Skocz do zawartości
IGNORED

Mozart Grand (nowa seria VA).

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

Już są. Za granicą śpiewają za nie ok. 2750$ za parę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nieco ładniej/efektowniej prezentują się tu:

Ukryta Zawartość

Straasznie jestem ich ciekaw. Czy są lepsze od poprzedników ? Jakich w swej cenie będą miały u nas konkurentów ? Nowe impedancję mają tylko 4 Ohmową (stare 6.). Wyglądają też inaczej - rzecz gustu (no, nie tylko). Jakbym ten układ przetworników już gdzieś widział... ;)

Ciekaw też jestem recenzji w naszej prasie. /Kiedy ?/

A tu BTW jest cała zgraja nowych Grandów:

Ukryta Zawartość

* * *

Ktoś już może miał okazję słuchać nowych Mozartów/z czym ?

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21382-mozart-grand-nowa-seria-va/

No to nie masz czego żałować ;) Trzeba było uważać... ;)

Stare Mozarty grały czarująco-wciągającym dźwiękiem, jednak czy to wystarczy do dłuższego (min.3 lata) z nimi obcowania ? Nie były wszak neutralne -> miały wyraźnie charakter VA i to coś urokliwego, co sprawiało, że dźwięk prezentowały ciekawiej - moim zdaniem - niż ProAc 125 /ale co kto lubi/.

chyba niewiele drozej kosztuja od poprzednikow, na audioreview przynajmniej goscie podaja ceny starych od 2-2,5 tysUSD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to, że przetworniki są te same. Zmieniono rozstaw średnioniskotonowych. Rozciągnięto pasmo w dól do 32Hz (było 35Hz). No i kolce inaczej montowane (wcześniej bezpośrednio w obudowie). Pytanie czy to faktycznie coś nowego czy tylko Grand face lifting :) Jeśli to tylko kosmetyka to nie ładnie (cena wyższa) ale może faktycznie coś pozmieniali ?

-> PMD: trudno wyczuć. W n-rze 6/05 AV str.34, L.I. napisał o Haydn'ach Grand. Odbieram, że mimo wszystko (...) to w sumie b. udane kolumny, a w podsumowaniu na str. 81, napisali, że: "nowa wersja o ZNACZNIE LEPSZEJ jakości brzmienia..." A jednak.

To pozwala mieć nadzieję, że (nowe) Mozarty Grand powinny być lepsze od poprzedników.

Tylko czemu to wejście takie indiańskie ;) ? Jakaś nowa strategia marketingowa czy co ? (-Nie rozumiem i nie wiem jak to tłumaczyć.)

Czyżby Wiedeńczycy nie byli pewni przyjęcia/sukcesu tych kolumn ?

Pozdr.

Nowe w tym przypadku = droższe i brzydsze (jak dla mnie).

Co do dźwięku - zobaczymy. VA jest (była?) jedną z ostatnich firm, która robiła rzeczy i ładne i dobrze brzmiące i uczciwie skalkulowane (mówię o kalkulacji "firmowych" kolumn, a nie DIY), jak to robiło wiele innych firm za starych dobrych czasów...

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• 4 miesiące później...

Nowe kolumny Mozart Grand w Top HiFi kosztują 6999 zł !

Osobiście je widziałem i słuchałem !

Kolor Rosenut jest sliczny ale niestety nalezy dopłacić 1000 zł

Wreszcie Audioklan stanął na wysokości zadania i nie dał zaporowej ceny !

Poprzednie Mozarty były rewelacyjne zarówno pod względem brzmieniowym jak i wizualnym.... te nowe troszkę udziwnione ale z chęcią posłucham i obejrzę je na żywo :)

A cena cóż... drożej niż poprzednia wersja... ale to chyba standard wsród producentów nie tylko audio :(

zdezintegrowany_3PO

pavulon, 20 Wrz 2005, 23:49

>te nowe kolumny jesli chodzi o dizajn to rozczarowuja, jakies takie malo zgrabne.

-------------------------------

Przepraszam że zapytam a co to jest "dizajn" ? Jak nie wiesz jak sie pisze poprawnie to napisz to po Polsku.

Idz do któregoś z salonów "Top coś tam" i sobie je zobacz na żywo ! Wtedy napisz swoją opinie, a nie po przejrzeniu strony www. Załważyłem, że komentatorów jest tutaj masa na temat kolumn, systemów stereo, systemów wielokanałowych których w życiu nie widzieliście a tym bardziej nie słyszeliście :P

PZD

>PoCoZyc

ty mnie chlopaku nie ucz pisac po polsku tylko sie troche zainteresuj, poczytaj:

Ukryta Zawartość

"dizajn! dizajn! � nasza pisownia, nasze wzornictwo. Często w prasie czy w katalogach widzimy to słowo pisane po angielsku (design). Kiedy z Andrzejem Leraczykiem, w 1998 roku, zakładaliśmy pismo �rzeczy: o dizajnie�, postanowiliśmy od początku promować polską pisownię designu. Uważaliśmy, że jednym z elementów promowania wzornictwa musi być trwałe wprowadzenie słowa �design� (dizajn) do naszego języka."

Poza tym jestem wlascicielem starych Mozartow i tym bardziej mam prawo wyrazania opinii na ten temat.

Wcale sie nie musisz z nia zgadzac.

Ukryta Zawartość

PoCoZyc, 3 Lut 2006, 21:56

>Przepraszam że zapytam a co to jest "dizajn" ? Jak nie wiesz jak sie pisze poprawnie to napisz to...

Otóż, kolego, można stosować pisownię oryginalną lub całkowicie spolszczyć. Dizajn jest poprawnie fonetycznie (po polsku) zapisanym słowem angielskim, tak właśnie wymawianym. Czyli jest napisane poprawnie, ortograficznie.

Gdyby chcieć pisać z podobnymi emocjami, jakie zaprezentowałeś, to można by powiedzieć: "Skoro nie znasz zasad ortografii, to nie zabieraj głosu na ten temat!". Ale po co takie nerwy! Zaraz łikend, wyluzujmy się :)

PoZDrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.