Skocz do zawartości
IGNORED

CDPro2M kto kupił, kto ma ....

ThoraxLabs

Rekomendowane odpowiedzi

--> Peter Daniel

co jest w takim razie twoim zdaniem najlepsza opcja dla osoby ktora szuka zrodla do maks. 10 kzl - kupno jakiegos topowego cd playera second hand czy raczej szukanie jakichs dobrych kombinacji transport-przetwornik (mysle ze to duzo drozsza opcja a w dodatku hi-end przetworniki kosztuja tyle samo co playery ?)

opinie opieram jedynie na podstawie oczytania - mam bardzo malo doswiadczenia(osluchania)

zorro

CEC TL5100 i TL51 to zupełnie różne konstrukcje bazujące na tym samym napędzie. Inne zasilacze i układy wyjściowe.

Oczywiście CEC TL51 jest bardziej zaawansowanym urządzeniem i lekko modyfikując go można z niego zrobić fajny transport. Przykładowo Lektora IV z CD2Pro w roli transportu rozkłada na łopatki.

>marekzawa

Testowałeś oba w swoim systemie ? Lektor to napewno nie jest jeszcze ostatnie słowo jesłi chodzi o aplikację CDPro2M ,

z pewnoscią można zrobić to lepiej.

TL5100 uzywa jako dekodera leciwą yamahę , wiem bo znalazłem w sieci schemat.

Ciekaw jestem na jakich kosciach jest TL51.

AA lektor IV ma źle zamocowany napęd CDpro2M, napęd powinno się montować według zaleceń Philips'a, podobnie jak w transporcie MarkL a nie na sztywno jak w AA, ogólnie AA poza ciekawym wyglądem zarówno pod względem mechanicznym jak i elektrycznym nie jest szczególnym dziełem sztuki.

Co do Cdpro2m to przy dobrym zasilaniu, prawidłowym zamocowaniu napędu w obudowie i paru modyfikacjach elektrcznych wyjsć cyfrowych i2s i spdif uzyskujemy najlepszy transport za naprawdę przyzwoite pieniążki - stosunek cena / jakość nie do pobicia.

Jeśli chcemy zrobić cały kompakt jak i przyzwoity transport to pojawiają sie problemy o których nie wspominano mianowicie:

- bez modyfikacji nie mozna podpiąć nowych przetworników wymagających MCLK

- używanie przetworników w stylu TDA1543 mija sie z celem - lepiej wykożystać zainstalowany na pokładzie DAC AKM niż bawić się w podpięcie tej śmiesznej kostki do i2s

- transport z tylko wyprowadzonym spdif i zastosowanie CDpro2M a niewykożystywanym dobrodziejstwem i2s to marnotrawstwo więc koniecznoscią jest znalezienie sposobu na wyprowadzenie MCLK zsynchronizowanego z syganłem i2s jaki i spdif, aby istniała takze mozliwość wykożystania tego sygnału w External DAC

Pracujemy juz ponad rok nad CDpro2M, a zeby zrobić z niego transport i przy okazjii na pokładzie zainstalować porządne przetworniki jeśli nie kożystało by się z ex-DAC'a. Życzę wszystkim fanom DIY takiego napędu jak cdpro2M, ale przed zakupem proponuje ocenić swoje zdolności elektroniczne i mechaniczne i rozważyć zakup całego kitu wraz z obudową

>>- używanie przetworników w stylu TDA1543 mija sie z celem - lepiej wykożystać zainstalowany na pokładzie DAC AKM niż bawić się w podpięcie tej śmiesznej kostki do i2s

- transport z tylko wyprowadzonym spdif i zastosowanie CDpro2M a niewykożystywanym dobrodziejstwem i2s to marnotrawstwo

Budowanie transportu od podstaw jest gra niewarta swieczki w mojej opini opratej na budowie 2 takich transportow: zbyt duzo wysilku trzeba wlozyc aby uzyskac zadowalajace rezultaty. Poza tym, koncowy efekt nigdy wizualnie nie bedzie tak dobry jak urzadzenie od uznanego producenta a i resale value bedzie niskie i nie odzyskamy tego co wlozylismy (chodzi glownie o naklad pracy).

Dla przykladu, za ponizej $700 mozna kupic Sony dvp-ns9100es

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i miec zarowno DVD, CD, SACD player. Po modyfikacjach (w stylu Modwright:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) mamy player ktory ponoc jest na rowni z innymi (z wyzszej polki).

Jesli ktos chce miec tylko CD transport, to moj wybor pada na ML37. Dostepny na Audiogon za $1800, po przerobkach gra podobnie do ML31.5 i nie odstaje az tak duzo od CEC TL-0. Tylko $1000 drozszy od CD PRO w formie kompletnego kitu. ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zorro

Miałem jednocześnie oba.

TL51 to sam napęd potrzebujący zewnętrznego DAC.

Tak jak napisał Thorax ...... w L iV napęd zamocowany jest tragicznie/ po slusarsku/ a zasilanie wykonane podobnie.

Co reszty opinii Thoraxa też się zgadzam.

>>Peter Daniel

Budowanie czegoś od podstaw to esencja DIY, modyfikowanie nie jest już tak pasjonujące przynajmniej dla mnie. Jeśli chodzi o transporty to nie bardzo widzę co można modyfikować :P. Jedyną rzeczą do modyfikowania może być zasilanie, wymiana elementów na lepsze jakościowo. Nie widzę innych możliwości na polepszenie parametrów sonicznych, bo nie sądzę że jesteś w stanie zmodyfikować mocowanie napędu (np. taki sony CD mając napęd z firmową kieszenią już jest prawdopodobnie zamocowany najlepiej jak się da).

Nikt z nas nie jest w stanie wpłynąć na sposób odczytu CD przez napęd, na programową korekcję błędów. Jeśli chodzi o CDpro2M to nie może być zamocowane na sztywno!!! Takie mocowanie to największy błąd konstrukcyjny mający ogromny wpływ na pracę napędu, na odczyt płyt (każda płyta jest w jakiś sposób nie wyważona) i na korekcję błędów. Wracając do AA to konstruktor piszę bajki o basetechnology jako antywibracyjnej opcji dla CD a przywalił CDpro2M prosto do nagrobka uniemożliwiając mu prawidłową pracę przewidzianą przez konstruktorów z Philips. Podsumowując wszystkie CD z AncientAudio – wykonanie wzornicze genialne (bardzo mi się podoba styl Lektora) mechanicznie porażka (elektrycznie też kiepsko ale lampki dodają mu troszkę magii :P) i założę się ze zagrałby jeszcze lepiej gdyby konstruktor prawidłowo zamocował napęd.

Spdif to są dane i2s (lub LJ/RJ) zakodowane przesłane jednym przewodem i następnie dekodowane przeważnie przez układy z pętlą PLL, zmierzam do tego, że 1000x lepiej jest jeśli ominiemy system koder/dekoder. Po co narażać cyfrowe dane audio na niepotrzebne błędy jitter, błędy kodowania/dekodowania. Spdif jest powszechnie wykorzystywanym formatem nawet w profesjonalnym sprzęcie ale skoro mamy do dyspozycji sygnał nie kodowany to po co na siłę korzystać z sygnału, który przechodzi przez szereg niepotrzebnych elementów elektronicznych nie wspominając o przewodach? Accophase stosuje także komunikację pomiędzy napęd -> dac za pomocą spdifa i wiele innych firm też praktykuje taką metodę komunikacji.

Firmy chętnie stosują ten sposób komunikacji bo jest prosty i tani!!! W wypadku cdpro2m nie można podpiąć i2s bezpośrednio do nowoczesnych dac delta-sigma bo nie będziemy mieli MCLK zsynchronizowanego z resztą sygnałów szyny i2s. Musimy szukać innych rozwiązań jak np wymiana zegara na zewnętrzny, ale według mnie to i tak lepiej niż spdif. Oczywiście nie neguję zastosowania spdif bo sam często używam tego połączenia w swoich DAC, lecz jeśli można uprościć ścieżkę sygnałową to powinno się z tego korzystać szczególne w odtwarzaczach CD.

Obudowa do transportu lub CD to zawsze jest problem wykonanie na odpowiednim poziomie pochłania mnóstwo czasu – projekt + wykonanie mojemu kumplowi zajęło 6 miesięcy, może kiedyś pochwali się zdjęciami : ) bo jest czym.

• 7 miesięcy później...

Najszybciej i najsolidniej to w daisy laser

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub www.diy-high-end.com. Dostaniecie gotowca bez problemów, złożyć go może największy amator w dziedzinie elektroniki. Niestety kit taki ma jedną wadę zasadniczą - nie można zaimplementować za dużo swoich rozwiązań, kit z diy hiend nadaje sie przede wszystkim na transport CD w przypadku zintegrowanego odtwarzacza jest już gorzej. Oczywiście można zakupić sam napęd dorobić sterowanie napisać program i powalczyć do czego gorąco zachęcam bo warto. Ceny od 300Euro do 700Euro praca własna bezcenna, a za cenę >2000Euro jesteśmy w stanie dostać bardzo dobry transport lub nawet CD jeśli się odpowiednio wysilimy.

Ukryta Zawartość

Matthew>

Mam to samo , śni mi się już po nocach ;-) napewno kiedys go zrealizuję....nie słyszałem jeszcze nic co grałoby lepiej z innym napędem. Naprawdę trudno spieprzyć dzwięk z CD pro2.

Niestety każdy inny napęd to jednak duzy kompromis...co takiego ma w sobie ten napęd?

Całe szczęście że Shark700 się bierze wkrótce za budowę........

• 3 tygodnie później...

Witam,

Też chciałem pogrzebać w sofcie ale to jednak dla mnie ciemna magia (komunikacja serva z prockiem).

Odświeżam wątek bo zainspirował mnie transport Kalista firmy Metronome

Ukryta Zawartość

Mam obecnie 3 trafa na zewnątrz i kablami ciągnę AC do środka urządzenia. Wydawało mi się, że to dobre rozwiązanie. Jak patrze na ten zasilacz (na zdjęciu niżej) to myślę - czy to dla marketingu czy może warto skopiować ten "patent". Największa trudność to złączki (ja oparłem się o gniazdo i wtyk SVGA z Elfy - miało spory prąd do zaoferowania - a wiemy że CD pro potrafi przy ruszaniu pociągnąć 1.5 A!).

Co sądzicie o tym zasilaczu (o mechanikę nie pytam....).

Dodatkowy modny podobno bajer to oświetlenie płyty CD niebieską diodą? Podobno lepiej laser pracuje i mnie błędów...

post-500-100005857 1188400792_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diody podobno schotky - po co te kondensatory w mostku?

i jeszcze osadzenie mechaniki - tym razem z niższego modelu (CD playera coś ala MBL).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i cały kalisto - widać to doświetlenie diodą niebieską płyty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie podobają się szczegóły. W mechanice mocowanie płyty, mocowanie napędu z elektroniki proste przetworniki na kilku scalakach, zauważyłem resampling wyjścia cyfrowego, "normalne" elementy. W sumie zasilacz opiera się na pomyśle kilku małych traf i baterii kondensatorów dla każdego obwodu, pewnie nie ma problemu typu "gdzie połączyć te masy".

• 1 rok później...

Witam

Rok temu, wraz z Rick'iem zakupiliśmy dwa gołe napędy i garść scalaków.

Zaprojektowana płytka sterownika na sofcie Philipsa zagadała od razu (z jedną pomyłka na sterowaniu).

Zasilacz wg schematu kolegi z Węgier zagadał również (chodzi o sekwencję zapodawania napięć).

kolejnym krokiem były obudowy. Ponieważ warsztat skromny, a i ostateczna wizja była niepewna, wspólnie wraz z Rickiem postanowiliśmy wykonać obudowy z drewna, z przekładkami z korka i gumy.

Poczym Rick wykonał dwie identyczne obudowy.

Następnie do uruchomionego transportu wsadziłem mojego DACa na PCM 1704.

Dzisiaj wszystko zagadało, chociaż narazie na SPDIF.

Pewnie napęd popracuje paredziesiąt godzin w celu tzw dotarcia (cokolwiek to znaczy).

W najblizszych planach, to oprócz odpoczynku świątecznego z dziecmi, jest uruchomienie łącza I2S, a tutaj potencjalny trabel polega na MCLK.

Zdjecia pewnie już jutro, teraz dżezik sobie pogrywa i niebedę mu przeszkadzał :)

Wiem, że ThoraxLabs napisał swój soft i zastosował piekny wyświetlacz VFD, ale nie mam dostępu do tego rozwiazania, więc w tej kwestii standard, jak na CDPro2.

Wersja napędu to CDPro2LF z obniżonym jitterem w stosunku do CDPro2M, a dokładnie całkowicie przeprojektowano elektronikę i soft.

Podziękowanie odemnie i Ricka dla Bikoz'a, RyszradWpl i Molibden'a.

Trochę o CD-Pro2LF jest tutaj-http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://1.bp.blogspot.com/_lMdZ6MxmZJQ/SN_Lfq2pQOI/AAAAAAAABoY/vcb82r1Le2o/s400/su_1.jpg&imgrefurl=http://gogo-audio.blogspot.com/2008_09_01_archive.html&usg=__nsR1f5p6_Yuf1PuVvAQq_S2WAcU=&h=300&w=400&sz=30&hl=pl&start=30&um=1&tbnid=55E7XC73agSZPM:&tbnh=93&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3DPHILIPS%2BCD-PRO2LF%2B%2BDIY%26ndsp%3D20%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN%26start%3D20%26um%3D1

>piotr_37,

>witam mam pytanie o "soft Philipsa" czy jest to kod źródłowy (ogólnie dostępny)? jak to rozumieć?

Kupiłem napęd i garść scalaków, w tym pamięć z programem do takiego a nie innego wyświetlacza i sterowania i na tym narazie poprzestałem.

No to jeszcze kilka fotek z testów napędu...

Ukryta Zawartość

post-10864-100007780 1239480664_thumb.jpg

post-10864-100007781 1239480664_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.