna/

Chciałbym żeby grało przyjemnie dla ucha, czysto, ale gdy podgłośnie by mi zaczeły drżeć szyby :) Po prostu nie jestem pewien czy te monitorki ze subem będą się ładnie uzupełniać dlatego proszę o pomoc... I poza tym podobno ta Koda SW1000 ma wbudowany wzmacniacz, czyli podłączając go - wzmacniacz nie będzie tracił mocy na niego i dobrze ;)

Techno - to chyba wiem, trance??? hardcore zas z czym innym mi sie kojarzy, ale ad rem:

Zgrywalem na 20m2 komplet M1+Koda SW-1000. Chyba sie udalo.

1. Monitory musza byc oczywiscie na stendach, daleko od scian aby nie generowac za duzo swojego basu. Mozesz sprobowac lekko (niecalkowicie) zatkac bass-reflexy.

2. Nie wstawiaj suba w rog pokoju, najlepiej i od sciany go odsun - to typowa "kinowka", kontrola basu nie jest najwyzsza.

3. Odciecie dobierac "na sluch". U mnie bylo to cos w okolicach 70Hz, u Ciebie moze byc nizej. Nie przesadzaj z podkrecaniem glosnosci na subie, rozwalisz sobie uszy.

4. Jezeli Twoj pokoj ma mniej niz 20m2, przemysl mniejszy a lepszy sub. Moze mSub z kompletu Tannoya?

I jeszcze jedno (po lekturze Twoich postow na forum): ten wzmacniacz ma dwie koncowki a nie cztery. Podwojne terminale wyjsciowe natomiast bardzo Ci sie przydadza - podlaczysz M2 do A, suba do B i bedziesz mogl go odlaczac przyciskiem z panela.

Bardzo dziękuje za pomoc :) Co znaczy: "3. Odciecie dobierac "na sluch". U mnie bylo to cos w okolicach 70Hz, u Ciebie moze byc nizej." jest napisane tak jakbym miał gdzieś zamontować zwrotnice jeszcze...

Ad.1 Regulator odciecia jest w subie, pokretlo z tylu, nic nie musisz miec ekstra.

Ad.2 Czasami warto sie sprezyc.

Ad.3 Co widziales w srodku? Nie znam sprzetu, ale nie sadze zeby bylo to takie quadrodziwo.

Ad.4 Cena sensowna, ja bym bral.

W środku wzmacniacza jest takie coś (widać 4 końcówki mocy):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ok dzięki :) Tylko musze niestety sie przyznać że spaliłem te 2 pierwsze od lewej (cały prawy kanał) i głośniki mam podłączone do lewego a i tak gra ekstra. Jak szacujesz ile może kosztować naprawa? Gościu w sklepie mi zaśpiewał 80-90 zł. Te prostokąciki są firmy Toshiba i mają oznaczenia: 2SA1943 i 2SC5200

Ups :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :D

Ukryta Zawartość

Nie. Właśnie kupiłem oba po 5 zł za sztukę (oryginały). Jutro dojdą. Przyniose je temu gościowi i każe mu je zrobić za nie więcej niż 30-40 zł :) Ehh tannoye mi przeleciały koło nosa :( Pisałem z gościem i mi powiedział że sprzedałby je ale za uwaga uwaga: 580 zł :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.