Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie we Wrocławiu za 14 000zł

Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

>Ty chyba masz problem z językiem polskim

tak, zwlaszcza literowki i orty - poprostu pisze szybko.

>Pokaż mi bowiem, w którym wpisie napisałem,

moze nie Ty . . . ale gdzies to padlo, ze na oko czy na pale. Sorry jesli to nie Ty.

pozdro pavbaranov i papa.

jest takie powiedzenie że każdy robi jak umie,AA robi tak ,Genelec inaczej,Budowa kolumn to jeden wielki kompromis i kładzenie nacisku na tylko jedną sprawe powoduje nieświadome lub świdome pogorszenie innych i tak w koło.Dziwna sprawa że AA miesza się w dyskusje techniczne na te tematy,lepiej by brzmiało stwierdzenie w stylu Sonus faber że się nie znam ale robie dobre rzeczy,zreszta to ich sprawa.

liamk

Twoim faworytem w dziedzinie kolumn jest Genelec,firma stosunkowo młoda.Ale biorąc pod uwage że doskonałe brzmiące płyty The Beatles czy Presleya i wielu innych wykonawców z lat 60 ych,raczej nie zostały zrealizowane na odsłuchach Geneleca ,a słabiej brzmiące późniejsze realizacje z dzisiejszymi włącznie prawdopodobnie w dużej mierze na Geneleckach to może te kolumny nie są tak dobre jak Ci się wydaje?

liamk

kurcze masz wiedzę, ale tak ciężko coś od ciebie wyciągnąć.

Ciągle nie rozumiem jednego. Odległość między krawędziami głośników w kolumnach na E to ok. 1 cm (tak szacując ze zdjęcia na górze wątku). Mniej się nie da, bo by źle wyglądało. Więc gdzie przesunąć ten tweeter żeby nie było grzebienia?

Witam.

Aby podtrzymać temat, proszę o ocene tej konstrukcji.

Pozdrawiam- H.P.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

vinyldemon, moj stosunek do technik analogowych dosyc jasno okreslilem juz nieraz. Nagrania z lat 60 jak dla mnie sa tragicznej jakosci. Czesto sa wogle zle nagrane abstrachujac nawet od slabej technologii urzadzen jakie wtedy mieli do syspozycji w studio. O ile beatles da sie sluchac, to np. nancy sinatra - porazka, czesto nagrywane w stereo tak, ze wokale po prawej a perkusja po lewej. Praktycznie dowolny realizator uwaza technologie cyfrowe za zbawienie. Nie ma sesu robic tutaj sporu czy lepszy analog czy cyfra, tym bardziej ze sadzac po Twoim nicku nie ma to sensu. Ja wlasnie sprzedaje ostatnie lampowe urzadzenie jaki mi zostalo - kultowy preamp Tubeman Hughes & Kettner, na takim samym gra slash z gunsow . . . ale odkad mam cyfrowe efekty gitrowe tubeman lezy i sie kurzy.

Genelec nie jest moim faworytem w dziedzinie monitorow, ale faktycznie ich konstrukcje mozna zobaczyc w najlepszych studiach na swiecie.

henrykpiątek, 25 Wrz 2005, 23:13

>Witam.

>Aby podtrzymać temat, proszę o ocene tej konstrukcji.

>Pozdrawiam- H.P.

Przecież to nie gra!!! To nie może grać!!! Widać to wyraźnie na zdjęciu. Nie może grać. Nie może grać dobrze. Nie może grać źle. Nie może grać przeciętnie. Nie może grać wcale. Ktoś podłączył to do gniazdka w ścianie. W gniazdku w ścianie jest 220V więc kolumna jest zepsuta, i dlatego nie może grać.

... i odwróconą kopułkę FOCALA też przestawiło. Źle stolarz wytrasował, przewiercił, wyfrezował a potem powiedział: "ale spie....łem", ale tak już zostawił, bo co będzie psuł takie fajne kolumny :-)

bryła podobna do

Ukryta Zawartość

co to za basy focal z korektorem ?

Ukryta Zawartość

kazik, dla Ciebie

jeden ze sposobow rozwiazania problemu z fazami

Ukryta Zawartość

dobrze bylo by przeczytac

Ukryta Zawartość

potem download document

a potem kolejne, jesli chcesz, artykuly z tej strony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

liamk

sorry chłopie ale coś z własną oceną masz nie wporządku,nieuprzedzaj się do techniki analogowej bo nie jest taka zła ,a że ktoś nie potrafi wydać w tej chwili dobrze starych nagrań w innych formatach niż analog to inna sprawa.Ja uważam odwrotnie niż Ty, że właśnie w tej chwili to jest dupa w realizacji nagrań,dobrych realizatorów to juz teraz chyba nie ma ,a takie wrażenie odnosze po odsłuchach wielu pozycji na płytach CD wydawanych na bierzącco.Uważasz że zapis na twardym dysku ,użycie wszelakich elektronicznych automatów jako samplerów i zrealizowanie czegos nie wychodząc właściwie z domu to jest dobra realizacja??

I jeszcze jedno aby Ci uzmysłowić że się chyba troche zakręciłeś,Hendrix grał na raczej analogowych efektach i słuchało go setki milionów i słucha do dzisiaj i podziwia jego technike i brzmienie,ilu Ciebie słucha z tymi efekatmi cyfrowymi ,odpowiedz sobie sam.

>sorry chłopie ale coś z własną oceną masz nie wporządku,

na szczescie nie tylko ja ale kazdy zawodowo zajmujacy sie dzwiekiem, dzieki temu mozemy sluchac pozadnej jakosci nagran.

>Uważasz że zapis na twardym dysku,

a co ma nosnik cyfrowy do jakosci ?

> użycie wszelakich elektronicznych automatów jako samplerów

> i zrealizowanie czegos nie wychodząc właściwie z domu to jest dobra realizacja??

:)

czy zdajesz sobie sprawe z tego co piszesz ?. Polecam forum Eis tam sie dowiesz conieco o tym jak wyglada dzisiaj nagrywanie ... i to niekoniecznie w domu.

vinyl, z Toba koncze gadke, ignore - szkoda czasu.

liamk

mnie nie interesują sprawy techniczne ,nie wypowiadaj sie też za wszystskich realizatorów,pochwal się lepiej co takiego dobrze zrealizowałeś,ocenimy obiektywnie.Bo jak na razie sprawiasz na mnie wrażenie kompletnego laika i czytacza ksążek.

ja odnośnie jakości nagrań mam bardzo duże wymagania i tutaj być może się nie rozumiemy czyli mamy inną interpretacje dobrego,bo osobiście z takim zestawem jaki masz w o mnie milczałbym jak zaklety w dyskusjach o jakości dźwieku.

liank - weź sobie te efekty cyfrowe dle instrumentów jedź na Bahama. Przecież jedynym efektem cyfrowym który jest czegoś wart jest cyfrowe echo (analogowe były koszmarnie drogie). Najlepszy sprzęt gitarowy to: gitara oczywiście, przetwornik DiMarzio lub Symour Duncan (pasywny) + dobry piec. Peic lampowy (ewentualnie hybryda). Posłuchaj brzmienia Diemebaga (R.I.P) - to były tranzystory. Tragedia w porównaniu z brzmieniem gitary Satrianiego. Ale to dalej był analog. Pokaż choć jednego gitarzystę, który używa wszędzie cyfry.

Liamk

Przyznam szczerze ze wzbodziles we mnie sympatie doglebnie meczac watek, ale piszac o realizacjach dzwieku i krytykowaniu starych plyt ktore graja zyciem a nie "szklem" musze byc zlosliwy i wytknac Ci Twoja wade sluchu ktora nie pozwala Ci na solidne ocenianie danego materialu. Jezeli slyszysz ze cyfra ma wiecej zycia niz analog i gra poprostu lepiej to czas zmienic laryngologa

>Przecież jedynym efektem cyfrowym który jest czegoś wart jest cyfrowe echo

cos wart ? cyfrowe echo jest o niebo lepsze niz ciezkie klamoty analogowe uzywane lata temu. Pozatym do gitary uzywa sie cala mase efektow, nie tylko echa.

Slyszales kiedys co potrafi takie cos ?

Ukryta Zawartość

>Tragedia w porównaniu z brzmieniem gitary Satrianiego.

satriani uzywa bardzo wile roznorakich efektow w tym tazke cyfrowych - podobnie zreszta jak wszycy gitarzysci.

Tak czy siak to co nagra, leci potem przez wiele urzadzen cyfrowych zanim trafi na plyte CD, kta zreszta zostaje odtworzona takze cyfrowym urzadzeniem ;)

>Pokaż choć jednego gitarzystę, który używa wszędzie cyfry.

pokaz chociaz jednego, ktory wogle nie uzywa cyfry. Nowe urzadzonko m-audio black box, ma tak dobry symulator mesy dual rectifier, ze mialem problem ze stwierdzeniem czy to mesa czy symulator, ludzie ktorzy nie garja na gitarze nie stwierdza.

Czy tego chcemy czy nie ale technologie cyfrowe zdominowaly rynek pro. Sa poprostu wszedzie.

>krytykowaniu starych plyt ktore graja zyciem a nie "szklem" musze byc zlosliwy i wytknac

>Ci Twoja wade sluchu ktora nie pozwala Ci na solidne ocenianie danego materialu.

>Jezeli slyszysz ze cyfra ma wiecej zycia niz analog i gra poprostu lepiej to czas zmienic laryngologa

gra lepiej, nawet z moja wada sluchu moge to stwierdzic bez wiekszych klopotow. Sadze, ze sie nie myle bo jenak jakos praktycznie wszytkie liczace sie studia sa cyfrowe i zdecydowana wiekszosc ludzi woli posluchac pozadnych, zrealizowanych cyfrowo nagran niz tych z lat 60. Zreszta dla mnie wogle to nie jest temat do dyskusji, tylko sprwa jasna jak slonce.

kazik, poczytaj co podalem ze szczegolnym naciskiem na zwrotnice, takze cyfrowe ;)

Ukryta Zawartość

"kazik, poczytaj co podalem ze szczegolnym naciskiem na zwrotnice, takze cyfrowe ;)"

Uważaj liamk z wychodzeniem na dwór, słońce, powietrze, otoczenie widziane w praktyce może cię zabić :)

liamk>

Dalibóg, spasuj chłopie, bo co słowo to - niestety wielkie haha.

Do tej pory w studiach nagraniowych stoją magnetofony z lat 60, te same, na których wówczas nagrywano i realizacje te często uchodzą za wzorcowe. Nagry, nawet te pierwsze są do dzisiaj cenione, a urządzenia analogowe produkowane do dziś. Spójrz ile dzisiaj - po fascynacji DDD - jest nagrań realizowanych, a niekiedy również obrabianych analogowo. Faktem natomiast, że wiele starych realizacji brzmi fatalnie. Niezależnie czy ich się słucha z LP, czy z CD, SACD, czy z jakiegokolwiek innego źródła.

Gitarzysta, który w ogóle nie używa efektów cyfrowych, to np. Joe Morris, ale jest takich wielu. Trzeba tylko wyjść ze swojego podwórka.

Tym niemniej jednak, zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku nie ważne jest "na czym", ale "jak". Do tego drugiego trzeba mieć talent i włożyć w to ogromny wysiłek.

Szczerze powiedziawszy, im dłużej czytam Ciebie, tym bardziej wydaje mi się, że postrzegana przez Ciebie rzeczywistość jest efektem własnych projekcji. Najlepsza i najciekawsza to ta o przeegzaminowaniu AA;-)

vinyldemon>

Nie postponowałbym tak dzisiejszych realizatorów. Też słucham wielu nagrań, bardzo często współczesnych i nie dostrzegam błędów realizacyjnych. Oczywiście wszystko zależy od tego co chcemy uzyskać, ale niektóre obecnie realizowane nagrania, uznać można za naprawdę wzorcowe. Ciekaw jestem np. co możesz zarzucić Joe Farli, czy Markowi D.Ruschowi (bez złośliwości, po prostu chciałbym znać Twój punkt odniesienia, oczywiście jeśli nazwiska te są Ci znane; pierwszy realizuje wiele nagrań w Sound On Sound, a wydawane były np. przez JMT, czy teraz przez Winter&Winter, drugi to etatowy inżynier dźwięku z CIMPa; a z polskich nagrań - co masz np. do zarzucenia realizatorowi Miniatures tria Oleś/Trzaska/Oleś (Not Two)

Jedno mi się wydaje, że coraz częściej nagrania są realizowane coraz lepiej (nie chodzi mi przy tym o masówkę, któa pojawia się, wojuje przez pół roku, a potem znika) - wystarczy porównać pierwsze nagrania realizowane z myślą o CD i obecne. Jestem optymistą;-)

liamk>

Jeszcze jedno - z tymi cyfrowymi studiami nagraniowymi - też niestety się mylisz. Nawet fakt, że takich sporo, nie przenosi się od razu na to, że realizacje z nich są lepsze;-)

No dobra - na płycie jest masa cyfry. To fakt. Ale podłącz gitarę do Mesa Booogie. zwykłym kablem. Przester z "pieca" pogłoś sprężynowy. To jest cała kwintesencja brzmienia gitary elektrycznej i oczywiście to jak gitarzysta zagra dany riff czy solo. Można zrobić to różnorako - i nie potrzeba żadnej cyfry.

Oczywiście nie tylko mesa. Sam miałem Hughes&Kettner Attax 100 - hybryda. Ale po jego kupieniu i zamontowaniu w miom Ranie DiMarzio Evolution wywaliłem (sprzedałem) Metal Zone Bossa na zbity pysk. A GT8 jest fajne ze wzglądy na niektóre cyfrowe efekty, które i tak wykorzystuje się sporadycznie.

Sorry za off-topic.

A żeby nie było zupełnie off-topic - moje klumny a'la Pro'Ac zrobione przez Bartka (Argos) grają wyśmienicie - i nie mam wysokotonówki w pionie z nisko/średnio tonowcem - jeszcze raz dzięki Bartek.

Zostawcie w spokoju realizatorów, gitarzystów- niech tworzą w spokoju, na czym chcą, jak chcą i jak potrafią najlepiej, a my oceniajmy ich dzieła słuchając między innymi na takich urządzeniach .?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pavbaranov, pokaz mi te stare magnetofony z lat 60 w studiach ;)

ponizej masz pare fotek ze studia - poszukaj magnetofonu.

obwiam ze ze studia to ty teraz pierwszy raz w zyciu widzisz, chociazby dlatego ze nawet nie wiedziales ze monitory sie wbudowuje w sciane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a oto co uzywaja obecnie grajace zespoly

Ukryta Zawartość

individual, jak bedziesz miec okazje to polecam przetetowac m-audio black box

Ukryta Zawartość

zobacz sobie prezentacje rogera lina (poklikniecu w obrazek), jak dla mnie swietna sprawa, randomowy flanger i sekwencyjne termolo - rewelacja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>moje klumny a'la Pro'Ac zrobione przez Bartka (Argos) grają wyśmienicie

z tego co argos pisze raczej nie ma szans by jego konstrukcje zle graly. Podejzewam, ze jego alfy w swojej cenie a moze nawet daleko poza nia nie beda mialy konkurencji w kolumnach pasywnych.

>i nie mam wysokotonówki w pionie z nisko/średnio tonowcem - jeszcze raz dzięki Bartek.

ale jak to robil argos to nie przypadkiem masz wysokotonowy tam gdzie masz .. . i o to mi caly czas chodzi by konstrukcja glosnika nie byla przypadkiem, o nic wiecej.

>>liamk

Widzisz. Jak chcesz, to potrafisz ładnie dyskutowac :)

Faktycznie, barwa, to magiczne słowo i trudno o jego definicje, zwłaszcza w odniesieniu do kolumn.

Możemy przyjąć, że dołek na charakterystyce, to ciepła barwa, ale nie możemy sie tylko tym kierować.

Jeżeli w kolumnie dwudrożnej mamy podział 2500, to mozemy podejrzewać, że brzmienie będzie raczej chłodne, ale znowu nie koniecznie, bo na te rzeczy składają sie inne, jak np. nachylenie zbocza niskośredniotonowca i oddziaływanie jego na zbocze głośnika wysokotonowego.

Jeżeli nadal mamy podział 2500 i barwa jest chłodna, mozemy ja ocieplić poprzez pewną sztuczkę związaną z podciągnięciem zbocza wysokotonowca, nieruszając podziału i oczywiście liniowej charakterystyki.

Najłatwiej jest oczywiście przesunąc podział wyzej, np. w okolice 3500 Hz. Ale tu znów musimy uważać na zbocze niskośredniotonowca, które może zacząć "krzyczeć", bo nie jest w tych okolicach liniowe.

Te krzyki możemy również zdjąć podciągając zbocze niskośredniotonowca. Najłatwiej jest oczywiście znaleźć bardziej liniowy głośnik, albo schodzić z podziałem tak, aby nic sie nie wybijało, przy jednoczesnym zachowaniu ładnej i poprawnej barwy.

>Widzisz. Jak chcesz, to potrafisz ładnie dyskutowac

Ty takze, w sumie to chcialem tyklo przeczytac od Ciebie to co wlasnie przeczytalem powyzej. Szkoda tylko, ze dopiero teraz, bo wczesniej troche niegrzecznie odpowiadales mi, ze na oko umieszczasz wysokotonowca mimo ze tego nie robisz.

Pozdrawiwam.

Z wysokotonowcem, to prawie prawda. Nie obliczam położenia względem głośników, bo zwrotnica jest tak zrobiona, że jest to niepotrzebne i zapewniam cie, że nic byś nie usłyszał.

Ale za to jak sopran jest z boku, to audiofile maja aż dwa warianty ustawienia kolumn :) Czyz to nie piękne?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.