Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor z rozbudowaną regulacją barw.

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam projektora LCD lub DLP z maksymalnie rozbudowanymi funkcjami korekcji i kalibracji barw (balans RGB, temp. bieli, gamma, skala szarości, RGB Bias i Gain) w zakresie cenowym do 8 tys zł. Dostęp do tych funkcji może być realizowany z poziomu "user" lub z poziomu "service mode".

Wymagane: złącza HDMI (lub DVI), Component, VGA, Composit i kompatybilność z standardem HD 720p i 1080i.

Pomieszczenie ok.25 m2 , średnio zaciemnione. Zakładana podstawa ekrenu to 2,2m do 2,4. Odległość między projektorem a ekranem to ok 3.5 m

Oczywiście zależy mi również na jakości wyświetlanego obrazu a nie tylko na ilości dostępnych funkcji :-)

Teoretycznie założenia spełnia PT900 ale może sugerujecie coś innego ?

Projektor obok wyświetlania filmów ma być używany do testowania systemów kalibracyjnych.

Przy daltonizmie kalibracja kolorów nie jest potrzebna.

Zarówno TV jak projektory są firmowo rozregulowane i dlatego indywidualna regulacja (kalibracja) pomaga z nich uzyskać znacznie więcej niż producent daje standardowo. Swój TV regulowałem "na oko" przez ok 2 tygodnie. Za pomocą kalibratorka w 1/2 godziny.

"Po cholerę" ma być gorzej, jak może być lepiej.

w Sony VPL-HS51 jest mozliwosc kalibracji kolorow, nawet jest zalaczony CD do gamma correction ale go nie sprawdzalem (ustawilem w 30 min swietnie bez tego a moje oko), z menu mozna wejsc do fukcji RCP (real color processing) i sie tez pobawic.

Jakbys chcial to moglbym zrobic fotki jak to wyglada "na scianie"...

-> Muflon

... ale rozumiem, że dynamiczny kontrast można wyłączyć, przynajmnie w czasie kalibracji a potem spróbować czy jest lepiej na "off" czy na "on" ?

Czy dynamiczny kontrast można wyłączyć na stałe w trybie "user" np. w takim PT-AE700 lub PT-AE900?

Kody serwisowe są w internecie .Potrafią być niebezpieczne, to fakt:-)

Często jest jednak możliwość "factory reset".

-> americano

Jeżeli nie sprawi Ci to problemu to proszę o fotki.

Dokładnie, mozesz wylaczyc IRISa w Panasach. Pewnie najczesciej "factory reset" jest, ale widzialem przypadek ze nie bylo tej "magicznej" funkcji i wtedy klopot...trzeba soft wgrywac.

Witam

A jaki moglibyscie mi polecic kalibrator do panasa 700. Troche szukalem na sieci i znalazlem tylko cos takiego: Digital Video Essentials. Na allegro tez nic nie znalazlem :(

Płytka DVE jest jakimś rozwiązaniem. Niestety część roboty trzeba robić "na oko" za pomocą dodanych do płytki filtrów optycznych i nie jest to zbyt wygodne.

Pod koniec roku ma być dostępna opcja kalibracji projektora za pomocą SpyderTV, tak więc radzę poczekać. Opcję kalibracji projektora ma Spyder2PRO i EyeOne Pro Beamer, ale dotyczy to tylko układu komputer -> projektor.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

RCP (Real Color Processing): Real Color Processing allows the user to target specific colors on the picture and fine adjust their color and hue without changing the overall picture's color and hue. For instance, the color of a strawberry can be fine adjusted without impacting the skin tones. Or the blue in a sky can be adjusted without affecting the color of water. And green grass can be adjusted without influencing the other colors in the picture.

Ukryta Zawartość

post-5140-100002919 1170275310_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> americano

Dzięki za zdjęcia. Ta punktowa korekcja, jeżeli działa tak jak napisano, jest bardzo ciekawym narzędziem.

Czy możesz zmieniać oddzielnie R,G,B przy korekcji temp. bieli ? Czy raczej jest to zmiana w stopniach Kelvina ?

Jeśli szuaksz projektora z dobrą regulacją to tylko pt-ae900 - ja mam pt-ae700 i są tam wszystkie funkcje o któreych piszesz i to dostępne z poziomu user, oczywiście zarówno dynami iris jak i inne dodatkowe funkcje można bez problemu włączać / wyłączać. Dodatkowo wyposażony jest w takie śmieszne narzędzie, że dajesz stop-klatkę celujesz takim celownikiem na piksel, który chcesz i dostosowujesz sobie ustawienia koloru wyświetlanego przez ten pixel - nie używałem tego nigdy ale może Cię to zainteresować jako miłośnika "personalizacji" ustawień.

Z całą pewnością osobiście mogę Ci polecić produkt panasa, gdyż obraz jest niesamowity no i jak sam zobaczysz możliwości kalibracji to przekonasz się do tej maszyny.

Posiadam projektor Acer PD 116 i tak w opcjach jest możliwośc uswatiania wsztkiego, łącznie z osobną regulacją RGB. Czasem sie przydaje (np. zdjąć troszkę czerwień), ale ja raczej nic tam nie kręce.

nie wiem ale mi sie wydaje ze chyba koleżeństwo mowi o czyms innym. To ze projektor ma mozliwosc ustawiania trzech podstawowych kolorów to co innego niz w/w kalibracja.

Te pierwszą funkcję to chyba posiada kazdy jeden projektor.... bo przeciez acer 116 jest projektorem z pólki budzetowej.

"Czy możesz zmieniać oddzielnie R,G,B przy korekcji temp. bieli ? Czy raczej jest to zmiana w stopniach Kelvina ?"

moza RGB i oddzielie ustawia sie temp. bieli.

Rzetelna kaliracje barw maja projektory CRT jak moj Sony 1271Q (ktory nadal przewyzsza naturaloscia obrazu nowe projektory cyfrowe). Tak sie sklada, ze mam taki do sprzedania w Polsce (bo znajomy ktory mial go odebrac nawalil i maszyna jest do ew. odebrania w W-wie)

Fajne zdjęcia americano.

Ciekawe jedynie co oznaczenie Gamma2 oznacza?

Jak to ma sie do rzeczywistosci, najblizej jakiego rozkladu jest?

Kiedys widzialem recenzje gostka, ktory byl po kilku levelach treningow ISF i smial sie z oznaczen w projektorach wlasnie m.in. dla Gamma. Co to takiego wlasciwie oznacza i jak przecietny uzytkownik bez elektroniki ma wiedziec ze Gamma1 to dla przykladu 2.1, Gamma2 to 2.2 a Gamma3 to np. 2.6? Fajnie ze takie ustawienia i opcje sa, ale co z tego jak nie sa one dokladnie opisane w manualu i do tego nie opisuja jak najlepiej sie nimi poslugiwac?

Tweaking to piekna sprawa, tyle ze strasznie wciagajaca...

Najlepsze co mozna zdobyc i pomarzyc to service manual do projektora. Zazwyczaj pieknie opisane wszystko jest co i jak w trybie serwisowym mozna zrobic.

-> americano

Fakt, że dobremu CRT trudno dotrzymać kroku.

Potrzebuję jednak czegoś bardziej poręcznego niż wpomniany SONY.

-> Muflon

Co do określenia gamy to racja. Ot... taka sobie radosna twórczość.

Tak przy okazji, ciekaw jestem czy ktoś w Polsce ma certyfikat ISF i odpowiedni sprzęt potrzebny do kalibracji.

Biegam po stronach amerykańskich i tam o kalibracji, ISF, dodatkowych urządzeniach (n.p. takich jak videoprocesor) dość głóśno. U nas raczej cisza.

Prawdopodobnie przyjdzie to do nas, jak zwykle, z pewnym opóźnieniem.

WItaj Gustaw

Mam SONEGO VPL VW 10HT (starszy model kiedyś nagrodzony EISA).

Oprósz wielu standardowych ustawień jakie można spotkać w dobrych projektorach, można wejść do ustawień expert i tam sobie pofolgować. Ustawianie każdej matrycy z osobna dla wszystkich możliwych parametrów. Przytoczenie ich nie ma sensu - nie posiadają nawet polskich odpowiedników.

Sprawdź czy w innych interesujących cię projektorach są podobne możliwości.

Tyle że z takimi ustawieniami trzeba ostrożnie. Ja poprzestawiałem trochę zb yt wiele i mam pewne problemy -a ustawień tych nie da się automatycznie przywróćić do fabrycznych. Pozostaje mi poczekać aż kupię nową żarówkę i dać do SONEGo do regulacji....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.