Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-PG380A (usterka)

baq85

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem własnie z tym CD, jestem jego pierwszym użytkownikiem, sprzęt ma około 8/9 lat. Od pewnego czasu zauwazyłem że CD "gubi scieżki" tzn mimo iż płyta jest w stanie idealnym (bo np nowa) to laser cofa/przeskakuje o 1s jest to bardoz uciązliwa przypadłość doprowadzająca mnie już do szaleństwa, zanim jednak kupie nowego CD (bo to mam w planach od dawan) to zmuszony jestem jeszcze przez jakiś czas pracować z tym Technicsem. Czy ów usterka tyczy się samego lasera ? (czyszczenie poprzez "płytę czyszczącą" nic nie zmieniło).

https://www.audiostereo.pl/topic/20859-technics-sl-pg380a-usterka/

Jak się nie boisz majsterkowania to go rozkręć na tyle żebyś mógł przeczyścić i nasmarować (najlepiej oliwą techniczną) prowadnice oraz koła zębate.Soczewkę czyść delikatnie.Bardzo przydatne jest też sprężone powietrze (o ile nie ma bardzo dużego ciśnienia).Jeśli takowe posiadasz to przedmuchaj nim miejsce pod soczewką (na wyczucie).Można soczewkę przeczyścić płynem do szyb.Nie powinno się jej nic stać.

Jeśli te zabiegi nie pomogą to pod laserem masz mały potencjometr.Zwiększ nim nieco prąd lasera (też na wyczucie) na jakiś czas powinno pomóc.

Ps.Wszystkie płyty czyszczące są dość ryzykowne i w skrajnych przypadkach mogą nawet powodować zarysowania soczewki.Nie polecam.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Djeight "...nie czyść zabarwioną wodą kolońską itp. to niszczy laser..." CO??? Sory jak chcesz uszkodzić laser czyszcząc soczewke choćby papierem ściernym?

Odemnie polecam podkręcić prąd lasera, jeśli nadal będzie przeskakiwać to już jest wina zużycia/luzów na mechaniźmie i samym silniczku. Czasem mozna sie poratować gęstym smarem (np chociażby towot) ale to i tak na chwile. Nowy VAM to wydadek >70zł a i później mozna go odsprzedać i odzyskać kilka groszy dokładając tym samym do nowego playera, tak zrobić najlepiej jest...

Tak jak pisze dreamer, płyta czyszcząca to morderstwo dla soczewki, widział ktoś co sie dzieje jak miotełka "pierze" po niej?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 2 tygodnie później...

Za wymianę lasera w moim SL-PG590 zapłaciłem 150 zł i nie żałuję. Objawy były identyczne. Raczej żadne przejściowe środki nie wchodziły w grę. Lasery w tych sprzętach niestety już takie są mało trwałe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.