Skocz do zawartości
IGNORED

To jak w koncu powinny brzmiec talerze ?

lead

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili to moja najwieksza rozterka. Generalnie podam dwa bieguny stylowe: jeden to b&w np. 602 s3 a drugi to Accoustic Energy evo 1.

Pomijam fakt ze b&w gra dla wiekszosci i dla mnie nieprzyjemnie, ale chodzi mi glownie o dzwiek perkusji, a w szczegolnosci talerzy, ktore graja na odwrot (niewiem jak to nazwac ale np. kawalek Korna - Make Me Bad) jak rowniec o dzwiek talerzy takich bardziej szeleszczacych, lejacych sie ( tu tez posloze sie przykladem Korn - Falling Away From Me, Somebody Someone, Machine Head - Davidian)

Niewiem jak dokladniej nazwac i okreslic te partie talerzy.

Teraz tak: AE prezentuje zupelnie inna szkole niz b&w- talerze sa jakby bardziej naturalne ale jedyne co mi przychodzi na mysl to slowo KOMPRESJA. One nie wybrzmiewaja tylko leja nieprzyjemnymi dzwiekami ktore zaklucaja caly ten wydzwiek. Naprawde ciezko mi to jakos fachowo napisac bo nie jestem audiofilem ale strasznie mnie to denerwuje i przeszkadza.

B&W to przeciwienstwo- niema tych nieprzyjemnych dzwiekow kiedy wybrzmiewa talerzyk ale jest to tak technicznie i nieludzko ze tak powiem (pewnie przy idealnym dobraniu elektroniki byloby ok) ze tez niemozna powiedziec ze jest ok.

Teraz przechodzimy do sedna sprawy: jak wiadomo mam tannoy m2 i do tej pory mialem wzmacniacz Pioneer A-405R na ktorym talerze laczyly w sobie troche naturalnosci typu AE z poprawnoscia B&W. Po zmianie wzmaka na diore 704 uslyszalem brzmienie AE czyli jak dla mnie nie prawidlowe :)

Jako ze nosze sie z zakupem nowych/innych kolumn (diy lub jakies inne) mam dylemat: jak to brzmiec ? Czy ja mam jakies "zboczone" upodobania odnosnie tych talerzy ??

https://www.audiostereo.pl/topic/21250-to-jak-w-koncu-powinny-brzmiec-talerze/

Masz upodobania całkiem prawidłowe, ale, że tak powiem, niezgodne z zakresem cenowym z jakiego pochodzą oceniane przez Ciebie kolumny. Tu może pomóc jedynie coś znacznie droższego, albo... DIY.

Jeśli interesuje Cię brzmienie talerzy powinieneś także skonfrontować także to na żywo.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Właśnie, koniecznie posłuchaj brzmienia talerzy na żywo ale bez żadnego nagłośnienia. Przejdź się do sklepu muzycznego to zrozumiesz że ani jedno ani drugie nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością i wybierzesz po prostu to co Ci się bardziej podoba.

Takich zapytań dostaję kilkanaście dziennie. A przecież pisałem o tym na forum, ja i inni. Zacznę odpowiadać: "Forum-wyszukiwarka".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a wpisow na forum kilkanascie dziennnie (czyli siedzisz przed kompem a nie projektujesz nowe to cuda i modyfikacje), tlumaczysz sie, ze nie masz czasu a co Ci zalezy odpisac dwa slowa ''SCR MKP'' (lub inne) i miec zadowlonie (nie pieniadze) z pomocy komus

"Przejdź się do sklepu muzycznego to zrozumiesz że ani jedno ani drugie nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością i wybierzesz po prostu to co Ci się bardziej podoba."

To wiekopomnym stwierdzenie zadaje wreszcie kres wszelkim naszym rozterkom i czyni dalsze istnienie forum kompletnie bezcelowym.

Ergo bibamus.

Harvi, 12 Wrz 2005, 18:52

>a wpisow na forum kilkanascie dziennnie (czyli siedzisz przed kompem a nie projektujesz nowe to

>cuda i modyfikacje), tlumaczysz sie, ze nie masz czasu a co Ci zalezy odpisac dwa slowa ''SCR MKP''

>(lub inne) i miec zadowlonie (nie pieniadze) z pomocy komus

Są dni kiedy nie piszę na forum kompletnie nic. To dni wytężonej pracy. Teraz mam przestój, bo nie mam z czego robić (czekam na głośniki z Holandii), poza tym jestem chory. Jednak nawet kiedy intensywnie nad czymś pracuję, to nie da się tego robić bez przerwy przez kilkanaście godzin. Wtedy piszę. A poza tym proszę zejść ze mnie i nie rozliczać mnie z mojego czasu z którym mogę robić co mi się podoba.

A przy okazji, co mam z udzielania porad na forum? Pieniądze? A może zadowolenie? A może ani jedno ani drugie? Bo często jest tak, że odpowiadam na pytania, doradzam, a ludzie i tak robią po swojemu.

A przykład z kondensatorem nie jest trafiony. Nie zawsze sprawdzają się te same komponenty. Poza tym akurat o tym wielokrotnie pisałem na forum zarówno ja, jak i inni.

Nie będę odpowiadał na wszystkie maile, bo musiałbym nie robić kompletnie nic innego. Wolę coś napisać na forum, komu się chce i się postara, ten znajdzie.

Harvi, 12 Wrz 2005, 19:40

>Czy ''Mc'' i ''klej'' to rozdwojenie jazni???

Kolejny wyznawca spiskowej teorii dziejów. Wie swoje, a na pytania nie odpowiada, również na forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MC

Znam ''osobisice'' 3 pary z rozdwojna jaznia (ukryta lub nie).

Nie atakuje Twoich prduktow (nawt je chwalilem, teoretycznie), chce Cie zmobilozwac do pomagania innnym skoro masz wiedze.

Harvi, 12 Wrz 2005, 20:04

>MC

>Znam ''osobisice'' 3 pary z rozdwojna jaznia (ukryta lub nie).

>Nie atakuje Twoich prduktow (nawt je chwalilem, teoretycznie), chce Cie zmobilozwac do pomagania

>innnym skoro masz wiedze.

W to że co niektórzy forumowicze mają klony nie wątpię. Jeżeli używają ich do siania fermentu, to należałoby ich zdemaskować a nie ukrywać. Wiesz, ale nie powiesz... czemu?

Nigdzie nie twierdziłem że czepiasz się moich wyrobów. A do pomagania innym nie trzeba mnie mobilizować, na forum jest pełno moich konkretnych, merytorycznych porad. Będę nadal pisał na forum, podpowiadał i radził kiedy będę mógł. Ale NIE BĘDĘ ODPOWIADAŁ NA DZIESIĄTKI MAILI Z TAKIMI SAMYMI PYTANIAMI. Wolę napisać na forum. Tak, jak już pisałem powyżej, komu zależy ten znajdzie.

"Ale NIE BĘDĘ ODPOWIADAŁ NA DZIESIĄTKI MAILI Z TAKIMI SAMYMI PYTANIAMI. "

To duży błąd... jesli ktoś obdarzył Cię zaufaniem, pośweca swój czas na zwrócenie się do Ciebie z pomocą w dość specjalistycznych zagadnieniach to w dobrym tonie jest udzielenie odpowiedzi. Nawet jeśli to bedzie odpowiedź w stylu "interesującą Pana kwestię szeroko opisałem na forum audiostereo".

Inną zupełnie kwestią pozostaje fakt, że nie odpowiadając na maila, mozesz się nie dowiedzieć komu nie odpowiedziałeś ;-)

Przepraszam za OT

To jest wątek o talerzach, a nie o skrzynce mailowej McGyvera.

Na razie najlepszym wpisem była sugestia próbowania i słuchania różnych kolumn, aż się spodoba. Ja bym polecał posłuchać Eposy serii M. Mają aluminiowa kopułkę, są dźwięczne i przejrzyste. Nawet najmniejsze, model M8, są warte zainteresowania.

Warto sprawdzić także droższe kontrukcje, tak dla orientacji czego można się spodziewać na wyższych półkach. chociażby AudioPhysic Yara Evolution.

Tanie B&W są dla mnie nie do słuchania.

Tylko, żeby dobre kolumny dobrze zagrały, to dobre źródlo musi przekazać dobry sygnał, a dobry wzmacniacz dobrze go wzmocnić :) Czy ta diora to docelowa? Jakie masz źródło?

Ej no ludzie-10 wpisow zupelnie nie na temat

Jak zwykle ktos kogos atakuje a druga osoba sie broni

A wracajac do tematu-czyli nie jestem jakis nienormalny uwazajac brzmienie blach za kiepskie sposrod tego co sluchalem. Tak jak mowie-wbrew pozorom tanojki wraz z pionkiem zagraly w tym aspekcie zadziwiajaco dobrze. Niestety z diorka 704 jest duuuuzo gorzej :(

Coz-jedni ludzie zwracaja uwage na skrzypce, inni na glos kobiety a inni na blachy :)

Moja opinia jest taka: kolumny sobie nie radza z prawidlowym oddaniem niektorych blach, z tym ze jedne tego nie ukrywaja, inne zmieniaja ich brzmienie, a inne probuja to ukryc poprzez wycofanie.

Z drugiej strony wzmacniacz moze bardzo duzo zmienic ...

DIY moze mnie uratowac?

To fajnie tylko Mc jakby to powiedziec "niema czasu na pierdoly" (czyt. rozmowy ze mna bo pewnie ma duzo takich marud ?:D ) a gipsy2 robi za dobre (czyt. drogie) obudowy ale za to jest bardzo rozmowny i mily :D

Oki, tera ja! skoro już się rozpisałem;-)

Jakie talerze? Każde grają inaczej;-) Nevmind. Słuchasz raczej 'twardej' muzyki, ale jedne z lepiej nagranych talerzy są na "Miniatures" Oleś/Trzaska/Oleś (jeśli nie masz, pożycz od kogoś, przegraj, albo coś;-); to jazz, ale może zniesiesz;-)); są nagrane bardzo naturalnie i winny brzmieć w sposób dość zbliżony do wersji live (wiele razy miałem okazję posłuchać).

Wbrew pozorom, talerze są dość trudne do nagrania. Niestety - znów wzorowe pod tym względem nagrania, mógłbym Ci podać praktycznie wyłącznie z zakresu jazz i okolice. Talerze - niestety - nie mają jakiegoś "podstawowego" dźwięku, niosą w sobie mnóstwo informacji. W zależności od mikrofonów itd. a następnie sprzętu w domu, są w stanie, bądź nie są zabrzmieć dobrze.

Eposy w istocie b.ładnie odtwarzają talerze. B&W zaczyna je odtwarzać przy obłędnie dobrych zestawieniach. Z niewymienionych przez Ciebie kolumn, zainteresowałbym się jeszcze posłuchaniem Kefów z serii Q, a jeszcze lepiej iQ. Nowe iQ1 u dystrybutora kosztują niecałe 1700,- zł.

Wymieniony wyżej M8 Eposa, to centralny. Najtańsze z serii M są 5, ale to b.małe konstrukcje, obawiam się, że do b.niewielkich pomieszczeń (oficjalna cena to 1850,- zł). M12.2 nagłośnią już całkiem duże pomieszczenia, obawiam się jednak, czy Twój wzmacniacz da im wystarczająco dobry dźwięk. U Eposa jest jeszcze seria ELS, ale tej nie słuchałem - opinie w prasie (polskiej i brytyjskiej) zbierała dobre, tyle, że monitory są znów b.małe. Yara Evolution to ta sama półka cenowa (monitory epos - 2,5tys, ap - 2,99, podłogówki m15.2 - 3950, ap - 3990. I tak samo - trzeba je odpowiednio napędzić.

W klasie cenowej, o której piszesz, wydaje mi się jednak, że - mimo "środkowego";-) grania Kefów - powienieś ich posłuchać. W porównaniu z poprzednią serią Q, ta ostatnia już jest dużym postępem, a iQ jest jeszcze lepsza.

LoL

To jak ty mi z grubej rury to ja tobie-w porownaniu do np. gipsy2 ktoremu powiedzialem wprost ze raczej od niego nie wezme bo mnie nie stac to on mi udzielil tylu wskazowek, informacji ze to co mi sie udalo z ciebie wydobyc jest malym fragmentem tego. Powiem wprost- uwazam ze masz to w dupie i traktujesz przynajmniej mnie z gory. Wydobyles z pomiedzy zebow pare zdan i uwazasz ze to tyle i jak przyjdzie odpowiedni moment to szanownie zgodzisz sie cos wykonac i odpowiedziec na lamerskie pytania. Naprawde nie interesuje mnie to ze np. masz 1000 osob ktore cos od ciebie chca, albo ze niemasz czasu, niemasz ochoty, niemasz sprzetu itp. itd. bo dla mnie liczyla sie tylko narazie rozmowa i wogole jakies zainteresowanie potencjalnym klientem (hehe ale sie nazwalem-klient na ktorym nie mozna zarobic :D ) a tego z twojej strony nie uswiadczylem. To wszystko bylo na sile, zero entuzjazmu.

Nie mam pretensji-masz swiadomosc swojego postepowania i to rozumiem i niechce nic na sile, ale nie pisz mi tu ze PIERNICZE bo prostu pisze jak wg. mnie zostalem potraktowany, a to ze mozesz se uwazac inaczej to juz twoja sprawa, tylko ze w tym momencie ja jestem klientem i ja mam racje ZE ZOSTALEM OLANY.

Ja sie rozczarowalem i to bardzo. Chce zebys wiedzial, ze wywarles na mnie bardzo negatywne wrazenie i jak na czlowieka ktoremu trzeba w sumie zaufac to kompletnie sie zawiodlem.

Chcialem kupic juz glosniki i ci przeslac ale oczywiscie na moje parokrotne czy jestes, abys sie odezwal. nie otrzymalem zadnej odpowiedzi.

W tym momencie dziekuje za dalsza wspolprace. Nic na sile-wszystko mlotkiem :D

To ide pierniczyc z gipsy2 :D

Nie, no nie wytrzymam. Mam tutaj wklejać całe archiwum z GG? Przecież odpowiadałem, kurde na dziesiątki pytań. Na niektóre nawet po kilka razy na takie same. To niby czego oczekiwałeś? Głaskania po główce?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.