Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie słuchawki douszne?

bartes

Rekomendowane odpowiedzi

Dajcie spokój te Aurvany nie są znów takie tragiczne, gdy się znajdzie dla nich właściwego plejera - iPod może być.

@ soso

Mam pytanie czy kupiłeś wersję w oficjalnej sieci dystrbucji tj. europejską ze zmniejszoną mocą wzmaka, czy z allegro znacznie mocniejszą wersję amerykańską, która uciągnie 5x więcej dobrych słuchawek?

Cześć,

Od niedawna ma JBL 220 Reference i uważam, że są to baaardzo dobre dokanałówki. Normalnie słucham na KOSS Porta Pro, ale w dżungli miejskiej zatyczki się przydają.

Kilka uwag odnośnie JBL-i:

in plus:

-generalnie bardzo przyzwoity dźwięk w całym zakresie. Czasem może nieco zaskrzeczeć średnica, ale tylko przy głośnym słychaniu

- scena bardzo przyzwoita

-dźwięk o generalnie miękkim charakterze, ale bas się nie rozłazi, nie dudnią

-bardzo fajne akcesoria, sztywny futerał, do którego można schować iPODa; zauszniki, które można założyć do biegania

-tłumienie OK, może nie tak dobre jak w Sennach CX300, bo jest to konstrukcja otwarta, ale wciąż przyzwoite

in minus:

- są dość duże i koniecznie trzeba sprawdzić przed zakupem, czy pasują do ucha. Mnie pasują... prawie ;-p

-WYMAGAJą WYGRZANIA !!! na początku jak je podłączyłem to strrrrasznie cięły po uszach, saksofon potrafił skłonić mnie do wyjęcia ich z uszu :) ale po paru dniach zdecydowanie się poprawiło

Generalnie jestem zadowolony; porównywalny, a może i trochę lepszy dźwięk dają BOSE'y In-Ear, ale nie jest to konstrukcja typu plug, a na tym mi zależało.

Pozdrawiam

Bartek

sluchalem i mam pozyczone te JBLe- sa takie sobie - kolejne sluchawki troche bylejakie. Zeby nie bylo osobiscie mam Crossroads Mylarone X3i strasznie chwalone na Head-Fi, no i co? Bardziej mi sie podobaja od JBLi ale generalnie to ta sama polka.

Niestety za dobre dokanalowki trzeba wydac juz cos ok 500zl. Za mniejsze sumy to grzebanie sie w tym samym sosie. Aczkolwiek Aurvany sa sadze najbardziej ok w sensie audiofilskim, obok nich jeszcze Shure E2c i CRossy X3( mowie o sluchawkach przedzialu 100-300zl) - CX300,400, JBL 220, X3i to sluchawki wyraznie sluzace 'funowi'.

Ja już przyjąłem do wiadomości, mimo iż nie sprawdzałem, że Aurvany z iPodami mogą się zgrać. Z iRivera lepiej wypadają Sennheisery CX300. Poza tym jeśli ktoś jest zadowolony, to nie ma sensu mu wmawiać, że tylko mu się wydaje, że jest zadowolony, albo że jest błędnie zadowolony, bo byłby zadowolony wtedy, gdyby go cieszyło to co mnie.

Odnośnie iPodów i mp3. Rolandsinger już to zaobserwował i opisał na innym forum - iPod to nie jest odtwarzacz mp3. Odtwarzanie mp3 jest w nim prawdopodobnie celowo skopane, żeby lepiej grało AAC/ALAC, które może być zabezpieczone poprzez DRM, czyli kup pan muzę przez iTunes. Na "normalnym" playerze różnica między mp3 320kb/s z enkodera FhG a lossless jest znacznie mniejsza, niż między lepiej a gorzej grającym playerem. Najczęściej wąskim gardłem jakości dźwięku w odtwarzaczach mp3 jest elektronika, a nie kompresja stratna. Sporo markowych odtwarzaczy nie umie przenieść niuansów dostępnych w mp3 320kb/s, i na jakichś 256kb/s kończą się ich możliwości, mimo obslugi lossless. Potem ludzie piszą po forach, że mp3 -V0 jest "przeźroczyste", i po co marnować bitrate na 320kb/s albo lossless. Owszem, znam odtwarzacze, na które warto wgrać lossless, jeśli tylko jest miejsce, ale można to zastąpić stratnym AAC w najwyższej jakości - zajmie 2x mniej miejsca, albo ogg q8 ~256kb/s - zajmie 3x mniej miejsca, a można i Q9 i Q10. Wysokiej jakości ogg Vorbis i AAC na sprzęcie przenośnym, a może i nie tylko przenośnym, są dla mnie nie do odróżnienia od lossless.

• 2 miesiące później...

Witam.

Jako że ostatnio miałem okazje porowanc w spokoju 2 pary słuchawek.

CX300 - oryginalne

AKG k324p - oryginalne

CX300 z iriverem x20 grają bardzo przyzwoicie. Tłumienie jest w sam raz, gumki wygodne - ogolnie komfortowo. Bardzo przypadły mi do gustu. Spokojnie brzmienie, równo w całym paśmie. Poczułem choć troche równowagi jaką mam w HD600, bliżej niż dalej.

Wiele osób uważa że Ep-630 to to samo co CX300 w innej obudowie. Nic bardziej mylnego. Słuchawki różnią sie i jakością wykonania (w cx-ach ładna mała wtyczka, lepsze gumki) i przedewszystkim brzmieniem. CX a EP to całkiem co innego. W epkach bas sie rozłazi jest go za dużo i tłumi marną resztę pasma. W Cx jak pisałem wyżej jest równo i nie ma za dużo ani za mało niskich rejestórw, jest ich w sam raz.

Akg k324p - Pierwsze wrażenie po przełączeniu sie z cxów - zabójczo duuuuzo basu. Cos jak ep-630 jednak bardziej dynamicznie no i jest kontrola. Wysokie tony świszczące (męczące), średnie gdy bas ich nie zagłusza tak dobre jak w CX. Akg dobre są do rocka, metalu, dają rade nawet na szybkim hardcorze.

Podsumowanie.

Od siebie polecam CX300 - tańsze od akg z dużo bardziej zrównoważonym brzmieniem i lepszą izolacją.

Akg za to polecam jak wyżej, słuchającym rocka, metalu itp.

Pozdrawiam :)

O tym jeszcze nikt nie wspominal, a uwazam, ze warto (tylko trudno zdobyc w odpowiedniej cenie:/):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

acha - jakby ktos nie slyszal o tej firmie - produkuja rowniez takie cuda o niebotycznej cenie (1150USD!):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Panowie, stoje teraz przed wyborem sluchawek dokanalowych. Nie chce sie wypatroszyc finansowo bo i tak dzwiek z MP3 traktuje jako gorsze zrodlo dzwieku i uwazam ze hi-endu z tego nie zrobie.

Tak wiec na obecna chwile wybor padl pomiedzy: tansza opcja - Senki CX300 badz AKG K324P, badz drozsza opcja Shure E110, E210, e3c.

Posluchac tego nie mozna, wiec musze kupic na podstawie Waszych opinii. Czy rzeczywiscie warto dokladac do Shure do celow spacerowo-sportowych? A jesli juz tak, to ktory model? e3c wychodzi najdrozej, wiec ponownie czy warto dokladac do nich?

najbardziej mnie interesuje czy wybrac np. senki CX300 czy Shure E110? Roznica w cenie dwukrotna....

Mialoby to grac z iRiverem, ale iPODa nano tez nie przekreslam....

Używam iRivera T60 i CX300 od około roku i jest OK. Przed zakupem słuchałem także e2, aurvana, 324p.

Wybrałem cx dlatego, że chyba najlepiej spasowały się z t60. Razem gra to może bardziej "wesoło" niż "audiofilsko", ale nie o to mi chodziło w przypadku sprzeu przenośnego. Tutaj dźwięk jest minimalnie wykonturowany, trochę efektowny, nie nudzi, ale i nie męczy. Trudno uzyskać za te pirniądze lepszy efekt. Używałem także PX100, obiektywie muszę powiedzieć, że to trochę lepsze słuchawki, ale do t60 lepiej pasują cx-y.

waper, 16 Maj 2008, 21:03

>Akg k324p - Pierwsze wrażenie po przełączeniu sie z cxów - zabójczo duuuuzo basu. Cos jak ep-630

>jednak bardziej dynamicznie no i jest kontrola. Wysokie tony świszczące (męczące), średnie gdy bas

>ich nie zagłusza tak dobre jak w CX. Akg dobre są do rocka, metalu, dają rade nawet na szybkim

>hardcorze.

>

>Podsumowanie.

>Od siebie polecam CX300 - tańsze od akg z dużo bardziej zrównoważonym brzmieniem i lepszą izolacją.

>Akg za to polecam jak wyżej, słuchającym rocka, metalu itp.

Czy byly to sluchawki wygrzane czy prosto z pudelka? Pytam, bo sie zastanawiam miedzy CX300 a K324P...

I jak dotad czytalem lepsze opinie o AKG....

Panowie, ktore brac?

• 1 rok później...

Kupilem dzis sennheisery CX-550 II. Posluchalem w sklepie i bylo jako tako. Szkola sennheiserowska czyli detal i nie tak znowu muzykalnie ale za to gora pasma nie razi a nawet ladnie wybrzmiewa. No zobaczymy, w razie czego mam 14 dni na oddanie. Po crative zen aurvana przesiadka na innego konia - wiecej basu i detalu ale i mniej muzyki. teraz czekam co powiedz mi uszy kiedy sie juz osluchaja.

Ktos sluchal CX-550 II? Mam na mysli oryginaly a nie fakowe chinczyki. Jakie macie wrazenia?

pzdrw

soso

Wygląda, że niewłaściwie ich używałeś, albo robiłeś coś jeszcze w tamtym czasie, żeby zaszkodzić swoim uszom. Głupotą jest używać dokanałówek po kilka godzin dziennie bez wietrzenia ucha. Świetny sposób na dorobienie się ciężkiego stanu zapalnego, z perforacją błony bębenka włącznie.

Może miały mocno powykręcane pasmo? W tańszych modelach nie ma kompensacji rezonansu kanału usznego 6-7kHz, i robi się perfidny pik tych okolicach. Ja miałem po użyciu dokanałówek wrażenie wyostrzenia słuchu głównie z powodu odcięcia hałasu w miejscu pracy lub w komunikacji miejskiej.

Soso akurat detal to nie jest szkoła Sennheiserowska - jedynym wyjatkiem jest HD600 i chyba po tym tak wnioskujesz.

Ja mam Shure E2c i sa bardziej muzykalne od Zen Aurvana (choc te ostatnie maja dokladniejsza srednice).

AKG K324 sa lepsze od CX300 - dla mnie o klase.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.