Skocz do zawartości
IGNORED

Woofer do 800 zł do pasywki ...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Doradźcie mi jaki głośnik niskotonowy 25cm najlepiej spisałby sięjako pasywny woofer w kolumny. Umieszczony byłby on z przodu , po jednym wooferze na kolumne , w kolumnach trój-drożnych. Z góry dzięki za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/21727-woofer-do-800-z%C5%82-do-pasywki/

nie ... 800 zł za sztuke ...

Koncepcja będzie taka że kolumna będzie podzielona na 2 sekcje. Niskotonową właśnei z basami i średnio-wysokotonową gdzie będą chodziły prawdopodobnie Vify PL 2x14cm + doom tweeter.

można kupić jeszcze niektóre ciekawe woofery Focal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

za 800zł/szt nie ma nic lepszego

Ukryta Zawartość

Wovo:

W niezależnych pomiarach zniekształceń znakomicie wypadł Seas L26RFX/P. W obudowie zamkniętej 70dm3 trudno o lepszy wybór w tym zakresie ceny. Jeżeli jednak chcesz coś o wyższej efektywności, to niedawno pojawił się CA26RFX wykorzystujący ten sam kosz i układ napędowy, ale mający lżejszą, celulozową membranę - ten powinien sprawdzić się w obudowie BR - 70dm3 strojone do 29Hz rurą 10cm średnicy, 32cm długości może być całkiem sensowne.

Piotr01:

L26RFX/P występuje także pod oznaczeniem H1209 a w katalogu Intertechniki znany jest jako W 260 AL i nawet tam kosztuje poniżej 200 eurosów - a na audiocomponents pewnie można go mieć jeszcze taniej.

Pozdrawiam również

Ukryta Zawartość

Tu jest za 109$:)

Ukryta Zawartość

Witam,

I to prawda w istocie, że L26PFX/P = H1209 (też sprawdziłem przed chwilą). To wiekszy "brat" dla H1208, a ten to następca praktycznie dla H0955. Akurat H0955 pracuje u mnie w 3way (do fp500), a czyniąc ten projekt nie spodziewałem się aż tak dobrych efektów. Nie mogę obiecywać, lecz H1209 może jest nie tylko większy.

Druga sugestia, dla której 70 litrów lub mniej nie zaszkodzi, to Peerless XXLS269. Trzy wersje, zależnie od wybranej obudowy. Głośnik jeszcze tańszy. Rozwiązanie z MB raczej przekroczy 0,8kpln.

Pozdrawiam, Piotr01

a co powiecie na Vife m25wo-49 ?? Tylko 80W, 90dB, będzie łatwa do wysterowania, a i symulacje bardzo pomyślnie przeszła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wovo:

Jeżeli jesteś w stanie dostać tę Vifę dużo taniej niż Seasy, then go for it! Tyle że stare konstrukcje Vify w pomiarach zniekształceń dość mocno odstają od dzisiejszej czołówki - konkretnie M18WO, wykorzystująca podobny napęd co M25WO z cewką 40mm średnicy i 14mm długości oraz szczeliną 6mm. M25WO ma nawet 4 warstwy uzwojenia cewki (M18WO - dwie), co daje jej większy współczynnik BL, ale niestety może powodować dalsze zwiększenie zniekształceń wskutek zmian indukcyjności cewki głośnika w funkcji wychylenia membrany. Jakość napędu L26RFX/P jest potwierdzona. W czasach kiedy powstawały te Vify optymalizacja układów magnetycznych metodą FEA nie była tak dostępna jak dziś - i pewnie dlatego stare Vify tak słabo radzą sobie w testach zniekształceń (zwłaszcza dla basu).

Proponuję link:

Ukryta Zawartość

Porównaj zniekształcenia Vify M18WO i Seasa CA18RNX zrobione trzema tonami (SL style) dla 80Hz i 150Hz - tutaj najlepiej wychodzą różnice między starymi a nowoczesnymi układami napędowymi.

Pomiary Seasa L26RFX/P:

Ukryta Zawartość

PS. Seas CA26RFX bije tą Vifę pod każdym względem - efektywność ta sama, Xmax prawie 2 razy większe, cewka o większej średnicy, lepiej wentylowana - konstrukcja znacznie nowocześniejsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tym że 2 kolumny będą napędzane systemem bi-wring z końcówek mocy 70W/4ohm ...

Czyli końcówka mocy 4x70W... każda końcówka będzie napędzać osobnasekcje osobnej kolumny.

Wzmacniacz ten będzie zestrajany brzmieniowo z kolumnami i będzie stanowił integralną część całego zestawu...

a 70W będzie miało problem z ruszeniem XXX W potwora z miejsca ... przy jednoczesnym odpaleniu sekcji nisko-średnio - wysokotonowej ... także chodzi mi poprostu o głośnik ...nazwałbym go subniskotonowym ... a nie rasowym wooferem dla subów. Ma to poprostu zamruczec i w razie potrzeby tylko wykopać słuchacza w stratosfere...reszte załatwią 2x14cm Vifki PL z XT w sekcji nisko-śrdnio-wysokotonowej.

Wovo:

1. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to masz zamiar uruchomić konfigurację bi-amping a nie bi-wiring

2. Moc znamionowa głośnika to tylko moc przy której przekroczeniu cewka może się spalić. CA26RFX jest mniej więcej tak samo łatwy do "ruszenia" jak M25WO49 ponieważ ich powierzchnie membran i efektywności mocowe są takie same. Za to CA26 będzie generował mniej zniekształceń nieliniowych oraz będzie miał mniejszą kompresję termiczną.

3. Nie wiem jakie mają być te końcówki 70W/4ohm, ale czy to dla Vify czy dla Seasa - 40W/8ohm to może być deko za mało. Jeżeli robisz na scalakach, to sugerowałbym mostek do napędu woofera - 100W/8ohm do osiągnięcia bez problemu. Jeżeli natomiast dysponujesz gotowymi sprzętami 70W/4ohm (4 końcówki) to ja bym spróbował jednak zrobić kolumnę pasywną 8 ohm i zmostkować końcówki tak żeby mieć 2*140W/8ohm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.