Skocz do zawartości
IGNORED

Woda jako przewodnik, masa

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy w koło na forum robią wzmacniacze, tylko ja nie potrafie :( interesuje sie tym lecz niestety nikt mni etego nie moze nauczyc, a ze scematow ciezko cos sklecic, nawet z kitow nie wiem czy dałbym rade (nie wiem czy jest instrukcja krok po kroku, zdjecia)

>Marcin

Nie wytłumacze Ci raczej co to jest masa, bo nie chce popełnić gafy, ale definicja, domniemam, jest raczej prosta. Natomiast woda nie nada sie raczej na przewodnik, gdyż, destylowana bardzo kiepsko przewodzi. Może woda po ogórkach z racji zawartości jonów lepiej by sie nadała :) ale to wciąż nie to.

Składać wmaki bez podstaw elektroniki hmmm..... cięko to widzę , a masa jest podłączana do obódowy metalowej całego wzmaka jak najblizej jego wejść , w skład masy wchodzi "0" lub "-" zależnie od układu uzwojenia transformatora i wszystkie inne "0" lub "-" poszczególnych układów czyli wzmaka przedwzmaka _ wejścia też , ale nie przyłacza się wyjścia "-" wzmaka do masy!!! Pozdrawiam!!

Masa jest przecież już w podstawówce. W skrócie, wyróżniamy trzy masy: netto, brutto i tara. Pierwsza to waga przewodnika, druga - waga przewodnika razem z koszulką i konfekcją, trzecia to sama konfekcja.

taaa, szkolnictwo polskie schodzi na psy. Poziom cały czas w dół byle tylko co bardziej głupie dzieci nie czuły się pokrzywdzone i mogły skonczyć szkołe. To tak w kwestii ogólnej.

Pojęcie masy wystepuje tylko przy prądzie stałym i jest to część obwodu, która posiada niższy potencjał. W prądzie zmiennym mówimy o "zerze" - przewodzie zerowym i jest to uziemiona część obwodu.

No dobra, ale kolega chce się jednak czegos sam nauczyć, mimo, że w szkole go nie nauczyli. To pozytwywne.

Każdy kiedyś zaczynał...

Masa jest terminem umownym i ogólnie stanowi pewien referencyjny potencjał w stosunku do którego mierzone są potencjały w całym układzie. Zawsze musi być coś względem czegoś. Dla układu tym odnośnikiem jest masa. Zakłada się, że wszystkie punkty układu połaczone do masy maja ten sam potencjał.

A woda i tak jest duzo gorszym przewodnikiem (nawet zakwaszona ogórkami) od metali.

Ok. popieram jak najbardziej. Moja uwaga na temat szkolnictwa jest ogólna i nie dotyczy nikogo konkretnego.

referencyjny - czy nie można używać polskich słów? Chyba chodziło ci o punkt odniesienia??

słownik wyrazów obcych: "referencja: opinia, informacja udzielana o kim; zaświadczenie polecające kogo, świadectwo o kim jako o pracowniku" Co to ma do potencjałów????

Powiem więcej. Nie ma takiego słowa w języku polskim jak "referencyjny" Sprawdzcie w słowniku języka polskiego lub wyrazów obcych. Jak sobie przypomne o tych wszystkich recenzjach gdzie śmigały referencyjne wzmacniacze, przewody i inne sprzęta to się zastanawiam o co chodziło panom redaktorom. Czy słowotwórstwo przenosili także na opisy "brzmieniowe", i jak daleko ta fantazja sięga. Ale to już całkiem inna bajka.

Masą jest zwykle obudowa urządzenia, ponieważ jest ciężka i stanowi główną wagę, w sprzęci HiFi. W sprzęcie tanim obudowa jest plastikowa, więc lekka i nie ma masy. Wtedy masę tworzy się np. dodając cięższy metalowy szkielet, czy tył urządzenia, dlatego mówi się o takim sprzęcie "masowy". Wszystko w środku musi być podłączone do masy, bo inaczej "wisi".

hmmmmmm, ale chopdzi mo o to ze do głosnika doprowadza sie 2 kabelki +i - . I teraz ktorym płynie prąd? Masa bedzie ten drugi?????Czy kity np. cufronika, Jabel i inne da sie poskładac bez takie duzej wiedzy? Umiem lutowac, pobielac kabelki i tyle.

marcin proponuje wypożycz sobie ksiązke do elektrotechniki np do ZSZ. Tam jest to najprościej i bez zbędnych wzorów wytłumaczone. Prąd płynie w obydwu przewodach. Mase oznacza się jako "-" Ale nie każ nam robić wykładu z elektrotechniki, bo na to potrzeba dość dużo czasu. Niektórzy konczą technika, studia i tak do konca nie kumaja o co chodzi.

Kazik Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, potem jeszcze raz, potem jeszcze raz idź na spacer, pomyśl, wróc przeczytaj jeszcze raz i napisz co przeczytałeś. Udowodnij mi, że napisałem "w podłączeniu głośnika "-" jest masą" Napisałem ogólnie, że mase oznacza się"-" i tyle kropka. Nic tam nie ma o żadnych głośnikach. Wcześniej napisałem, że prąd płynie w obydwu przewodach i tam też nic niema o głośnikach.

eehhh

A odnosnie pomyslu na kable wodne to ja wiedzialem, ze Lelumki narobia wiecej szkody niz pozytku. Byly smichy-chichy, ze weze ogrodowe no i co ? W umyslach geniuszy juz rodza sie pomysly wykorzystania tej idei.

Same mądrale....

>zacznijmy od tego,ze woda nie jest zadnym przewodnikiem - czysta wcale nie przewodzi pradu.

Wcale, to już przesadziłeś. Jeśli wynalazłeś wodę w formie niezdysocjowanej w normalnych warunkach - to dostaniesz się do księgi rekordów.

Lepiej poradźcie coś koledze....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.