Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjne wzmaki Marantza

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

> micmar

Czy funkcja - direct, w tym PM84 też działa jedynie dla CD i PHONO? U mnie tak jest i uważam to za niezbyt szczęśliwe rozwiązanie. Swoja drogą układ "odcinania" poszczególnych segmentów jest (przynajmniej w moim PM64MKII) dość udziwniony. Sam - direct, odcina jedynie selektor źródła - ograniczając wybór do CD i PHONO - oraz wyjścia do nagrywania. Działa natomiast nadal regulacja barwy, loudnes i przełącznik mono/stereo. Do ich odłączenia służy natomiast dodatkowy przełącznik - Tone Defeat, choć i w tym przypadku np. loudnes nadal reaguje. W jakimś sensie to pomnaża liczbę możliwych kombinacji, tylko po co? I czy przypadkiem nie jest tak, że zawsze, nawet w trybie - direct + tone defeat, jakiś sygnał przechodzi przez dodatkowe układy? Mimo wszystko trzeba przyznać, w tym wzmacniaczu róznica w dźwięku po wcisnięciu - direct, jest bardzo wyraźna. Dlatego trochę mi brakuje tej funkcji przy innych źródłach. Głównie dla komputera ( zainwestowałem w drogą kartę i żeby sie nią naprawdę cieszyć muszę przepinać kable) i MD oraz magnetofonu.

Tutaj troche informacji o całej serii ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja do mojego Pm 84 mam podpięte tylko cd a gałami regulacji barwy nigdy nie kręciłem także nawet nie wiem jak to jest z tym direct. Jak wróce do domu to pokombinuje trochę i napisze jak sprawa wygląda u mnie.

ZbojMadej, tak jakoś zmian mi się zachciało, co nie zmienia faktu iż nie jestem z niego niezadowolony, wręcz przeciwnie, dlatego też tanio go nie puszczę.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Właśnie sprawdziłem i na moim Marantzy direct działa zarówno na CD jak i na AUX jeśli chodzi o PHONO to nie mam gramofonu i nie jestem w stanie tego sprawdzić. Po włączeniu tej funkcji przestaje działać regulacja barwy oraz subsonic filter natomiast co ciekawe nadal działa loudness.

Jako szczęśliwy Marantza PM-75 również zgłaszam swój akces do klubu ;-D

Mam jednak z nim mały problem - to jest kolejny wzmak (po Denonie PMA-1560) jaki mam w systemie i który nie akceptuje wtyków bananowych. Czy próbowaliście wymieniać gniazda głośnikowe w tym modelu? Jeśli tak, to podpowiedzcie proszę, jakie gniazda zastosować i jak to zrobić - czy to trudna operacja?

Załączam zdjęcia gniazd, jakie obecnie tkwią z tyłu mojego PM-75 - czy tez w waszych wzmacniaczach są takie? Czy może zależy to od np. rocznika urządzenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> McGyver

Pomysł jest niezły ;-) Można było by - tak jak w np. kluboe Harbetha - opisywać wszystko, co związane jest z używaniem PM-75, m.in. jakie stosować kable, CDplayery, co robić w ramach tuningu itd. ;-) To mogłoby być ciekawe...

Tutaj coś i ktoś kto z taką samą lubością mówi o Marantzach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak tak Was słucham to zastanawiam się czy nie pozbyć się NADa (którego tak nie lubicie:-) i nie zakupić jakiegoś Marantza :-) Może by mi szczęka opadła :-)

Ukryta Zawartość

Ja uzywam podobne wtyki do tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie mam zadnego problemu.. idealnie pasuja do mojego marantz

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

_Cypis_, 4 Paź 2005, 22:53

>Tutaj coś i ktoś kto z taką samą lubością mówi o Marantzach.

To Opteron. Ma sporo racji, jedynie nieprawdą jest to, jakoby PM78 był porównywalny konstrukcyjnie z PM17.

Jego modyfikacje są sensowne i dają autentyczną poprawę, i to dużą poprawę.

A wymiana Twojego NAD C320 na Marantza PM78 lub 68, choćby i niemodyfikowanego da ogromną poprawę. Radzę zrobić sobie odsłuch.

-> man1k

No tak, ale w Twoim PM7000 gniazda głośnikowe pewnie akceptują wtyki bananowe; w moim PM-75 - nie... I tu jest problem, że musze zmienić gniazda głośnikowe w moim wzmacniaczu...

-> jaro4444

PM-75 jest BOSKI - to najlepszy wzmacniacz, jaki miałem do tej pory ;-D

Niestety na razie słucham go w egzotycznej konfiguracji - z 17-letnim odtwarzaczem Denon DCD-810 (bo nie mam czasu jechać do Dreamera po "BigMamę") oraz byle jakim kablem głośnikowym OFC za 4 PLN/m - bo nie mogę używać moich KonTechów zakończonych bananami (a raczej BFA ;-)

Powiedz mi, czy w Twoim PM-754 też są takie gniazda głośnikowe, jak te z zamieszczonego przeze mnie zdjęcia ?

-> Man1k

Pozdrawiam z Krasińskiego ;-) Zdumiewający jest ten Żoliborz - na każdym rogu mieszka audiofil ;-D

Co do gniazd i wtyków - u mnie w te gniazda nijak nie wchodzi wytk bananowy, ani widły, nic a nic... Tylko goły kabel po odkręceniu terminala ;-(

Qrde, na co zmienić te gniazda, żeby móc używać bananów?

->jaro4444

Odezwę się jutro - pogadamy o tej wyprawie do Dreamera ;-)

A może ktoś wie, jak określić rocznik PM-75? CZy można to np. rozszyfrować z numeru seryjnego wzmacniacza? A może one się różnią między sobą - przez kilka lat produkcji mogli wprowadzić jakieś drobne zmiany ?

McGyver, Tobie zawdzięczam schemat i kilka porad !

Co do tego porównania do 17-tki :-) Cytuje TNT,

"...They should name it 'PM-18' or somesuchthing..."

"...The PM-78 is almost the poor man's PM-17..."

Moze troche naciągnąłem fakty ale też grubo nie przesadziłem :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A tutaj jest chyba niezła oferta dla ludzi, którzy chcieliby zapisać się do naszego klubu Marantza :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.