Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjne wzmaki Marantza

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

ZbojMadej, zrób sobie upgrade klocka, na pewno mnie poprze kazdy kto mial z nim styczność, warto jak cholera!

Mozesz tez spróbowac podniesc prąd spoczynkowy żeby zblizyc się do pracy w klasie A, ale to na samym końcu. Był wątek o tuningu tych klocków, wiele tam naszych doświadczeń i prób zostało opisanych, włącznie z przerobieniem preampa do pasywki której efekty były dosyć kontrowersyjne :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Operton zbójowego PM-68 rozdziewiczył już McGyver ;) Więc z chęcią przyjmujemy go do klubu ;)

Mam pytanie statystyczne - czy gdzieś w Polsce są bliżej siebie dwa PM-75 niż mój i Krzycha? ;) Mamy tak na oko max 1000m do siebie, no może 800 :D Niezłe lokalne zagęsczenie PM-75 hihi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie milo mi sie zrobilo ze to moj watek:):):):) Oczywiscie wpisuje sie do klubu Marantza z modelem PM 75. A swoja droga chcialbym Wam przypomniec moj temat na ktory nie bylo Waszej zadnej reakcji - kiedy mialem zamiar kupic PM 75:

http://www.audiostereo.pl/Wasza_ocena_brzmienia_Marantza_PM75_16799.html

Decyzje podjalem sam - ale dlaczego mi to zrobiliscie???

Wciaz nie mam czasu na fotki...

-> discomaniac71

W momecie zakładania przez Ciebie w/w wątku (marzec 2005) nawet nie przypuszczałem, że "przesiądę sie" z Primara A20 mk2 na Marantza PM75, zatem wówczas pomóc Ci nie mogłem... ;-D No ale dzięki swej pionierskiej i odważnej decyzji masz wielkie zasługi w popularyzacji Marantza PM75 (jak również Denona PMA1560 i kilku innych dużych, japońskich "hajfajów" ;-)

-> jaro4444

Tak, chyba obecnie największe zagęszczenie PM-75 na kilometr kwadratowy występuje na Żoliborzu ;-D

p.s. Panowie, czy ktoś mi pomoże w kwestii wymiany gniazd głośnikowych ? ;-)

krzych ---> Jaro4444 najpóźniej w piątek (poźniej mam szkołe) przyjedzie i weźmie Yamaszkę wraz ze swoim CD.

Jaro4444 ---> Coś już dla Ciebie przyszło:) Sztuk 4;D

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

krzych ---> To jak masz się odzywać to się odezwij bo ja już wstępnie jestem na piątek umówiony z Jaro4444.

Jakby były jakies konkretne ustalenia to na tel.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Po tym wątku zagęszczenie PM75 - na Żoliborzu i gdzie indziej - przestanie chyba rosnąć, bo ceny pójdą ostro w górę. Już widzę te aukcje - "prawdziwy absolutny hi end, poczytajcie na forum Audiostereo, stan bardzo dobry, brakuje trzech gałek i przycisku, ale nie chodzi w końcu o wygląd tylko o dźwięk, cena kup teraz 1900 złotych"

Całe szczęście Niemcy z ebaya nie czytają tego forum (oby!)

Ja tam kupiłem na Allegro za nader uczciwą cenę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a Discomaniac71 kupił jeszcze taniej.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zgadza sie ale gosc na ktorego trafilem miale niewielkie pojecie o wartosci tego wzmaka a ja sam kupilem go na slepo - nie mialem wtedy pojecia o faktycznej klasie klockow Marantza z tamtego okresu

Cubino jak chcesz kupić w Niemczech ten wzmak od ręki to musisz dać min 220-250 E. Do tego koszt przesyłki, wpłaty... Jak trafisz dobrze w Polsce to kupisz taniej. Wszystkie widziane przeze mnie egzemplarze PM-75 były w idealnym stanie, to był za drogi wzmak dla młokosów. Co ciekawe Niemcy wyżej cenią PM-80 (ok.250-300

E)... Tak samo jest z PMA-1560. Na Ebay.de schodzą po ok 350-400E. Czyli zdecydowanie drożej od PM-75. Gdyby nie to, że sprzedałem swojego PMA-1560 w Polsce to bym go wystawił na Niemcy. Ale poszedł sobie w kraju i oby wiernie słuzył koledze z forum.

Mam pytanie, ktory wzmacniacz byscie polecali: PM-16 czy PM-17 ?? Oba kosztuja mniej wiecej tyle samo (uzywane). Szukam wzmacniacza dla kobiety, najlepiej marantz ( bo taki ladny.... :P KOBIETY :))) bedzie gral z CD-17 (nie MK II ) i DVD DV6200 (najprawdopodobniej), glosniki (chyba) Jm Lab Chorus 716S (w fazie odsluchu poki co). CHodzi mi o to czy lepiej kupic 17ke ze wzgledu na nowsza konstrukcje, czy 16ke z racji tego ze "wiekszy i ciezszy" :) Z gory dzieki za pomoc

Jeszcze jedno: preferowana muzyka - od klasyki po pop i hadr rock (zero jazzu ) czasem nawet house, fajnie by bylo jakby gral nie za ostro, tylko cieplo i przyjemnie z niskim basem. Dzieki

Eee, nie demonizujmy z tymi kosztami przelewu i przesyłki. Przelewy ostatnio sporo staniały pod warunkiem że numer rachunku poda w prawidłowym formacie (międzynarodowy IBAN), a wysyłkę można zorganizować do jakiegoś wujka z NRF który nam sprzęt przy najbliższej okazji przywiezie, razem z solonymi orzeszkami z Aldika i misiami Haribo (ooops, dałem się ponieść wspomnieniom). W tej chwili np jest do kupienia PM72 za 130 euro od ręki.

A co do cen, faktycznie, w Polsce BYŁY niższe, ale jak to mówią w mojej branży, *)Wyniki są oparte na danych historycznych, nie gwarantuje się uzyskania podobnych w przyszłości. Myślę, że przynajmniej na Allegro ceny podskoczą, handlarze chyba uważnie śledzą to czy podobne fora.

Przy okazji, ponieważ połowicznie jestem w klubie marantza, tylko w innej sekcji (CD 63 KIS) pytanie do McGyvera - czy podejmujesz się jeszcze upgradów tego sprzętu?

znalazłem PM-75 uszkodzony ale mysle ze jak ktoś się zna to sobie poradzi z naprawą tym bardziej ze tanio stoi

Ukryta Zawartość

Zazdroszcze Wam tego cacka, jak niedawno szukałem wzmacniaczy też mnie ciągnęło z strone Marantz'a.

Niestety byli tacy co mi poradzili NAD320bee no i swoje 850zł ulokowałem właśnie w nim :(

Planuje jednak wziąć się za zrobienie GC pozbycie się NADa i zakup preampa Marantz 80. Mam nadzieję, że to razem ładnie zagra.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wlasnie rozebralem swojego PM 75 celem zrobienia zdjec: TDA 1541 A - wiem juz na pewno ze to ta wersja.

Jak gra? W porownaniu do PCM 63 PK - ciemniej z mniejsza przestrzenia. Schodzi nisko charakter brzmienia jest wyrownany ale PCM 63 PK w Akai CD 79 gra sporo lepiej. Jest tez wiecej detali. TDA 1541 A w PM 75 potrafi jednak pokazac pazur - mam 24-bitowo remasterowana plyte J.M. Jarre i momentami potrafi zagrac bardzo detalicznie i bardzo sugestywnie. Jednak stawiam na Akai podlaczone kabelkiem Audioquesta.

marekzawa podaj mi swoj adres na maila celem odeslania filtrow DA.

Pozdrawiam.

PS PM 75 jest podpiety kabelkiem koaxialnym DIY z czystego srebra do CD 79 na DAC Direct OUT, a takze optykiem Kimbera.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mam dla Was ciekawostke: oto na listopad 2005 roku japonska oficjalna strona Marantza zapowiada premiere wzmaka PM 8001 - tu macie jego zdjecie i parametry:

http://www.marantz.jp/ce/news/press/2005/pm8001.html

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.