Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie we Wrocławiu za 14 000zł

Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

No, faktycznie Phoebe (zwłaszcza czereśnia) i Tethys wyszły całkiem fajnie - jeszcze jakbyś znalazł sposób na pozbycie się tych refleksów byłoby całkowicie profi - trochę jeszcze bym je doświetlił :-)

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

>ARGOS, 21 Wrz 2005, 12:22

Co Ty mnie chłopie do podręczników odsyłasz>

Dla mnie i nie tylko dla mnie to ukryta reklama , Ty też o tym dobrze wiesz .

I na dodatek dorabiasz do tego pożalsięBoże filozofie PR.

Poprostu DAJ SPOKÓJ!!!

A zamiast odpisywać zrób sobie jeszcze jeden Eot.

Właśnie nie. Jak doświetlałem, to było za jasno i kolumny traciły naturalne kolory. Robiłem bez lampy i na automacie, bo inaczej nie umiem :)

> jednak odbicie fal od przodu kolumny jest faktem niezaprzeczalnym

> w dziedzinie konstruowaniu kolumn,

podobnie jak dyfrakcja na krawedziach (krota niebardzo ma cos wspolnego z odbiciami od przodu kolumny). Druga uderzajaca sprawa i widiczna na zdjeciu to nie umieszcenie wysokotonowaca na tej samej osi co pozostale glosniki. Czy jest to dzielo przypadku czy moze bylo zamierzone i wyliczone ? Jak wiadomo rozne osie glosnikow maja duzy wplyw na ostateczny dzwiek wydobywajacy sie z kolumny, nie wierze by konstruktor liczyl na szczesie i poprostu wywiercil sobie dziure tu gdzie mu na oko pasuje i tam wstawil wysokotonowca.

ładnie wygladają takie tradycyjne skrzynki chociaż w tej cenie może jakaś egzotyczna okleina mogłeby sie pojawić - WLM niech będzie przykładem:). Przy 14k zł cena okleiny chyba nie jest znacznym kosztem, a nadała by bardziej ekskluzywnego wyglądu. choć rozumiem, ze część ludzi woli bardziej tradycyjne wykonczenie.

graaf, 21 Wrz 2005, 12:57

>a Ty co Jar1 - ukształtowały Cię Ochotnicze Hufce Pracy?! :))

A Ty graaf wiesz co to w ogóle było? Nie wiesz, co straciłeś - lepsze od telewizyjnego przedszkola:-)))

Re: jar1, 21 Wrz 2005, 13:04

>A Ty graaf wiesz co to w ogóle było? Nie wiesz, co straciłeś - lepsze od telewizyjnego

>przedszkola:-)))

;) wiem sąsiadowało coś takiego przez płot z moją podstawówką

lepsze czy nielepsze - zależy jakie się lubi zabawy :)

>Właśnie nie. Jak doświetlałem, to było za jasno i kolumny traciły naturalne kolory. Robiłem bez

>lampy i na automacie, bo inaczej nie umiem :)

Ale nie lampą błyskową! Z oświetleniem tak dużych obiektów jest właśnie problem - tutaj najlepiej mieć attelier i duże lampy na standach i doświetlać z kilku punktów - wyższa szkoła jazdy... echhh :-)

Fot Phoebe lepiej bym nie zrobił, ale przyczepić zawsze się można, nie ;-)

>>liamk

Właśnie tak zrobiłem. Umiesciłem sopran, tam gdzie było ładnie. Są jednak dwie kolumny; lewa i prawa.

Nie ma znaczenia gdzie umieścimy wysokotonowca, ważne jest żeby były one symetryczne względem siebie, czyli drugiej kolumny. A jeżeli chodzi załamanie fal, to ma to znaczenie, ale bardziej przy głośniku sredniotonowym.

>>yoalos

To są zwykłe komponenty po kilka zł za szt. W tej zwrotnicy dałem tylko lepszy kondensator na srodek i lepszy drut na cewce. Kondensator jest tak duży, że nie zmiescił sie na płytce i musiałem go umieścić z boku.

jacch: dałbym drugi EoT, ale zaintrygowało mnie gdzie w stwierdzeniu ze w określonym miejscu, określonym czasie, będzie prezentowany sprzęt AA który kosztuje 14 000 PLN... Sorki, ale chyba nawet Macierewicz nie dopatrzyłby się tutaj drugiego dna.

Re: Audio Academy, 21 Wrz 2005, 13:33

dobre to jest, 'śpiewać każdy może' :)

czuję się zachęcony tym pouczającym przykładem, chyba też coś popełnię, oczywiście także w segmencie 10 kzł +

pozdrawiam

graaf

;) wiem sąsiadowało coś takiego przez płot z moją podstawówką

O, ale tego już w swoim o mnie nie napisałeś...kpiny sobie z ludzi na forum robisz..:-))

>Właśnie tak zrobiłem. Umiesciłem sopran, tam gdzie było ładnie.

rozumiem . . . to znaczy nie rozumiem, jak w kolumnach za 14'000 mozna konstruowac na oko ? w doadtku bez znajomosci podstawowych zagadnien z akustyki.

>Nie ma znaczenia gdzie umieścimy wysokotonowca

badzo ciekawa opinia jak na konstruktora kolumn.

nie bede wchodzic w szczegoly ale mowiac krotko ma znaczenie.

wile profesionalnych firm zajmujacych sie prdukcja na potrzeby studia (tannoy, adam, genelec) zrezygnowalo z projektow z niesymetrcznym wysokotonowcem.

Ponizej rysunki przedstawiajace jenda z zalet umieszczania glosnikow na jednej osi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4432-100003017 1170275165_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drogi Liamk,

po co instruować AA ;)

lepiej pisz do mnie na [email protected] i po prostu popełnijmy coś razem - prawidłowego - audiofile będą to kupować od nas za 20 kzł+ i jeszcze dziękować :)

satysfakcja pieniężna i moralna w jednym - idealny biznes ;)

pozdr.

graaf

ps.

design, marketing itd. wziąłbym na siebie :))

>po co instruować AA ;)

bo moze kiedys zrobia pozadna konstrukcje (jak. np. genelec) ale zamiast zaplacic za nia 260'000 pln zaplace 14'000 pln ;)

zeby nie bylo . . niektorzy konstruktorzy jendak montuja wysokotonowaca na innej osi niz pozostale glosniki. Jendak te przesuniecia sa bardzo dokladnie obliczane i optymalizowane pod odsluch z zalozonej z gory odleglosci i na z gory obliczone i porzadane przesuniecie fazowe - nigdy umieszcenie wysokotonowaca nie jest dzielem przypadku - tak ja, jako laik, sadzilem do dzisiaj ;)

Nie no, bardzo ładny rysunek, tylko co on przedstawia i czy to sie przekłada na słuch?

Słuchamy (czy może oglądamy) fal dźwiękowych, czy muzyki. Jeżeli siedzimy na przeciwko kolumn i przesuniemy sie o 20cm, to tez słyszymy inaczej. Ten rysunek zapewne został zrobiony na podstawie badań w komorze bezechowej, czy jakiejś innej. Nie zostały na nim uwzględnione odbicia od przedmiotów i ścian znajdujących sie w pokoju. Była już dyskusja na ten temat i nie chciałbym do niej wracać. Pewnie, że inne firmy robią takie badania, bo to ma znaczenie, poprawia dźwiek, scene itd. Postaw tak wyliczoną kolumnę obok Enceladusa, to zobaczysz, że nie będzie miało to zadnego znaczenia a przy tym zobaczysz, że nie tylko chodzi o załamanie fal i jakąś symetrie.

>Nie no, bardzo ładny rysunek, tylko co on przedstawia i czy to sie przekłada na słuch?

mysle ze jasno widac przewage jednego rozwiazania nad drugim

>Słuchamy (czy może oglądamy) fal dźwiękowych, czy muzyki.

uchem sluchamy fal dzwiekowch, muzyke mozgiem . . . artysci sercem ;)

>Ten rysunek zapewne został zrobiony na podstawie

>badań w komorze bezechowej, czy jakiejś innej.

takie rozchodzenie sie dzwieku jest prawdziwe dla kazdego srodowiska poza proznia oczywiscie ;)

>Nie zostały na nim uwzględnione odbicia od

>przedmiotów i ścian znajdujących sie w pokoju.

aby ulatwic zrozumienie w czym rzecz. Czy kolega wie jak wile odbic i pozornych zrodel oraz rezonansow jest w pokoju ? Tysiace. . .. nie idze tego narysowac na obrazku ;)

>Była już dyskusja na ten temat i nie chciałbym do niej wracać.

trudno dyskutowac w sprawach gdzie ma sie blade pojecie.

>Postaw tak wyliczoną kolumnę obok Enceladusa, to zobaczysz,

> że nie będzie miało to zadnego znaczenia

pare razy w zyciu sluchalem pozadnych (wyliczonych) kolumn w pozadnym (wyliczonym) studiu . . . polecam, seria niekontrolowanych wytryskow gwarantowana ;)

Nie kazdy ma w domu wyliczone studio :) ale niech ci będzie.

To teraz powiedz mi taką rzecz. Stoją przed tobą dwie pary kolumn. Jedna super wyliczona a druga oczywiście nie, ale z tej drugiej dźwięk jest bardziej wciągający, relaksujący, bardziej obecny itd. Ta pierwsza gra poprawnie, wszystko jest równo, wszystko jest poukładane na scenie itd. , ale jakoś cie nie wciąga. Oczywiście na tej pierwszej, też jest poukładana scena, trójwymiarowość itd.

Którą kupisz sobie do domu?

Tylko krótko proszę. Ta albo ta.

>Ta pierwsza gra poprawnie, wszystko jest równo, wszystko jest poukładane

> na scenie itd. , ale jakoś cie nie wciąga.

nie ma takiej mozliwosci ;) kolumna optymalnie skonstruowana zagra poprostu lepiej czyli takze bardziej wciagajaco. Jesli nie zgadzamy sie w tej kwestii to nie ma sesu dyskutowac dalej.

Liamk: przedstawiony przez Ciebie rysunek wygląda dokładnie tak samo dla kolumn z pionowym układem głośników, tyle że w innej płaszczyźnie. Problem optymalnej odległości odsłuchu dotyczy w takim samym stopniu kolumn z offsetem wysokotonówki jak i bez, istotna jest tutaj tylko odległość między centrami midwoofera i tweetera. Jeżeli pozostaje ona taka sama to dla korelacji fazowej nie ma to najmniejszego znaczenia, ponieważ trzy punkty (ucho i centra akustyczne głośników) zawsze będą tworzyły trójkąt o dokładnie takich samych wymiarach, tyle że nieco inaczej umieszczony w przestrzeni. Ma to wpływ na charakterystyki kierunkowe (kolumny z offsetem są nieco łatwiejsze do ustawienia, mają więcej optymalnych kątów) ale do opisanego przez Ciebie problemu na załączonym rysunku nie wnoszą nic, nie jest tak że kolumny z pionowym układem głosników pozbawione są przypadłości o której piszesz. Tej przypadłosci pozbawione sa tylko głośniki koaksjalne i szerokopasmowe, ale nie stosuje się ich ze względu na szereg innych wad.

Najbardziej mnie drażni na każdym forum, że zawsze znajdzie się jeden mądrala, który jest najmądrzejszy w jakiejś dziedzinie. I nie ma znaczenia czy to forum motoryzacyjne, czy lotnicze, czy gier komputerowych, czy ałdjo. Bill Gates zawsze będzie "znienawidzonym tyranem wyzyskującym dzieci w malezji" a windows "najgorszym systemem operacyjnym" chociaż 99,9% forumowiczów korzysta z windowsa. I zawsze się znajdzie taki, który powie, że Subaru impreza WRX STI jest gorszy od GT bo bardziej ugładzony. I zawsze się znajdzie taki mondrala liamk.

Tylko co ma na celu tak na prawdę dyskusja z producentem ?

Mi się podoba, a jeszcze jak gra super ładnie - to mam za przeproszeniem głęboko w d.... czy fala mi sie odbija od lewego łokcia, wychodzi przez prawą dziurkę od nosa i powoduje multikulti rozregulowanie zwrotnicy bulgotnicy dyfuzera ósmego poziomu. Podoba sie, gra, stać mnie ? - biorę. Nie podoba - szukam czego innego.

Jeśli jestes na tyle inteligentny, sprytny, podpierasz się doswiadczeniem, masz kapital, odwagę, potrafisz skonstruowac biznes plan, potrafisz wziac odpowiedzialnosc za pracownikow (terminowe wyplaty), jestes mistrzem dizajnu - to otworz do cholery wlasną firme i pokaz jak powinno sie robic takie kolumny.

p.s.

Robic i sprzedawac. Bo zrobic sobie mozna. Ale bez klienta wszystko nie ma sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.