Skocz do zawartości
IGNORED

Hammer Dynamics S-12 DIY (długie)

romekp

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem głośniki na kicie HD S-12 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To mój pierwszy DIY :) Dotychczas grały podstawkowce Dynaudio Audience 52.

A oto ich historia HD S-12:

Wiosną tego roku poszukiwałem głośników do lampy. Oprócz tradycyjnych założeń, musiały one mieć efektywność ok. 95dB/W/m i stanowić łatwe obciążenie dla lampy, dużą dynamikę (symfonika), szczegółowość (ale bez rozjaśnienia), bez kompromisów jeśli chodzi o bas (organy). A, i musiały mieścić się w moim pokoju dziennym :). Budżet wynosił ok. 7+kzł. Początkowo myślałem o zwijanej tubie z głośnikiem szerokopasmowym, ew. wspomaganej aktywnym/pasywnym wooferem. Posłuchałem szerokopasmowca – był jakiś dziwny... lekko przymulona góra, bas rozciągnięty, choć miał też wyraźne zalety: śliczny środek, spójność dźwięku, doskonała lokalizacja instrumentów. Poczytałem - odczucia innych były podobne. Z kolei kolumny, które miały dobre opinie, przekraczały mój budżet kilkukrotnie... Nastąpił zwrot w kierunku DIY. (Living Voice w RP jeszcze nie było.) Szukałem dalej. W końcu, w Enjoy the Music, znalazłem entuzjastyczną recenzję HD S-12. Co więcej, nie znalazłem o nich jednej opinii negatywnej... Efektywność - 97dB/W/m, minimum 8 omów, gra od 40Hz (-3dB), w pokoju oczywiście niżej... Decyzja podjęta!

Kit składa się z 12” głośników szerokopasmowych (40Hz-10kHz), tekstylnych kopułek Audaxa, elementów zwrotnicy i instrukcji budowy. Całość - $650 z wysyłką na terenie USA. Częstotliwość podziału - 10kHz. Głośniki osadzone są nietypowo - wysokotonowy wisi _przed_ szerokopasmowym.

Obudowa to wielkie skrzynie (ok. 122x37x37cm, wewnątrz prawie 130l), wentylowane z przodu, ponoć działające bardziej jak piszczałka, niż jak typowy BR. Zamówiłem je u podwarszawskiego stolarza: 18mm MDF (zgodnie z przepisem), nietypowe wzmocnienia (kołek pomiędzy centrum przedniej ścianki a dolnym rogiem plus pionowe listwy wzdłuż ścianek), okleina naturalna (droga). Wykonał je niemal idealnie, wciąż nie mogę się na nie napatrzeć :). Zwrotnice umieszczone są na zewnątrz kolumny, w sporych, również okleinowanych pudełkach (a co...). Rama maskownicy, osadzenie wszystkich kołków i tym podobne duperele. Cena - 2kzł, czas - około 3 tygodnie. Warto było.

Dodatki: kolce Soundcare Superspikes (360zł; drogie jak diabli, ale niesamowicie wygodne, starzeje się chyba...), przewody DIY (Litz z drutu ze srebrzonej OFC w izolacji teflonowej) 4x30AWG do kopułki i 10x30AWG do S-12 (wszystko - okablowanie wewnętrzne plus głośnikowe za 212zł, TME). Bi-wire wyszło niejako samo z siebie :). Wytłumienie nietypowe: na wszystkich ścianach folia bąbelkowa, ze 25l kulek styropianowych wsypanych do każdej kolumny (ciąłem cholerstwo całą noc!), filc/wojłok, mata bitumiczna (niewiele). No i materiał na maskownice z Dexona. Czekam jeszcze na Deflex - takie panele tłumiąco-rozpraszające, ponoć dające wyraźną poprawę, takież elementy w narożniki, i na widły Vampire.

Zastosowane ulepszenia w stosunku do "gołej" wersji ograniczyły się na razie do dodania wzmocnień pudeł (jak wyżej) i kolców, a cała reszta, z założenia, jest w stanie podstawowym. Proponowane w sieci usprawnienia dotyczą wymiany filcu na te panele z Deflexu, modyfikacje zwrotnicy (włącznie z wymianą cewek i kondensatorów) i zmianę okablowania na srebrne. Ja mam na razie wersję budżetową ;)

Całość zamyka się w około 5,5kzł. Wykonanie jest high-end, dźwięk – jak poniżej. Każda kolumna waży ok. 35kg. To niestety zbyt mało, żeby ustabilizować moje bujające się panele na podłodze... Czekam, aż małżonka przywyknie do widoku tych pudeł (z domu nie wyleciałem razem z nimi chyba tylko dla tego, że nie daje rady ich podnieść ;)), żeby coś napomknąć o dużych płytach granitowych...

Oprócz pieniędzy, całość kosztowała mnie na razie trzy dni fizycznej pracy, głównie związanej z wklejaniem wytłumiania (coś mnie podkusiło być bezkompromisowym i żadna ścianka nie jest odkręcana, dostawałem się do środka przez otwór na głośnik i BR :)), robieniem przewodów (poskręcać, polutować) i tymi bobkami styropianowymi.

Całość gra z systemie jak w "o mnie", tylko na nowych głośnikowych. (Poprzednie Cable Talki były stanowczo za ciepłe i za mało detaliczne, zresztą będę jeszcze porównywał, jak się dotrze.)

Dźwięk... hmmm... właściwie to za wcześnie o nim pisać. Głośniki docierane są dopiero przez jakieś 10h, a wymagane jest ok. 100h, i to przy wychyleniach membrany ok. 1mm. Przy normalnej muzyce to sąsiedzi by nie wytrzymali, zmajstrowałem więc wczoraj płytkę z sinusoidą 20Hz plus trochę wyższych składowych, żeby gwizdek też rozruszać. Nie wkleiłem też jeszcze całego wytłumienia, mając nadzieję, że przyjdzie toto z USA (nie przyszło). Na razie kolumny nie nadają się więc, głównie ze względu na podkolorowania, do krytycznego odsłuchu. Choć już widać ich potencjał: wysoką efektywność i dynamikę (rock brzmi już teraz znacznie lepiej, niż na wcześniejszym Dynaudio), szybki, nieskrępowany bas (czasem jeszcze nieco dudni, dołożę wytłumienia), w ogóle bardzo szybki i bezpośredni dźwięk, dobrą, ostrą lokalizację źródeł, spójność całego pasma. Brakuje jeszcze nieco mikrodynamiki i powietrza (obecnie jest na poziomie 52-ek), mam nadzieję, że polepszy się wraz z docieraniem głośników - wyraźnie zmiany widać już po tych 10h...

Oczywiście całość przysporzyła dodatkowych kłopotów: przy tych 97dB nocą lekko przeszkadza mruczenie wzmacniacza (może ktoś by w wwie umiał na to coś poradzić), a niżej schodzący bas czyni rozpoczęcie prac nad akustyką pomieszczenia bardzo pilnym. Ponadto, o ile wcześniej stojący przed głośnikami szklany stolik lekko wpływał na dźwięk, teraz wpływ ten jest bardzo wyraźny... tak, jak i żony jak usiądzie obok (kochanie, odsuń się nieco, bo mi się scena rozjeżdża ;))))

Obrazki załączę.

c.d.n :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/2171-hammer-dynamics-s-12-diy-d%C5%82ugie/

=> romekp

Pisales mi o nich na emaila, a chcialem popytac i lepiej na formu

Jak zamowienie bo ...nie rozumiem, tak z USA przyslali

czy znajomy kupil i wyslal, czy jakies clo bylo itd ...

O dzwiek nie pytam bo juz pisales ...

to kiedy sprzedajesz D52 ;)

fotka jak tylko się o aparat doproszę :)

a glośniki sam sobie przywiozłem, jak na projekcie byłem. jeśli chodzi o cło, to nawet mnie z tłumu wyczesali i prześwietlać pudła kazali, ale komu by tam do głowy przyszło, że ta kupa żelastwa się do cła kwalifikuje...

a stare sprzedaję za jakiś miesiąc, jak się te ułożą.

Gratuluję wyboru!

Hammer Dynamics to świetne kolumny.

Gratuluję również podejścia:zamiast kupować gotowe złożyć kit.

Pan John Wyckoff wykonał kawał dobrej roboty z tymi głośnikami.

Szkoda tylko,że nie ma go już wsród nas.

Pozdrawiam.

Jestem pod wrażeniem Twojej determinacji, odwagi i... ufności, bo

rozumiem, że nie słuchałeś ich wcześniej, tylko zaufałeś recenzjom i podjąłeś decyzję.

Czekam na c.d. opis brzmienia i fotkę Twoich - ciekawym. Na podanej przez Ciebie stronce już je obejrzałem. Dziwne takie - zwłaszcza ten wysokotonowy na tle kolegi ; ) Nie widziałem i nie słyszałem o nich.

Czekam, jak inni : )

Pozdrawiam.

Woofer jest wykonywany na zamówienie Hammer Dynamics przez Eminence.Jest to ulepszona wersja 12 calowego głośnika Eminence Beta 12LT (membrana jest z innego tworzywa i chyba coś z magnesem jest kręcone).Kopułka bodajże od Seasa,ale raczej nietypowa ,bo musi mieć skuteczność ok.98db.Podobny zestaw do samodzielnego montażu proponował swego czasu Thorsten Loesch.Orginalny Beta 12 LT + jakaś niedroga kopułka tubowa ,np. Motorola lub Beyma,duza skrzynia BS i za bardzo niewielkie pieniądze mamy świetne kolumny do kilkuwatowych wzmacniaczy.Alternatywa dla Scan-Srików!

No, dziękuję za dobre słowo Panowie :) Zdjęcia może już jutro.

Bambus, jestem nieustannie pod wrażeniem twojej wiedzy. Faktycznie, S-12 bazowany był na Beta-12LT; garść informacji o różnicach znaleźć można np. tu:

Ukryta Zawartość

Oryginalnie dostarczana jest kopułka Audaxa, a dokładnie TM025F15.

Swoją drogą ciekaw jestem, skąd twoja dobra opinia. Czy miałeś może okazję gdzieś ich posłuchać? A może, może, w kraju naszym pięknym? Tak chętnie bym porównał... Bo Mrs. Colleen twierdziła, że nie znajdę drugich takich tuże.

Ukryta Zawartość

Podziwiam i gratuluję. Na temat obudowy: czy w projekcie jest podane dokładne zagospodarowanie wewnętrzne, czy jak mówisz o nietypowych wzmocnieniach to znaczy że to twoje innowacje? Frezy na kołnierze głośników stolarz też ci zrobił? Mówisz że 10h wygrzewania, dlaczego tak mało? Zdaje się, że już od dawna miałeś je skończone, czy się mylę?

PS. Czy te twoje DA52 to wersje wood czy zwykła folia winylowa?

Pozdrowienia.

Mariusz:

- W projekcie nie było żadnych wzmocnień, jedynie sugestie. Pan Wyckoff projektował głośniki tak, aby osiągnąć jak najlepszą jakość przy minimalnej cenie. Wynika z tego min. prostota konstrukcji i proponowane tanie materiały wytłumiające. Co nie znaczy, że nie można z nich więcej wycisnąć. Zamawiając swoje skrzynki posiłkowałem się opiniami "poprawiaczy". Mówiłem o nietypowych wzmocnieniach, bo jeszcze nigdzie takich nie widziałem, a i w recenzjach masówki - nie czytałem. Fakt, nie widziałem wiele :)

- Stolarz robił _wszytsko_, jesli chodzi o obróbke drewna (sam nie mam odpowiednich warunków, niestety, a lubię taką robotę). Ja tylko wywierciłem otwory na kable i wkręciłem nóżki w już wpuszczone gniazda :) Częściowo polegałem na jego doświadczeniu, np. jak głęboki może być frez pod głośnik, czy jak połączyć boki pudła. Co więcej, po raz pierwszy chyba cieszę się, że zleciłem robotę, bo ja bym tak wykończyć nie potrafił. No, a przynajmniej nie za pierwszym razem ;) Zresztą, już korci mnie, żeby zrobić inne pudła (bez wykańczania, oczywiście) i porównać ;)

- Mądrzy ludzie radzą, żeby te głośniki grzały się (a właściwie docierały) grając głośno, tak głośno, że w 30m2 trudno jest wytrzymać (nawet mi, nie mówiąc już o połowicy). Docierają się więc jak nikogo nie ma w domu, i ten czas tylko liczę. A mój przedszkolak wraca dosyć wcześnie...

- Gotowe pudła odebrałem niecałe dwa tygodnie temu, stolarz był umówiony i z robotą czekał na głośniki. A priorytetem była jakość, nie czas, więc go nie popędzałem. Prawie tydzien zajęło mi dokończenie ich - a wydawało mi się, że wystarczy wsadzić głośniki, przykręcić i już ;)

- Moje DA52 są oklejane czarnym winylem, mają niecały rok, kupowałem w HiFi Clubie.

Pozdrawiam wszystkich.

No to zapraszam do oglądania... Zdjęcia są jakie są - spieszyłem się. No i w tych 40kB ciężko się wyrobić... Niedługo wystawię gdzieś w sieci lepsze, dam namiar.

1. stolarz postarał się o wzorki z forniru

2. zwrotnica na zewnątrz, stoi na wieczku

3. no i taka maskownica - jeszcze nie poklejone

[obrazekLUKASZ-29700_1.jpg] [obrazekLUKASZ-29700_2.jpg] [obrazekLUKASZ-29700_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-47-100007112 1170253722_thumb.jpg

post-47-100007113 1170253721_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość CałkiemNowy

(Konto usunięte)

Jaki masz wzmacniacz jeżeli Conquerora to stąd dudnienie basu - trzeba zmienić transformatory wyjściowe (jako jedyny AN ma niedowartościowane - ale tak miało być - z odrobiną brudu).

Bardzo ładnie wykonane! Pewnie nie jednego zachęcisz do budowy kolumn we własnym zakresie.

Akustyka pokoju trochę boli,no nie?

Mały dywanik na gładkiej ,lakierowanej podłodze i praktycznie gołe ściany.Oj chyba

boli...

Nie wiem czy wiesz ,pewnie tak ale w skład zwrotnicy głośnika szerokopasmowego wchodzi tgz. NOTCH FILTER ,który likwiduje górkę w paśmie.Składa się z równolegle połączonej cewki rezystora i kondensatora.

Zmieniając wartość tego rezystora możesz modelować troszkę brzmienie (mniej lub więcej tonów średnich).Warto spróbować.Gust ma każdy trochę inny.Pozdr.

tak z ciekawości , jak dobrze przeczytałem , to dodane zostały we własnym zakresie wewnętrzne wzmocnienia - a jak to się ma do wymaganej zgodności pojemności wewnętrznej Vb w projekcie , przecież każde wzmocnienie zajmuje trochę objętośći - suma sumarum ( chociaż z drugiej strony w tak wielkim pudle to może niewiele zmienia )

Może się mylę ale z własnych doświadczeń wiem , że każdy kit ma określony sposób wytłumienia a zastosowane materiały ( przy konstrukcji za 5 kawałków ) raczej nie były przypadkowe , pozostaje pytanie na ile zmiana wytłumienia wpłynęła na jakość dźwięku

Każde wytłumienie ma jakiś % udział w zwiększaniu parametru Vb a tym samym na późniejsze strojenie basu

- czytając kiedyś o lini transmisyjniej ARIEL-a natknałem się na zapis , iż bardzo ważne jest trzymanie się grubości ścianki zgodnie z projektem - pytanie więc jak gościu ( stolarz ) osiągnął 18 mm ściankę , skoro w sprzedaży jest 19 mm MDF

Powyższe dywagacje należy traktować jako osobiste spostrzeżenia , bo same kolumny mi się podobają

Sie mi podoba, że wam się podoba :)

mariusz: nie chcę na razie wypowiadać się w kwestii stereofonii i sceny, natomiast od razu daje się zauważyć to, co pisałem - że źródła pozorne są znacznie ostrzej zarysowane. Napiszę bardziej konkretnie jak popracuję choć chwilę na ustawieniem. Dla mnie wsłuchiwanie się w sprzęt jest męczące i ostatnio odpoczywałem słuchając muzyki (i robiąc zdjęcia ;))

Bambus:

A boli, boli... ale do wszystkiego małymi kroczkami dojdziemy. Od pewnego czasu pracuję już (teoretycznie) nad pomysłem jak by tu najefektywniej ustroje zastosować, ale tak, żeby łatwo było je rozstawić i schować. Live end będzie z przodu. Ze stałych instalacji - grubszy i większy dywan - na pewno, to juz nawet moja śliczna chce. Obrazy na ścianę (olej na płótnie, a pod spód gąbka, oczywiście ;)) też już uzgodnione. Kilka kątów na schowanie pułapek basowych też się znajdzie. Za regalik między kolumnami - gąbka (jest jakieś 10cm od ściany), zreztą nie wiem, czy to coś da. Za głową jest aneks kuchenny, w szafki pójdzie jeżyk. Wystarczy otworzyć i będzie dead end :) Z ustrojów "mobilnych" - na pewno jeż na sofę (za głowę), i walce na stojakach po bokach. Na całe szczęście całe pomieszczenie jest dosyć nieregularne i otwarte na "ciągi komunikacyjne". Dużo pracy, zobaczymy jak to wyjdzie.

Babmus, a jeszcze: o notch filter czytałem, ale myślałem, że to tylko szeregowo kondensator i rezystor, podłączone równolegle z głośnikiem. Jest przylutowane bezpośrednio do głośnika. Zresztą, jak dojdę do zabaw ze zwrotnicą, chętnie się poradzę. Możesz wysłać mi, na zaś, twojego maila na [email protected]? Dzięki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.