Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilia a zaburzenia psychiczne.

namelessclub

Rekomendowane odpowiedzi

Tak ostatnio zauważyłem powracające w różnych wątkach kwestie niebezpieczeństw związanych ze słuchaniem muzyki (w ujeciu audiofilskim - ze wszystkimi natręctwami związanymi ze sprzętem, z ustawieniem, z dążeniem do idealnego brzmienia). Znałem kiedyś osobę która wylądowała w zakładzie zamkniętym (na leczeniu) z tego właśnie powodu - audiofilstwa. Może zauważacie takie zmiany u siebie (żart). Nie ma oczywiście co generalizować każde hobby może przerodzić się w chorobę (Kieślowski - filatelistyka)

Ale jak będziecie mieli cos do dodania to zapraszam do wpisów.

https://www.audiostereo.pl/topic/21403-audiofilia-a-zaburzenia-psychiczne/

U mnie niedawno pojawiło się coś w rodzaju małej obsesji. Jestem na etapie gruntownej wymiany klocków i zauważyłem, że często, zupełnie od niechcenia zaczynam zastanawiać się co jeszcze by tu przesłuchać, co wypożyczyć itd... Mam nadzieję, że jak już kupię sprzęt to te niezależne od mojej woli rozważania ustąpią...

>namelessclub: sądząc po wpisach niektórych osób na tym 'audiofilskim' forum, jest coś na rzeczy... Nie wiem tylko, czy aby na pewno ich przypadłości powstały w wyniku słuchania - wygląda na to, że przynajmniej część tych osob nastawiona jest tylko na nadawanie a nie na słuchanie... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.