Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do Tannoy M5

wisp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam odpowiedniego amplitunera ktory bedzie wspolpracowac z M5,sprzet poslozy zarowno do kina jak i stereo.Zdaje sobie sprawe z niedoskonalosci takiego rozwiaznia i nie mam szczegolnie wygorowanych oczekiwan.Licze na udany kompromis bez wiekszych niespodzianek w obu kategoriach.

Nie chcialbym przekroczyc kwoty 1300 PLN ,w gre wchodzi raczej sprzet uzywany.

Na ktore modele warto zwrocic uwage?

Czy Y rx-v650 dalaby rade?

https://www.audiostereo.pl/topic/21743-amplituner-do-tannoy-m5/

Zdecydowanie najlepiej z moich amplitunerów dopasowany był do M5 Onkyo txds-555. Nie polecam Denona do tych kolumn, Yamaha może być ale tylko wysokie modele ( zdecydowanie nie 6xx ani nawet 7xx).

Tannoy serii Mercury jak niedawno odkryłem fajnie gra z Pioneerami bo one mają rozjaśniony przekaz a z natury Tannoy gra przymuliście i matowo więc możliwe że się ładnie to niweluje

Ktore modele pionka warto byloby sprawdzic?

Dlaczeo,Twoim zdaniem,srodkowe Yamahy i Denon nie bedzie pasowal?

Powiem szczerze ze bylem dosc optymistycznie nastawiony wlasnie do y650,chcialem rowniez wyprobowac tansze modele H/K.Masz jakies doswiadczenia z tymi ostatnimi?(mowimy caly czas o polaczeiu z M5).

pozdr.

więc tak:

Tannoy M5 wydają się na pozór bardzo łatwym obciążeniem bo mają dobre parametry tzn. wysoką skuteczność i łatwą impendancję, nic bardziej mylnego. Te spore membrany potrzebują sporo watów żeby się poruszać z jako taką prędkością. Jeśli chodzi o Denony to akurat chodzi o to że jest jakieś niedopasowanie brzmieniowe i na Denonach te kolumny grają jakby bez wyrazu, tzn. poprawnie ale ciut za sucho. Co do Yamahy to brzmieniowo całkiem pasuje tylko wg mnie maximum z tych kolumn jest w stanie wyciągnąć urządzenie które posiada rezerwę prądową a akurat u Yamahy to zaczyna się gdzieś od modelu 1500 a najlepiej 2500. Nie mówię że na Y650 nie zagra tylko będzie takie małe zamulenie. Jeśli chodzi o modele Pioneera to ja znam się raczej tylko na wzmacniaczach stereo ( nie mam też pewności że amplitunery tej firmy grają podobnie). Myślę że podłączenie tych kolumn ( Tannoy M5 ) do amplitunera H/K nie jest najlepszym pomysłem chociaż może uda się wydobyć z tych kolumn niski bas? Mimo wszystko H/K gra bardzo łagodnie czyli tak jak Tannoy M5 więc co za dużo to niezdrowo. Ja myślałbym ewentualnie o jakiejś starszej Yamaszce bo miałem Y620 podłączoną do tych M5 i grało fatalnie, powiem że nawet gorzej niż fatalnie. Gdy robiłem głośniej na 5 kanałach to zaczynało charczeć a wiem że to nie wina kolumn:( Mój ojciec ma obecnie Tannoy M5 podłączone w pokoju prawie 50m2 do Yamahy RX-V- 590 czyli starszy model tylko ze zwykłym Pro-Logic jednak o niebo lepszy niż te nowe wynalazki Yamahy. Wystarczy go obejrzeć żeby zobaczyć że nie jest to zabawka...W związku z powyższym uważam że powinieneś celować w wyższe( nie koniecznie najnowsze) modele Yamahy a przede wszystkim Onkyo. Z tym drugim to daję gwarancję że zagra należycie. Poleceam model 656 i 676 chociaż 575 też może być.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.