Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny dla kobiety :) ok. 500-600zl

squid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Musze znaleźć jakies kolumny dla mojej kobiety :) . Tak do 500-600zl, mają być do muzyki wszelakiej, głównie radio, i tak żeby mogły też glosniej zagrac, gitarka też ma jakoś brzmieć :). Pokój to ok 15m^2 na poddaszu z pochyloną jedną ścianą. Wzmak do tego, to jakaś stara diora albo unitra (nie wiem co bo jest przełożona w inne pudło 2x25W). Myślałem nad mission 701

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko te słowa o tonsilu mnie odstraszają troche :).

Jakie są wasze propozycje i co sądzicie o tych missionach (ile za nie można dać gościu oferuje 600 zł, nie za drogo ??) do powyższych preferencji (ten tonsil w opisie na allegro mnie troche odstrasza) :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/21032-kolumny-dla-kobiety-ok-500-600zl/

tak, kobiety mają z reguły lepszy słuch, a komercyjne HiFi jest zwykle "konturowane" pod głuchawych, starzejących się mężczyzn, którzy chcą usłyszeć każdy szczegół bardziej niż mogliby w rzeczywistości - dla kobiety takie audio to żyletki w uszach ;)

możliwe, że Wharfedale stanowią chlubny wyjątek jako reprezentantki bardziej neutralnego, tradycyjnie brytolskiego HiFi - dla typowego audofila kocowatego (brzmienie "jak zza koca)"

pozdrawiam,

graaf

> Ururam Tururam

Aaale się klimat zrobił :) Mam do Ciebie pytanko -- przeszukując forum widziałem, że dość dobrze znasz też Diamondy 9 (a szczególnie chodzi mi o 9.5). Jak one wypadają w porównaniu do ciepłego kocyka 8.4 (są strasznie brzydkie z koeli dla mnie) ? Ja nie baba, ale właśnie lubię spokojne łagodne brzmienie i boję się, że co bym nie kupił typowo dobrze ocenianego - "audiofilskiego" - to mnie przerazi szczegółowością i konturowością właśnie.

Z góry dzięki.

Dziewiątki to już inna bajka, pozbawione są kocykowatości ósemek. Mowi się czasami na nie "Quady dla ubogich", bo jako punkt wyjścia posłużyły tu kolumny Quad L, w których koństruktorzy zaczęli ciąć koszty. Efekt jest taki, że Diamondy 9 grają niejako pośrednio miedzy Diamondami 8 a Quadami. Idaalna rzecz dla niezbyt zamożnego ;-) melomana z audiofilskim zacięciem.

Dzięki. Widziałem charakterytyki Diamond 8 i szczerze mówiąc ciężko byłoby mi zaakceptować takie kolumny, wiedząc jak "liniowe" mają przetwarzanie... Diamond 9 mogą być w takim razie dobrym kompromisem dla mnie. Zapisuje je na szczyt listy do odsłuchów :) Co ciekawe widziałem tu też post kogoś kto porównywał Diamenty 9.5 i nowe Hyperiony III -- efekt taki, że Wharfedale zostały totalnie zbesztane, a AA ocenione b. wysoko. Kolejna prawda, że każde ucho i gusta są inne.

PS. Myślałem też o JBL Xti 60, ale niestety znikły już ze sklepu :( A szkoda, bo brzmienie ich bardzo mi się podobało no i ten wygląd -- za długo jednak się zastanawiałem. Znasz może je słyszenia ? Albo ktokolwiek inny i ma porównanie do Wharfadale czy Hyperion chociażby ?

Słuchałem wyższego modelu JBL xti - przez 15 minut bo rozbolała mnie głowa. To nie moja estetyka.

Zaś co do charakterystyki przenoszenia Diamondó 8, to występuje tu rzecz trudna dla mnie do pojęcia - na wykresach góra i dół są podniesione, a w odsłuchach na pierwszy plan wychodzi średnica...

Posłuchaj też Celestionów F38 słuchałem ich chwilkę i byłem pod dużym wrażeniem, osobiscie uważam ze Diamondy przy nich wypadają bardzo słabiutko ale to oczywiście kwestia gustu. Sam uzywam starszych F30 i byłem zadowolony dopóki z ciekawości nie posłuchałem F38 - tylko niestety F38 są znacznie większe, co mi niezbyt odpowiada.

kolumny do techna i hip-hopu tez maja byc, jednym slowem do wszystkiego :) myslalem o tannoyach ale one do tego nie za bardzo, diamoundy tez by byly ok, szczegulnie 8.1 (bo tanie), ale dostac cos teraz do 600zl to jakos ciezko jest, szukalem i nie znalazlem :)

A oto owe " Tannoy M2 SHADOW "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedz mi gdzie można kupić "Wafle" 9.1 za 600zł ?? :| Na allegro są sprowadzane z niemiec nówki po 650zł które zamówiłem ale za 600zł to wątpie czy je kupisz (chyba że ktoś się będzie używanych pozbywał).

moze duzo techno nie ale tez :). A jesli chodzi o jakosc to ukierunkowana na gitare (santana) fortepian vocal troche rocka tez, polskie zespoły republika ira varius manx demono, i jak pisalem przedewszystkim radio znalazlem tannoy m1 ale chyba za male beda do tych 15 m2

moze duzo techno nie ale tez :). A jesli chodzi o jakosc to ukierunkowana na gitare (santana) fortepian vocal troche rocka tez, polskie zespoły republika ira varius manx demono, i jak pisalem przedewszystkim radio znalazlem tannoy m1 ale chyba za male beda do tych 15 m2

kupilem ALR Jordan Entry 2M - w sumie dobre opinie i zaplacilem tyle co za tannoy m1 tylko jestem ciekawy czy ta unitra/diora pociagnie kolumny 4 ohm :) Wiem tylko ze ma 25W i tyle przepakowana w inna obudowe, 4(chyba)przyciski od wyboru zrudla sygnalu, piaty loudness no i pokretelka bass treble balance i glosnosc przycisk wlaczania ma na górze poziomo świecący na czerwono pasek dlugosci ze 2 mm :) moze ktos rozpozna po opisie :)

=> Noru

Jak widze w takim dobrym stanie Tannoye M2 to mi serducho szybciej bije. Sam mam M1 (jak nowe ze sklepu) i obecnie rozglądam się za M2. Tak sobie kombinuję że mógłbym nawet wymienić się za dopłatą na M2 ale boję się że mogę się naciąć na jakieś niezadbane i grzebane. Naprawde super masz te M2 :-).

...no prawie nówki i to ze wszystkimi dokumentami i paragonem :)

Ciężko trafic nie wydmuchane, nie grzebane, nie uszkodzone i nie zniszczone ale jest to wykonalne i najlepszym tego dowodem jest to ze mnie sie udalo i wielu innym :)

Trzeba dobrze szperac, nie oszczedzac na siłem paru zloty i brac od zaufanych ludzi albo odbierac osobiście.

Ja jezeli tylko gdziekolwiek mi sie jakies ładne trafia to wezme je bez zastanowienia bo jest na nie taki popyt ze od reki znajde klijenta i moze uda mi sie zarobic pare zloty :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.