Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch: GainClone/Paradigm/VA/Dynaudio*

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

* W temacie mowa o kolumnach: Paradigm Studio 20, Vienna Acoustics Haydn Grand i Dynaudio Audience 42.

Witam szanownych forumowiczów,

za pomocą tego wątku chcę się bezwstydnie pochwalić systemem, który kompletuję. Pretekstem do tego są odsłuchy urządzeń wymienionych w temacie. Ponad rok czekałem na porządne stereo i z pewnością warto było. Przez ten czas zbierałem wiedzę o tym, jak niewielkim kosztem osiągnąć przyzwoitą jakość. Zapraszam do lektury :)

Generalnie odsłuch sprowadzał się do porównania trzech monitorów, więc najpierw napiszę, z czym to ma grać.

1) Pokój:

18mkw na poddaszu czyli mam krzywe ściany :) i o ile ściany przednia i tylna zachowują symetrię, to boczne nie. Pomieszczenie jest dobrze wytłumione (gorzej z rozproszeniem) a kolumny stoją na dłuższej ścianie. Baza wynosi od 1,6 do 2 metrów, odległość słuchacza od bazy to około 2m. Problemem jest odległość uszu od tylnej ściany, około 1,2 metra.

2)Muzyka:

oto Odsłuchowy Repertuar Obowiązkowy (czyli "ORO"), kolejność wg. gatunków:

"Tales of a Librarian"; "Scarlet's Walk" - Tori Amos

"Piano" - L. Możdżer

"Symfonia 5&6" - Beethoven; Filharmonia berlińska, Deutsche Grammophon

"Vivaldi I" - Nigel Kennedy

"Władca Pierścieni" - Howard Shore - soundtrack z całej trylogii

"Star Wars" - John Williams - edycja 6-płytowa, epizody IV,V,VI, remastering z 2004r.

"Baldur's Gate 2" soundtrack - wykonawca nieznany :(

"Diablo 2" soundtrack - Matt Uleman

"Last Samurai"; "Gladiator" - Hans Zimmer

"Plays Metallica by Four Cellos"; "Inquisition Symphony"; "Cult" - Apocalyptica

Od "Angels Fall First" aż po "Once" - Nightwish

"Undertow" - Tool

Od "Kill'em All" aż po "...And justice for all" oraz "S&M" - Metallica

Dziesięć z ww. pozycji jest nagranych IMO dobrze lub bardzo dobrze. Reszta średnio, lub źle.

3)Preferencje brzmieniowe:

silny, konturowy i szybki bas, lekko ocieplona średnica, łagodna góra. Dźwięk musi mieć sporo "ciała" i dysponować "pierdyknięciem" :) lub, jak mówią inni, makrodynamiką. Jednym z priorytetów jest dla mnie scena. Ma być wyraźna, a muzycy obecni w pokoju. Dźwięk "od głośnika do głośnika" mnie nie zadowala.

4)Sprzęt:

a. Pioneer PD9300 - kupiony od forumowicza "dawmac" w ciemno 10-latek, najlepszy w historii firmy odtwarzacz z doskonałą średnicą. Kosztował 900zł. Został mi zarekomendowany przez "Piotrka608", więc przyjmijcie, że piszę prawdę :) a "Discomaniac71" pewnie potwierdzi te słowa.

b. Interkonekt na bazie profesjonalnego przewodu "Gotham GAC-2" ekranowany z obu stron, koszt około 60zł. Dziękuję "Piotrkowi608" za polutowanie go.

c. Gainclone na LM3875 czyli słynny "Hi-End dla ubogich ;)". Zebrałem dla niego możliwie najlepsze podzespoły (trafo z trafbera z ekranami i żywicą, kit premium od Petera Daniela i aluminiowa obudowa) i pod tym względem GC jest chyba bez zarzutu. To co może teoretycznie degradować dźwięk to potencjometr (czarny Alps) i selektor źródeł zbudowany na przekaźnikach. Klon został zbudowany (nie licząc obudowy) przez "Piotrka608", za co mu serdecznie dziękuję.

d. Sieć: sieciówka do GainClone i do listwy aurotstwa "Piotrka608", podobnie jak i sama listwa sieciowa.

e. Podstawki - w 100% rozwiązanie tymczasowe, nie pytajcie z czego je zrobiłem. Ważą 20 kg/szt. i mają regulowaną wysokość.

Są stabilne ale drgań kolumn nie eliminują :)

PARADIGM REFERENCE STUDIO 20 v.3

1) Wstęp :) (MOŻNA NIE CZYTAĆ)

Za sprawą m.in. "zyzia" śliniłem się na myśl o nich od dłuższego czasu. A tu silny bas, a tu genialna scena, etc. Wygrzewały się 3 dni nim do mnie trafiły. Jak potem miało się okazać, był to zbyt krótki czas. Odsłuch, dzięki uprzejmości firmy "Lebo" z Legnicy trwał około 2 tygodnie (!). Mimo propagandy producenta, zdjąłem maskownice (nie wyglądały na jakoś specjalnie zaprojektowane). Efektem był lepszy mikrodetal i minimalna poprawa stereofonii.

2) Odsłuch:

SZOK! Katastrofa! Dlaczego to nie gra? Może kable źle podpiąłem? Kolumny nie wysterowane? Kolejne płyty kładę na tackę a dźwięk się rozkłada :( bo nie ma nic w nim ciekawego. Gra to na poziomie mojego taniego kina domowego, choć może z lepszym basem. Spokojnie, czekam. Gra, wygrzewam. Drugi dzień: to samo, podobnie prze kolejne 48h. Potem coś już zaczęło się zmieniać, układać, wracać na swoje miejsce. Po pięciu dniach dość intensywnego grania (wygrzewałem je nawet szumem różowym) przystąpiłem do weryfikowania mojej opinii. Jest dobrze, ale bez rewelacji. Rację mieli ci, co mówili o nisko schodzącym basie i dobrej jego kontroli oraz zróżnicowaniu. Zabrakło mu jednak nieco konturowości. Być może to kwestia 28W GainClone'a i jego niezbyt potężnego basu. Średnica wysunęła się na pierwszy plan. Jest dość szczegółowa ale nie porywa. Klasyka i muzyka filmowa brzmi bardzo dobrze. Góra pasma faktycznie do łagodnych nie należy ale trzeba powiedzieć, że syków ani metaliczności dostrzec nie sposób. Pełna kultura. Na niektórych płytach pojawiła się wreszcie stereofonia, ale w jednym wymiarze i wyłącznie od głośnika do głośnika. Parafrazując SDPL, mówię: nie ma na to mojej zgody. Paradigmy padły na polu pola dźwiękowego. Na żadnej płycie nie było mowy o gradacji planów, czy "powietrzu", nawet na polecanej przez "Xajasa" "Man from God knows where". W muzyce lżejszej i rozrywkowej studio zagrały dobrze, ale bez emocji i fajerwerków. Zawiodły natomiast na metalu. Barwa niezła, ale dynamika mierna :(

Parafrazując Samoobronę, mówię: dość rządów liberałów z prawicy czy lewicy (czyli "lewa i prawa kolumna do domu"). Paradigm musi odejść. Choć nie wykluczone że po odsłuchach pozostałych kolumn powiem podobnie jak nasz słynny mulat "Zmieniam taktykę jako audiofil. Paradigm musi zostać teraz" :)

3) Kable:

Zasługują na osobny punkt. Miałem do dyspozycji dwa kable KODA w bi-wire za 350zł i kierunkowy kabel za 1500zł. Jedyną różnicą między nimi wg mojego ucha jest bas, który jest nieco głębszy i szybszy na kablu YW-2019 (tym droższym).

A teraz najważniejsze: kabel YW-2019 jest tak gruby i ciężki, że banany w kolumnach się lekko wygięły pod jego ciężąrem. Ponadto są to wtyczki tego typu, że nie dość żę nie wchodzą w gniazda do końca, to jeszcze trzeba użyć DUŻEJ siły by je włożyć. Te kable pod względem użytkowym to PORAŻKA.

Na koniec zdjęcia z odsłuchu. Przepraszam za niską jakość, robiłem je za pomocą kamery cyfrowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1296-100003342 1170274687_thumb.jpg

post-1296-100003343 1170274686_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VA przyjadą do mnie za kilka dni, więc na razie kończę i przygotowany jestem na falę krytyki nie tylko od strony posiadaczy studio20 ;)

A może przyjmie się zwyczaj, by - w miarę możliwości - dokładnie zdawać relacje ze swoich audiofilskich przygód częściej, niż to miało miejsce dotychczas?

>> andrea29

Niech się wypowiedzą ww. specjaliści od tych urządzeń. Ale - jeśli dobrze pamiętam - discomanicac71 pisał w ogłoszeniu na allegro że jest "jednym z najlepszych".

W cenie 900zł ten cd to i tak rewelacja ...pd95 kosztowałby na allegro z 5000zł;)

poleciłem go vorpane bo słuchałem go kilka razy wiem jakie ma daki i mechanike solidna maszyna słowem mówiac;-)

>> lead

Mogę tylko powtórzyć słowa bardziej osłuchanych z paradigmami, że seria studio lubi mocne i wydajne prądowo wzmaki. Studio 20 odsłuchiwałem nie dla tego że wydawał mi się to rozsądny mariaż, ale dlatego, że są one uważane za jedne z najlepszych w swojej klasie.

A więc legenda Paradigma tym razem się nie obroniła, czas wyuczyć się sztuki Samoobrony ;-)

PS. Zaraz wpadnie zyzio i zrobi tu porządek ;-D

->vorpane

Więc rozumiem że oddałeś już tą parę do Lebo ? Bo tak się składa że może miałbym na nią ochotę :-) Napisz jeszcze proszę czy wypożyczając kolumny wpłacałeś jakąś kałcję i w jakiej wysokości ?

I love the sound of crashing guitars

>> Micke 13

nie oddałem jeszcze i będę je miał co najmniej tydzień. wpłaciłem co prawda 100% kaucji ale tylko za kolumny. Oba kable "dostałem gratis".

PS. No właśnie liczę że mnie zyzio ochrzani :P

->vorpane

To się dobrze skałada, bo włąściwie kasę będę miał dopiero za tydzień. Jak Ci nie podpasują to w razie czego daj znać na priva jak je oddasz. Mógłbyś jeszcze zdradzić ile goście z tego sklepu chcą za tą parę ?

I love the sound of crashing guitars

Ja też uważam, że ww. kolumny to jedne z najciekawszych kolumn w swej cenie (i w ogóle). Dziwne, że nie rozwinęły skrzydeł, aż szkoda. Ale cóż, bywa. Trza zmienić je albo coś innego. Może by tak - na próbę -wzmak ? /Tak z ciekawości ./ Ale jak wzmak ma/musi zostać to trzeba mu dać łatwiejsze obciązenie, myślę.

* * *

Parę dni temu, spróbowałem podłączyć sobie CA A 500 (zamiast Aboxa). Celem było sprawdzenie, jak zagra system z moim ostatnim cud-nabytkiem - IC Stereovoxem HDSE. Po 3 utworach CA zaczął mnie drażnić. Czyli porażka (i to jaka ;)

Więc - za karę - dalej odpoczywa ;)

Wniosek:

Gorszy nie zastąpi lepszego. (Ale odkrycie... ;)

No niestety wzmak musi zostać (nie mam już funduszy operacyjnych na odsłuchy, choćby dla tego) i docelowo napewno w systemie zostanie, bo to jest najlepszy element toru. Andrea, ja Cię pamiętam jako wzburzonego krytyka gainclona :) Ktoś chyba mówił że GC jest lepszy od aboxa i.. zaczęło się :D Może słyszałeś jakąś biedną wesję? Bo jego brzmienie zależy od kondów i rezystorów które tam siedzą (głównie). Sam Peter Daniel mówi że GC gra dobrze tylko jeżeli zastosowano bezkompromisowe podzespoły.

Nie mówię kanadyjczykom "nie". Możliwe że skasują rywali, ale to byłoby smutne. Miałem znacznie większe oczekiwania. VA wydają się być mniejszym obciążeniem (choć nie wiadomo, bo to nowy model) ale dynaudio są chyba trudniejsze, 4ohm i 86dB jeśli pamiętam.

pozdr.

PS. Istnieje też możliwość, że mój pokój jest bardzo niewdzięczny akustycznie. To byłby dramat, bo innym pokojem nie dysponuję.

=>andrea29

Kupiłeś w kraju poniżej 200$? :)

=>vorpane

Skoro będziesz miał Paradigmy jeszcze jakiś czas proponuję, podobnie jak andrea, zaopatrzenie się w jakiś inny wzmacniacz. Paradigmy uchodzą za ciekawe kolumny i być może to właśnie GainClone wyjątkowo z nimi nie współbrzmi!

>vorpane za jakis czas poprosze bodo z o wypozyczenie aboxa do odsłuchow mozemy sie umowic zabiore aboxa podajde do ciebie pksem i zrobimy sobie spotkanie odsłuchowe i dokonamy bezposredniego porównania Abox contra GClone.

Wydaje mi sie ze kazdy z wzmakow gra genialnie ale ma poprostu swoj charakter a wiadomo jedne kolumny spasuja sie z takim wzmakiem a inne z innym.

Kurcze w sumie te kolumny bardzo ciekawie wygladaja wykonanie bardzo solidne itd.Prywatnie mam nienajlepsze zdanie o produktach Paradigma ..czemu??Byłem kiedys w jednym z salonow audio na odsłuchach i sprzedawca zapytany o kolumny tej marki wybuchł gromkim śmiechem i dodał komentarz:"panie co pan och*jał ja tu kolumny sprzedaje a nie paradigmy jakieś" ..uległem autosugestii teraz wiem ze ten sklep specjalizował sie w sprzedazy marek krajowych i B&W

Panie Piotrze,

bardzo chętnie, pod warunkiem że będzie to wrzesień, bo potem... "highway to hell".

Co do kanadyjczyków to byłem pierwszy raz w Top Hi-fi we Wrocławiu, gadałem z szefem i też powiedziałem coś o Paradigmach. A on zrobił wielkie oczy i rzekł, że nie słyszał o czymś takim. Dodał też, że lepiej brać się za coś pewnego a nie wynalazki z Kanady (tzn. ja mu mówiłem, że są z Kanady).

Ale poza tym incydetem w naszym THF pracują przyzwoici ludzie :)

Forum niby stereo ale muszę jednak dopisać wrażenia z odsłuchu filmów na DVD.

Tu znów był szok ale w pozytywny. Podziwiam dynamikę tych kolumn (wreszcie) i rewelacyjną, trójwymiarową przestrzeń. Efekty surround były bardziej nawet sugestywne niż na zestawach 5.1!

Jedyna rzecz, której zabrakło Studio 20 do "kina doskonałego" to potęga basu, który był tu bardzo powściągliwy.

W systemie zmieniło się tylko źródo - Pioneer DV-360. Odsłuch przeprowadziłem bez obrazu.

Trochę dziwne, że studio u Ciebie nie dały rady. Jak na moniotry to dysponują one bardzo dobrym "pierdyknięciem". Jedyne co mogę im zarzucić to zbyt "technicza" średnica. Wokale są mało obecne, brakuje magii i ciepła. Ale inne aspekty brzmienia są wg. mnie wybitne. I chyba są kapryśne co do wzmaka. Podłączone do niedopasowanego pieca brzmią jak kino domowe za 1000 zł. Pierwszy mój odsłuch był właśnie z takim wzmacniaczem (Marantz PM 6000 chyba to był) i to był koszmar. O mały włos położyłbym na nie laskę ale na szczęście udało mi się je ściągnąć do domu i posłuchać je jeszcze raz :).

pozdrawiam

beszti

>> Papamek

He, aż boję się odpowiedzieć. Owszem prównywałem i nie ma tu mowy o autosugestii bo oczekiwałem że PD-9300 zmasakruje Dv-360. I co?

Na korzyść cedeka przemawia dynamika, wybrzmienia i gładkość dźwięku. DVD natomiast wykazał się lepszą stereofonią i nieco mocniejszym basem (choć mniej zróżnicowanym). Trzeba jednak pamiętać, że różnice między źródłami określiłbym jako bardzo nieznaczne, niesłyszalne na pierwszy rzut ucha. Mam nadzieję spotkać się z Piotrkiem608 i on pewnie zweryfikuje te różnice.

>> beszti

Mnie najbardziej zawiodło brzmienie gitar, zwłaszcza basowej.

Czytając forumowe opinie o brzmieniu GainClona i preferencjach Paradigma stwierdzam, że to nie są zbyt dobrze dobrane urządzenia. Jestem pewien że i jedno i drugie "może lepiej". Zobaczymy, odsłuchy kolejnych kolumn w środę.

Witam

Przepraszam, ze zaburzę Panom wątek (nie znam się tak zbyt dobrze na sprzęcie jak Wy), ale może zawinił takze interkonekt? Vorpane, jeśli dobrze przeczytałem Twoje wstępne wpisy to używasz DIY na kablu "Gotham GAC-2". Kilka dni temu zrobiłem sobie taki sam do obsługi mojego DVD i wcale nie jest super (może jeszzce się nie wygrzał?). Co prawda nawet 'zimny' pobił jakiegoś Badridge/profigolda, ale myślałem, że będzie aspirował ciutkę wyżej! hehe... Troszkę mało basu, wysokie delikatnie nieostre, srednie mało precyzyjne, stereofonii mało, scena wąska. To tyle. Pozdrawiam wszystkich.

>>jaro_001

Większość posiadaczy gothama bardzo go chwali, część nawet mówi, że on gra jakby kosztował 2kzł. Mam go polutowanego w dwóch wersjach - obustronnie i jednostronnie (chodzi o lutowanie ekranu do masy). Ten pierwszy ma więcej basu i... różnic ponadto nie słyszę.

I tak nie mam ich z czym porównać na razie.

vorpane > ja mam polutowanego tak, że dwie żyły kabla nazwijmy je środkowe są 'gorące', a ekran kabla lutowany do masy. Z tym porównaniem do kabli za 2kz to chyba lekka przesada - choć uczciwie muszę przyznać, że w moim systemie takie kable nie gościły nigdy! Załączam fotki mojego Gothama.

Ukryta Zawartość

post-6776-100003183 1170274910_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ekran lutowany do masy z dwóch stron - od cd i wzmaka. Dwie żyły środkowe zlutowane razem do bolca w wtyku RCA.

Długość kabla 70cm; wtyki polecane na tym forum za około 7,-/szt.; cyna 'cynel' bez srebra - no i oczywiście stabilna ręka mojego kolegi z pracy (hehe kończył technikum w tym temacie!) - ja tylko stałem obok i mu smęciłem nad uchem!

-> aztec: Tak. Ściśle mówiąc za równowartość 200$ od kogoś, kto go przywiózł z USA.

->jaro_001: Co ta za wtyki ? Dobrze trzymają się na gnieździe ? Po ile i gdzie kupiłeś ? (Szukam jakichś dobrych, na przewód IC o średnicy ok. 3mm. Na razie znalazłem tylko budżetowe Nakamichi, a i tak mają za duży otwór.)

-> vorpane: jestem ciekaw Twoich wrażeń po zmianie wzmaka na inny - bardziej wydajny prądowo.

Myślę też, że jak piotrek608 twierdzi, że ten cedek Pionieera jest przyzwoity to pewnie ma rację ;)

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.