Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sieciówkę wkładać w gniazdko?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

adamgdansk, 9 Wrz 2005, 11:27

>Banalna sprawa - czy to jak wcisnę wtyczkę do gniazdka w ścianie ma znaczenie? Czy może warto

>rozmontować wtyczkę i podpiąć kabelki odwrotnie? ;-)))))

fabryczne kable są już odpowiednio podłączone...

> Jak sieciówkę wkładać w gniazdko?

Ostrożnie, z zachowaniem zasad BHP.

A polaryzacja w jednych klockach ma znaczenie, w innych nie. Nie ma reguły.

"Fakty: roznice w sieciowkach slysze wyrazna, miedzy polaryzacja na granicy autosugestii"

Roznice w polaryzacji to jest w zasadzie podstawa zasilania! Zle podanie potencjalu powoduje to, ze muzyka staje i sie zamyka, zaczyna sie kotlowac i balaganic. Powinno to byc rozpoznawane natychmiast! Nastepuje odwrocenie tego o czym napisalem, czyli uporzadkowanie, otwarcie i pulsacja, tzw drive...

Czy ktoś może zerknąć do podręcznika fizyki dla klasy 7 ? Proszę uważnie przeczytać rozdział o prądzie zmienym. Kilkukrotnie i ze zrozumieniem!! ;-) Jak polaryzacja ? jakie podanie potencjału ? Nie wymyślajcie fizyki od nowa!!!!!!!! Czasami mam wrażenie, że niektórym się wydaje że prąd wpływa przewodem fazowym a wypływa zerowym.

">Czy ktoś może zerknąć do podręcznika fizyki dla klasy 7 ? Proszę uważnie przeczytać rozdział o

>prądzie zmienym. Kilkukrotnie i ze zrozumieniem!! ;-) Jak polaryzacja ? jakie podanie potencjału ?

>Nie wymyślajcie fizyki od nowa!!! Czasami mam wrażenie, że niektórym się wydaje że prąd wpływa

>przewodem fazowym a wypływa zerowym."

Niby masz racje - jednak uziemniony jest tylko jeden kabel i niekonsekwentne utrzymanie ziemnienia spowoduje duze roznice potencjalow naprz, na obudowach urzadzen. Czy jest to slyszalne w dzwieku mozna watpic - fyzikalne podstawy poprawnego podpiecia fazy jednak - (w porownaniu z "uzasadnieniem" magicznych siecowek) istnieja.

IvanM,

Uziemiony jest przewód zerowy w najbliższej podstacji SN/NN albo zaraz przy liczniku, takie są warunki PN wykonywania instalcji energetycznych. Dla transformatora nie ma żadnego znaczenia czy początek czy koniec jest podłaczony do fazy czy zera, i tak polaryzacja mienia się na nim 50 razy na sekundę. Tzw. Masa dla układów elektronicznych i tak nie ma nic wspólnego z fazą/zerem bo jest od nich galwanicznie odizolowana. Masa uziemiona obudów urządzeń jest podłączana do przewodu "ochronnego" a nie do zerowego. Powtórzę jeszcze raz !!! książki nie smierdzą i warto je czytać ;-) P.S.

fizykalne może istnieją ;-) ale zgodne z rzeczywistością są tylko fizyczne !!! ;-)

>Masa dla układów elektronicznych i tak nie ma nic wspólnego z fazą/zerem bo jest od nich galwanicznie odizolowana.

Tylko teoretycznie w modelu idealnym. W rzeczywistości w skutek upłwności miedzy uzwojeniami transformatora , uzwojeniami a obudową, na masie audio odkłada się potencjał sieci. Można zmierzyć napięcie zmienne na masie audio względem bolca zerowego w gniazdku sieciowym. Wystarczy wtedy zamienić miejscami fazę z neutralem i to napięcie się zmienia, bo układ nie jest symetryczny.

Tego pytania by nie było gdyby wszystko było unormowane.Znaczy się Instalacje 3 żyłowe,gniazdka z bolcem oraz podpiętym przewodem PE i wtyczki z uziemieniem.

Tak off topic. Zakładałem filtr IEC,który ma metalową obudowe (sprawa typowa) nie odizolowaą od obudowy urządzenia, w którym jest zamontowany (2 klasa ochronności).Potencjał z obudowy tego filtra znajduje się na obudowie urządzenia (względem uziemionego kaloryfera jest to 115V - jednak jest to tylko pewien stopień "naładowania obudowy").

Moje pytanie jest takie (chodzi mi o utwierdzenie się w przekonaniu).

a)powinienem odizolować jakoś filtr od obudowy urządzenia?

b)moge usuwać to napięcie poprzez połączenie mas kilku urządzeń (powiedzmy przez podłączenie IC napięcie=0V)

c)obowiązkowo teraz zrobić zwore (N do bolca robiąc namiastkę PE) lub założyć 3 żyłową instalacje (wiem najlepiej ale najdrożej)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

"zimny, 10 Wrz 2005, 08:54

Powtórzę jeszcze raz !!! książki nie smierdzą i warto je czytać ;-)

>P.S. "

Megainteligentny komentarz. Zanim sobie na cos podobnego pozwalasz, pomysl moze, ze niedyskutujesz tylko z dzieciakami lub ludzmi czerpiacymi wiedze z dwoch polskich czasopism. Sczegolnie, kiedy nie do konca wiesz o czym mowa.

Skoro sie tak znasz, to powiedz mi, czy jest roznica jak wezmie do reki odizolowany kabel uziemniony i jak wezme do reki odizolowana faze. W koncu polaryzacja zmienia sie 50 razy na sekunde... Mozesz sam nawet sprobowac... ;-)

"fizykalne może istnieją ;-) ale zgodne z rzeczywistością są tylko fizyczne !!! ;-)"

No tak - megasmieszne - normalnie oniemialem od wrazenia nad twoja blyskotliwoscia...

>"fizykalne może istnieją ;-) ale zgodne z rzeczywistością są tylko fizyczne !!! ;-)"

>No tak - megasmieszne - normalnie oniemialem od wrazenia nad twoja blyskotliwoscia...

poprostu sporo ludzi ma problem z zaakceptowaniem FAKTU, ze prad oraz dzwiek to nic inego jak dobrze zbadane i obliczalne ZJAWISKA FIZYCZNE, ktore maja bardzo duzo wspolnego rzeczywosctscia bo tworza ta rzeczywisctosc.

ps.

Ivan a polaryzacja w gniazdku zmienia sie 100 razy na sekunde bo jest 50 okresow czyli 50 amplitud plus i 50 minus.

Sorki,że się wcinam ale może ktoś odpowiedzieć mi jakby sam zrobił z moim problemem?? Ja nie mam teraz pewności:/

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Wlacz sprzet wieczorem , rozgrzej go godzine i walkuj jeden kawalek raz tak raz tak podlacz, jesli bedziesz pewny kiedy jest lepiej sprawdz polaryzacje i wszytko, jesli uznasz ze roznica jest tak mala ze zaczela Cie bolec glowa a Ty dalej nie wiesz to olej temat )))

pozd.

>liamk,

staraj sie choć zrozumieć o co innym chodzi. Nie tłumacz jak dzieciom - my wiemy co to polaryzacja dla pradu stałego. Przyjmij ten fakt, i zacznij dyskutować o tym, czego ten watek dotyczy.

>Dreamer_1

a) spróbuj jednego i drugigo rozwiązania - posłuchaj. Z punktu widzenia technicznego nie powinno być izolowane a obudowa uziemiona. Zastanów sie, czy filtr w tym urządzeniu jest potrzebny. W końcówkach mocy raczej, moim zdaniem, niewskazany.

b) tego w ten sposób nie usuniesz do końca - a itak masy wszystkich urządzeń musza być połaczone w normalnej pracy.

c)osobiście nie radzę - na ogół gorzej gra.

jar1 ---> Chodzi o CD,a dokładnie CDX-993 Krzycha.

Martwi mnie ten potencjał w chwili gdy CD nie jest podpięte pod wzmacniacz.CD ma 2 klasę ochronności i firmowo miało wtyczkę tylko z 2 bolcami (stąd pomysł o izolacji filtra).Te 115V nie jest to sztywne napięcie ale ładunek spomiędzy 2 kondensatorów użytych w filtrze. Poprostu zastanawiam się jak rozwiązać ten problem aby wszystko dobrze grało i nie było tego potencjału.

darkul ---> Jeśli chodzi o moje aktualne wpisy to chcie Cie poinformować,że pytam po raz kolejny mając przed oczami wpisy,które nie były jednoznaczne.Sam też brałem udział w dyskusjach ale uważam,że jeśli chodzi o sieć i napięcia 230V czy nieco mniejsze to w chwilach niepewności warto się zapytać czy upewnić co do swojego działania. Pozatym zawsze potem moge kliknąć "nie na temat"

Jak urzadzednie nie jest od poczatku projektowane pod uziemienie, to włączanie urzadzeń (filtrów) które pracują poprawnie w sieci z uziemienim, moim zdaniem nie ma sensu. Są równiez filtry dla instalacji dwużyłwej, spóbuj takich, jeśli juz musisz. Poza tym, w CD na ogół na wejściu juz takie filtry sie znajduja fabrycznie, więc nie ma potrzeby przesadzać. Musisz miec ten filtr?

Dołączając obudowe filtra do obudowy (i masy audio) z jednej strony uzyskuję się niwelowanie skutków niesymetrycznego wykonania trafa i w konsekwencji uniezależnianie sie od tzw. 'polaryzacji' w gniazdku w sieci. Bo kondesatory w filtrze do jego obudowy zawsze utrzymają połowę zasilania (115V). Z drugiej strony zwiększa się prądy 'niepożądane' płynace przez masę audio w całym układzie. Który efekt będzie ważniejszy na dźwięk, trudno powiedziec - zależy od konkretnego przypadku.

To napięcie na obudowie jest nieszkodliwe dla zdrowia - tak są zaprojektowane filtry, aby nie przekroczyć maksymalnie dopuszczonego pradu upływu.

Znów wybór zależy od Ciebie;-) Nie ma jednoznacznych i najlepszych odpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.