Skocz do zawartości
IGNORED

Stabilizowane zasilanie zegara

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Mateusz_W, 5 Lut 2006, 15:32

>ta plytka ma wejsc do cd? :o

a co nie zmieści się? poucinam te puste miejsca i wstawie taki wąski wynalazek a akurat na to miejsce już bedzie ale... gorzej z trafem ;)

ok po paru dniach grania... 2ch konkretnie ale cały czas włączone zasilanie więc tranformatorek ciągle ciepły ;) zatem układ pracuje i kondy się wygrzewają..

zmiana na lepsze bardzo znaczna, poprawa rozdzielczości, lokalizacji źródeł pozornych, scena szersza i głębsza, więcej szczegółów, dłuższe wybrzmienia.. duże lepiej dźwięk odrywa sie od kolumn, lepsza jest ta czerń czy tło jak kto woli.. powietrze wokół instrumentów pisząc kolokwialnym audiofilskim bełkotem ;)

bardzo udany tuning i nawet tani, tzn trafo 30zł, ZL wiadomo javoreczek, płytka 17zł, Silmic 470u miałem i cerafine 470 też miałem ;) bosznikowałem to 100n WIMA MKT i 10n WIMA MKT..

może narusyje schemat i wrzucę jak znajdę chwilkę

• 3 miesiące później...

będe robił nową płytkę, taką coby mnie sie zmieściła w cd, oraz troche inne elementy, bo to tak na próbę było.. ale na początku tego wątku jest schemat mniej więcej jak to wygląda ... nie chce mi się rysować w Photoshopie ;)

witam

nie wiem czy to mozliwe, ale czy ktos probował zamiast toroida do zasilania kloka zmienic na zasilanie bateryjne ?

i na ile by to wystarczyło ? skoro zasilanie bateryjne jakos sprawadza sie w innych konstrukcjach ...

pozdrawiam

Matthew - zrób jedno porządne zasilanie a nie takie kaszany :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

e tam diody, chodzi o całą koncepcję małych zakłóceń......

idea jest tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a rozwiązanie całościowe to np. zasilacz "Flea" Martina Clarcka i ALW

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>JarekC

Podaj specyfikację:

+5V/-5V jakie stabilizatory 7805/7905 czy LM317/LM337 , jeden czy dwa mostki?

+15V jaki stabilizator 7815 czy LM317 ?

A może 3 mostki na soft rectif. i stabilizacja na regulatorach LowDrop (LM1086, LM2990-5 i 15). Takie nap. jak do TDA1541A. Dobrze kombinuje?

Pozdrawiam

Zamontowalem w koncu zasilanie LClocka2 (dzieki wielkie deTom). Coz, separacja zrodel, stereofonia i szczegolowosc wymiata. Skutek niepozadany jest taki ze teraz najnowszych depeszow KOMPLETNIE nie daje sie sluchac - jeden wielki przester, a szkoda.

Bacek - dobrze kombinujesz i nie zapomnij przekręcić elektrolita

roadrunner, 12 Maj 2006, 15:06

>Skutek niepozadany jest taki ze teraz najnowszych depeszow KOMPLETNIE nie

>daje sie sluchac - jeden wielki przester, a szkoda.

To tak jak pójście na podryw bez okularów i po pijaku.

Rano się budzisz, zakładasz okulary i może się okazać ze nie jest dobrze...

Była kiedyś takie badanie na Lukarze odnośnie kluczowości elementów zestawu.

Co najważniejsze? CD. Wzmak? Kolumny? Kable?

Gdzieś w domu na kompie mam nawet wyniki tego badania. Ale ja nie o tym.

Jeśli CD czegoś nie "poda dalej" - odczyt + konwrsja D/A to ŻEBY-NIE-WIEM-JAK reszta toru była hajendowa to niewiele będzie słychać.

Kupa pozostanie zawsze kupą. Może najwyżej mniej śmierdzieć albo mniej tą kupę przypominać...

Źródło to podstawa. Reszta toru ma tego po prostu nie popsuć, choć jest nie mniej istotna.

pzdr

k.

• 4 miesiące później...

Matthew, 29 Wrz 2006, 09:57

>

Mikroprocesorowa ładowarka akumulatorów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Matthew, 29 Wrz 2006, 09:57

Ładowarka akumulatorów żelowych.

Ukryta Zawartość

Maciek > Kambodża dostanie zewnętrzne zasilanie? Bo Ty już zdaje się nie masz miejsca w środku...

Ukryta Zawartość

heh kambodża jest bo bys musi, nieźle sie sprawdziła jako transport, w sumie jestem bardzo zdziwiony, miałem stracha jak podłączałem Nosa XLR... moze te modyfukacje tam poczynione dobrze wpłynęły na to, zegar itp itd...

no chciałem zasilić zegar z aku w końcu.. bikoz ma mi przeslać jakis schemat ladowareczki sprawdzony.. i chyba wizyta na wolumenku z rana w niedziele mnie czeka..

• 5 miesięcy później...

Chcę zasilać zegar w odtwarzaczu takim oto prestabilizatorem. Nie jest to nic szczególnego, ale mam małe wątpliwości co do „filtra sieciowego” widocznego przed trafem – czy jest sens ładować do prestabilizatora taki filtr w układzie jak na schemacie? Ja się z czymś takim nigdy nie spotkałem i nie wiem, czy aby nie "przekombinowałem".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diody Shottky powinny być soft recovery. Między stabilizatorami tak z 1000uF. One strasznie szumią. Na wyjściu większy OS-CON. Drugi stabilizator dałbym LM317AT lub coś z LT albo NS, albo wtórnik traznyztorowy z TL431 albo samą TLkę.

Jeśli chodzi o szumy stabilizatorów, to powiem, że chcę tu wstawić stabilizatory Motoroli - ich napięcie szumów wynosi 75 uV. (to dużo lepiej niż stabilizatory 78xx w wydaniu ST, gdzie napięcie szumów to około 300 lub 360 uV). Co do LM317AT na wyjściu, to jego napięcie szumów wynosi 0,003% Vout, co da 360 uV przy Vout = 12V, czyli kiepsko.

Ale jeśli te 75 uV to za dużo, to może zrobię tak jak Molibden mówi - wtórnik na niskoszumnym tranzystorze w oparciu o tl 431; wówczas na wyjściu nie powinno być więcej jak 10 uV.

Zamiast schottkiego dam chyba 4xBYV26E (Fast -Soft recovery; 75ns). Nie wiem, czy się nadają, ale inne są dla mnie nieosiągalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.