Skocz do zawartości
IGNORED

POLSKIE AUDIO WASZE DIORY i RADMORY :)

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Fotek narazie nie mam czym zrobic.Jak pożyczę aparat od brata to napewno zdjęcia będą.

Tymczasem muszę się pochwalic że magnetofon Metz Mecasound już dotarł do mnie (jak ktos chce może zerknąc na temat założony przezemnie "Magnetofon Metz Mecasound") A chwalę się dlatego że dałem za niego 30zł+ wysyłka i okazało się że sprzęt jest w stanie idealnym, jakby zdjęty z połki sklepowej.Nie rozumiem jak się komus chciało pakowac i wysyłac za taką kasę. Pozdrawiam.

• 3 miesiące później...

No nareszcie mogę się pochwalić !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel, czy Twój korektor ma drewnaine boki oryginalne? Bo mój też ma... ale, niestety dorabiane przez poprzedniiego właściciela, aczkolwiek nienajgorzej mu to wyszlo. Przepraszam za jakość zdjęcia - taki aparat.

A oto zestaw Radmor w swietle zachodzącego słońca:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurt Dupel, 19 Kwi 2006, 17:33

>Te wskaźniki la'gówno pokazują, nie płacz :-)

>

>Jeżeli kupować to tylko 5100 gra odczówalnie najlepiej ze wszystkich 51**

mozna tez w w radmorach z koreltrorem odciac kabelki od odczepu przy potencjometrze. na pierwszy rzut ucha graja wtedy bardzo podobnie:)

Mimo odcięcia konturu gra nieco lepiej (czyściej), 510* to juz co nieco "zaoszczedzone" względem orginalnego 5100 konstrukcje, zwłaszcza po dobrym remoncie.

Ale nie popadajmy tez w przesadę nie są to bardzo duże różnice.

Kajsel, JanekKowalski... Ehhh... jak ja wam zazdroszczę tych korektorów... sam walczę o takowy z moją towarzyszką życia, ale niestety jest nieprzejednana (że niby takie stare srebrne i nie będzie pasować do salonu..)... podobnie jest z wymarzonym gramofonem... "urabiam" juz od roku... może jeszcze rok i się uda?? ;) A narazie pozostaje mi szczycić się srebrnym 5102-TE i tunerem AM 5122.

Pozrowienia i zadowolenia ze swoich "zabawek"...

Luxmany i winyle 

"Viniu" powiedz swojej ukochanej że taki korektor to tylko jakieś dwa "wyjścia na piwo" mniej.

Ja za swojego zapłaciłem 50zł (stan idealny). Lecz znalazłem go na jakiejś internetowej "auto-giełdzie".

Tak więc trzeba szukać w różnych miejscach, nie tylko na "Allegro".

PS.- Mam prośbę abyście nie przekręcali mojego nicku. Już wielu forumowiczów napisało "Kajsel" zamiast "Kasjel"

A to przecież taki piękny nick (Kasjel - anioł od łez i samotności, opiekun soboty)

Viniu, kurcze nigdy niczego mi nikt nie zazdrościł, ja taki zwykły Kowalski jestem;). Ale poważnie to zaufaj mi, bez korektora gra lepiej, nigdy go nie używam podczas słuchania muzyki, jedynie do oglądania filmów czasami. Aczkolwiek ładnie się prezentuje w całym zestawie. Z drugiej strony na allegro są po około 50 zł, więc warto sobie zakupić, choćby dla wyglądu, a i czasami można poeksperymentować i pobawić się z dźwiękiem.

Kasjel - przede wszystkim sorki za przekręcanie twojego nicka... jakoś tak mi wygodniej się napisało... a co do korektora... to nie o 50zł tu chodzi... tylko o rzekomu (wg szanownej koleżanki małżonki) staroświecki wygląd... :) i w tym sęk...

JanekKowalski - mnie oczywiście nie chodzi o posiadanie korektora po to, aby z jego wątpliwą pomocą słuchac muzyki... tu chodzi raczej o wygląd... o komplet... to stąd się wzięła moja "zazdrość"... hmm.. a może jakiś mały szantaż zastosować?? Ale z drugiej strony... szantaż wobec żony?? I to własnej?? No ale z drugiej strony jaki szczytny cel!! A mówią, że cel uświęca środki...

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Jeśli chodzi o rzekomy staroświecki wygląd, to moim zdaniem srebrny komplet ładnie kompunuje się z resztą srebrnego sprzętu domowego, nie mam już aparatu bo bym pstryknął dla Ciebie jak to fajnie wygląda obok TV i ogromnej lampy na stalowej podstawie, jakby jeszcze prysnąć boczki pod kolor mebli to byłby full wypas.

W ostateczności szantaż - nie ma korektora, nie ma butów, nie ma sukienek. Kto ma kasę ten rządzi i basta:)

A oto i mój Radmor wraz z infrastrukturą towarzyszącą (szczegóły w "o mnie")... Przepraszam, że poraz kolejny wklejam swojego Radka,... obiecuję, że to już po raz ostatni... no chyba, że przekonam do korektora i gramofonu.. :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Pewnie śledząc allegro trafiliście na fo foto... ale jeśli ktoś nie trafił, to tak powinien wyglądac komplet Radmora serii 51xx

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Viniu, 20 Kwi 2006, 11:22

>Pewnie śledząc allegro trafiliście na fo foto... ale jeśli ktoś nie trafił, to tak powinien

>wyglądac komplet Radmora serii 51xx

Z daleka wszystko pasuje, z bliska pewno już nie bardzo. Tu "radmor" a tu "unitra-radmor". Szkoda że nie robili CD i decków idealnie skomponowanych do 51xx.

CD idelanie pasującego do serii 51xx nie zrobili pewnie dlatego, że (chyba) w 1985r. zakończono produkcję tej serii... Tak czy inaczej taki zestaw to ciężki (dosłownie) kawał polskiej myśli technicznej...

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

"Viniu"- taki cały komplet "Radmora" jest możliwy tylko dzięki przedsiębiorczości pana "Natrixa Natrixa".

Chodzi oczywiście o te drewniane boki. Jak wiadomo nie produkowano magnetofonów jak również CD z drewnianymi bokami. Wracając do sprawy korektora, to nie mogę wręcz zrozumieć dlaczego żona ma jakieś opory, skoro posiadacie już 5102 + 5122. Myślałem że masz radmorka w kolorze czarnym, bo gdybyś miał czarnego to był by problem z kupnem korektora 5470. Na "Allegro" czarne z boczkami chodzą po 200zł.

Jednak srebrny można kupić bez problemów za 50zł.

Witam i pozdrawiam. Mam sprzęt ktory na razie mi wystarcza. Ale pamiętam jak kiedyś strasznie chciałem mieć wzmaka WS-303, lub mocniejszy WS-503 (te ostatnie ponoć strasznie się grzały). Nie dane mi było, przez lata miałem ws-304, wersję na export pod nazwą pw-ileśtam. I tak sobię co jakiś czas myślę że jakiegowypasionego sprzętu bym nie miał, to i tak kupię kiedyś sobie drugi wzmak czyli wspomniany obiekt marzeń z mlodości. Tak mi się podobały te dźwignie:) Ciekaw jestem waszej (wielu fachowców) opini na temat tych cacek i za ile toto można teraz w przybliżeniu kupić? Pamiętam że byłem tym zachwycony ale brzmienia z racji lat nie pamiętam, dlatego pytam.

Kasjel... a toś mnie zastrzelił z tym manetofonem i CD z drewnianymi bokami... myślałem, że takie wychodziły seryjnie z tym, że w późniejszym okresie... ale nie ważne... Apropo... swojego Radka również kupiłem od Natrixa. A co do korektora... powiem tylko tyle... niemal rok czasu potrzebowałem na przekonanie do obecnego Radka... więc wiem jaki to ciężki "kawalek chleba"... ;) Znasz pewnie fragment piosenki "... prosze nie drażnić rekina..." ;)

Pozdrawiam

Ps. Ale to i tak najwspanialsza żona na świecie :).

Luxmany i winyle 

Ukryta Zawartość

Po lekkim tuningu... :(

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

>

Ukryta Zawartość

>

>Po lekkim tuningu... :(

Zabić to mało.

Panowie powiedzcie mi jak przerobić gniazdo antenowe na 75 Ohm. Wiem, że drut trzeba podłączyć pod jedno z obecnych wejść antenowych a oplot pod masę głowicy. I teraz czy masa głowicy jest podłączona do wejścia na uziemienie tego obok wejścia na antenę AM (tak mam podłączone teraz i odbiera lepiej niż bez oplotu podłączonego do uziemienia) czy muszę tej masy poszukać wewnątrz odbiornika?

Ukryta Zawartość

> k.mik, 20 Kwi 2006, 13:17

>Z daleka wszystko pasuje, z bliska pewno już nie bardzo. Tu "radmor" a tu "unitra-radmor". Szkoda że

>nie robili CD i decków idealnie skomponowanych do 51xx.

Unitra to była nazwa obejmująca w tamtych czasach, jeśli się nie mylę całą polską produkcje audio a przynajmniej Radmora, Diore, Fonike. Fakt, że na sprzęcie było logo Unitra Radmor czy po prostu Radmor niewiele zmienia.

Tak miałem zamiar zrobić tzn wyprowadzić kabelek. Czyli to uziemienie nie jest podłączone do masy głowicy? W tej chwili odbiera już nienajgorzej - 6 stacji odbiera w stereo, ale na żadnej nie ma maksymalnego sygnału. A może wzmacniacz antenowy?

Witam!Jesli mowa o starym dobrym POLSKIM sprzecie audio to chcialbym sie dowiedziec czy macie jakies namiary na konstruktorow tych ze urzadzen?Moze znacie jakies inne forum na ktorym oni sie wypowiadaja np.pracownicy,konstruktorzy z dawnej DIORY.Chcialbym z takimi osobami nawiazac kontakt.Za wszelkie informacje dziekuje i pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

>>>>>Do Tomektoon

Mam pytanie odnośnie posiadanego przez Ciebie ELAC'a quadrosound'a.

Tak się składa że posiadam poprzednika tego modelu (3402T quadrosound).

Czy przycisk "linear" oznacza że wzmacniacz gra bez żadnego filtrowania? -nie mogę się oprzeć wrażeniu że przy wyłączonym "linear' i innych filtrach elac gra konturem.

Jaką rolę spełnia wejście "monitor"?

Będę baaardzo wdzięczny za odpowiedź.

Serdecznie pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.