Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ CD50 Tuning

kolczas

Rekomendowane odpowiedzi

Oto przebieg na rezystorze I/U na wyjściu TDA1541.

Sygnał pochodzi z CD z nagranym dobrym przebiegiem sinusoidalnym.

Cz to może dobrze grać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Panowie ktoś powie cos wiecej i odniesie sie do tda 1540 vs tda 1541a? Mam zastępczo na czas modyfikacja marantza cd 40 philipsa cd350 na takim przetworniku tez po modyfikacjach? Fajnie to gra lecz bascjest jakby zbyt potezny i jakby malo precyzyjny to znaczy slabo kontrolowany rozmyty niezbyt punktowy. Srednica i reszta oki choc jakby mniejsza przestrzennosc niz na marantzie cd 40 bez modow. Albo to te niskie tak przyslaniaja obraz? Ci myslicie o tym czy tda 1540 tak gra czy jak? Mam go na tydzien porestuje tego philipsa bo dosc ciekawie gra gdyby nie te niskie.

Slucham teraz tda 1540 bez oversamplingu i brzmi to fajnie. Ciekaw jestem czy zribione tda1541a zagra lepiej. Jakie dobre opamy polecicie do tda1541a, musza byc podwojne. Cenie bardzo dobra stereofonie detal w pelnym pasmie dzwieku tj rowne granie bez wybijania sie ktoregos z pasm. Uwielbiam szczegoly i smaczki na górze i srednicy oraz dosadny kontrolowany nierozlazly dół. Propozycji jest wiele i kwestia gustu ale z doswiadczenia niech ktos z kolegów skrobnie co pasuje do tda 1541a i posiada wszystkie te cechy o ktorych wspomnialem. Nie szukam najtanszych opa lecz brzmieniowo tu najbardziej pasujących

Witam , z moich doświadczeń z 1541 wynika ze to czego oczekujesz da osobne zasilanie do filtra i daca , opampy i ew zegar kosmetyka ,najbardzie muzykalne są 5532 ale koniecznie Sygnetics , ja mam teraz Cambridge Audio CD 2 na 4 szt. Tda 1541 , gra to typowo dla tda plus potężny wzrost rozdzielczości i dynamiki , tda 1540 zostaw sobie na " później"

Muda oczywiscie ; ) nie zamierzam bawic sie w wymianę tylko operacyjnych. Przeprowadzona będzie kompleksowa modyfikacja razem z NOS i inne. Wlutowane podstawki pod opamy i zamierzam na koniec cis wrzucic zamiast lm833 i ciekaw jestem jakie

Apropos podpowiedzi kolegi Jarka. Moze i masz rację tylko pokaz mi drugi taki cd z tda 1541 lub tda 1541a na pokładzie ktory ma naped czytający niemalze wszystkie plyty bez zajakniecia i kosztuje 150zl ;), tyle dalem za marantza cd 40. Podstawowa modyfikacja bedzie mnie kosztowac ok 200-250zl to nadal mniej niz wymienione orzez Ciebie i skoro jedyna różnica ma byc ladna obudowa zamiast plastiku ;) to bez przesady ;)

Apropos podpowiedzi kolegi Jarka. Moze i masz rację tylko pokaz mi drugi taki cd z tda 1541 lub tda 1541a na pokładzie ktory ma naped czytający niemalze wszystkie plyty bez zajakniecia i kosztuje 150zl ;), tyle dalem za marantza cd 40. Podstawowa modyfikacja bedzie mnie kosztowac ok 200-250zl to nadal mniej niz wymienione orzez Ciebie i skoro jedyna różnica ma byc ladna obudowa zamiast plastiku ;) to bez przesady ;)

..jezeli piszesz do mnie , to jutro zrobie zdjęcie Cambridge CD 2 i Arcama , piszac plastik mialem na mysli zupelnie inne podejscie do aplilacji TDA , zwroc usage tez na uklad masy i to co jest za przetwornikiem , wsxystki CD marantza i philipsa powiela Te same uklady i bledy , ale to jak chcesz , " modyfikuj" cd 40 , a i tak Nic z tym plastikiem nie zrobisz , nawet turbogurutuningu nie wykrzesi tego czego sxulasz , ja za Cambridge CD2 z orygunalnym pilotem instrukcja i opakowaniem dalem 130€ , mysle ze warto dać pare groszy więcej i miec cos co gra , a mie cos co cza tjuningowac , pz dr

Który z dostepnych cd w normalnych pieniądzach ma najlepszy przetwornik tda 1541a majac jednocześnie laser który czyta bezpriblemowo wszystko oraz jest zbudiwany solidnie jednoczesnie? Myslalem o jakims denonie na pcm ale jednak sluchajac tego przerobionego starego philipsa cd 350 czuje ze to analogowe brzmienie mi pasuje.

Niestety z braku mozliwości edit pisze kolejny post. Odebrałem swojego cd 40 po modyfikacjach i owszem gra fajniej zdecydowanie głownie na dole ale średnica i wysokie nie sa tak podane bezpośrednio z super wyrazistoscia jak w cd 350. Tam struny gitar czułem na skórze, to samo z wokalami, były wyraxne ale nie narzucały sie jednoczesnie, Była nieco lepsza stereofonia i szczegół. Czy to wina tego ze w CD 40 siedzi 1xTDA 1541a a w tym Phiulipsie 2xTDA 1540P - to chyba ceramiczne. W jakim kierunku uderzyc aby wykrzesac takie brzmienie jak w tym philipsie. Jest jeszcze Marantz cd 73 ale on chyba nie czyta cdr? Poradzcie cos , czy dalej grzebac w tym cd 40?

Usuniety muting, wycięta/wyłączona sekcja słuchawkowa, wymiana kondensatorów (dzis rozbiore go to dokladnie powiem na jakie i gdzie), wlutowanie sie bezposrednio rca do płytki, wlutowanie podstawek pod opamy ( to wplywu na dzwiek nie ma) , podstawowe zabiegi. Mam slabosc do cedekow wiec zastanawiam sie czy modyfikowac tego dalej troche czy kupic cos znacznie lepszego juz na wyjsciu konstrukcyjnie i tam robic mody, które wniosa wiecej. Co da sie zrobic z tym cd 40? Czy podmianka samych opampow ( zostaly seryjne) wniesie cos?

Rozebralem go i zadnych zmian kondensatorow na inne pojemnosci nie bylo. Jeden z cztetech w torze zasilania ten duzy 6800uf byl zmieniany na taki sam nuchicona. To co chcialbym zrobic sam to wymienic wszystkie te 4 kondy zarwz przy trafo tylko na co konkretnie aby dalo zauważalny efekt. Szukac takich samych wartosci ake innego producenta?? Co z kondami olprzy opampach oraz tych dwoch zielonych. Co w uch miejsce i jakie wartosci

nie rób tego ża żadne skarby świata

A jakie argumenty przeciw wymianie? Bo tak? Nie łudźmy się, samo to że jest tam TDA 1541 to za mało. Ja Marantza CD-40 kupiłem w komisie w stanie wzorcowym za 100 zł. Przedtem miałem 5 innych CD. Każdy brzmiał inaczej i żaden mnie nie przekonał do cyfrówki. Płyt CD mam sporo ale słucham ich coraz rzadziej. Wolę winyle i tu widzę naprawdę jest pole do popisu jeśli chodzi o brzmienie.

Długi wątek a nigdzie informacji czy warto ruszac kondensatory te blisko trafo i jakie tam wrzucic. Czy zmiana zwyklych niebieskich nichiconow na jakies panasonic fc czy inne da poprawe. Tam sa cztery: 6800uf, 470uf, 330uf oraz 1000uf. Zmienic na takie same wartosci ale inny producent? To samo te dwa zielone oraz te 4 pomiedzy opampami i te omawiane przy TDA gdzie tez jeden mam o pojemnosci 330uf.

A jakie argumenty przeciw wymianie?

najnormalniej buczał, bzyczał czy jak to nazwać, po prostu trzebabyłoby może zmienić pasmo może dopasować, jednym słowem zniekształcał.

Długi wątek a nigdzie informacji czy warto ruszac kondensatory te blisko trafo i jakie tam wrzucic. Czy zmiana zwyklych niebieskich nichiconow na jakies panasonic fc czy inne da poprawe. Tam sa cztery: 6800uf, 470uf, 330uf oraz 1000uf.

wymieniłem w/w na Panas FC i trageria jak dla mnie ponieważ brak zrównoważenia, CD zrobił się bardziej rozdzielczy w całym paśnie a to oznacza że bas stał się szybszy ale bez mięsa, średnie i wysokie więcej szczegółów i wyszły do przodu tzn więcej ich w stosunku do basu.

dwa zielone nie ruszaj

te cztery pomiędzy oampami jak chcesz nowe to nichicon KA

najnormalniej buczał, bzyczał czy jak to nazwać, po prostu trzebabyłoby może zmienić pasmo może dopasować, jednym słowem zniekształcał.

U mnie nic nie buczy ani nie bzyczy. Zadałem sobie dzisiaj trud i odkręciłem kilka wkrętów. Na zdjęciach dowód. Może te zakłócenia to wina zasilania.

Ukryta Zawartość

post-31341-0-59148400-1448696079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedtem miałem 5 innych CD. Każdy brzmiał inaczej i żaden mnie nie przekonał do cyfrówki.

A co Ty chciałeś żeby odtwarzacz za 100zł dobrze grał ?

Wolę winyle i tu widzę naprawdę jest pole do popisu jeśli chodzi o brzmienie.

Dobry gramofon , osprzęt , preamp gramofonowy , płyty i akcesoria wychodzą dużo drożej od dobrego CD + płyty .

O zabawie z winylami nie wspominając .

Posłuchaj kiedyś porządnego odtwarzacza ;)

Napisze kolejny raz ...

Jak się nie ma pojęcia to się nie bierze za modyfikacje ;)

A jak chcemy się bawić to serwisówka , dataszity , worek części , układów i do roboty .

W międzyczasie dużo czytać , próbować i się uczyć .

Nie ma łatwo , tanio i szybko .

Pierwsze bym je wywalił i dał polipropylena albo jak we wzmaku jest kond - zworkę .

A co Ty chciałeś żeby odtwarzacz za 100zł dobrze grał ?

Dobry gramofon , osprzęt , preamp gramofonowy , płyty i akcesoria wychodzą dużo drożej od dobrego CD + płyty .

O zabawie z winylami nie wspominając .

Posłuchaj kiedyś porządnego odtwarzacza ;)

Napisze kolejny raz ...

Jak się nie ma pojęcia to się nie bierze za modyfikacje ;)

A jak chcemy się bawić to serwisówka , dataszity , worek części , układów i do roboty .

W międzyczasie dużo czytać , próbować i się uczyć .

Nie ma łatwo , tanio i szybko .

Pierwsze bym je wywalił i dał polipropylena albo jak we wzmaku jest kond - zworkę .

A gdzie ja napisałem, że Marantz za stówkę brzmi źle. Wręcz odwrotnie, gra najlepiej z 5 wcześniejszych i droższych. Ma analogowe brzmienie co mnie wychowanemu na winylach i taśmach przypadło do gustu. Jednak wymiana LM833 na 4562 dała jeszcze więcej. Jest przestrzeń, która wcześniej była nijaka. I chwatit jak mówią nasi sąsiedzi. Nie wierzę aby można było z tego odtwarzacza wyciągnąć dużo więcej. Lampizacja w tym wypadku to szarlataneria. Żeby wyjściowy stopień lampowy grał dobrze (bez przydźwięków i szumów) to zasilacz musiałby być w osobnej obudowie. Co najmniej Salas, który wymaga sporo miejsca ze względu na spore radiatory i chłodzenie. Szkoda się rozwodzić bo to temat rzeka. Wolę trzeszczące winyle i lampowe pre.

A gdzie ja napisałem, że Marantz za stówkę brzmi źle

Bo ten model fabrycznie to bardzo niska klasa grania . Plusem jest nie do zajechania transport z laserem i to że nie męczy ale to nawet nie jest namiastka dobrego odtwarzacza CD .

Posłuchaj sobie chociażby Pioneera PD50 na SACD .

Nie wierzę aby można było z tego odtwarzacza wyciągnąć dużo więcej

Można o czym pisałem ale koszty nie są warte tej zabawy bo lepiej chociażby czas poświęcony na modyfikację poświęcić na dorobienie kasy i kupić chociażby wspomnianego PD 50 .

Koszty to jedno ale bez znajomości tematu to tylko kombinowanie i błądzenie po omacku .

Muda pisales kiedyś pare razy ze te modyfikacje w tych klasie cd nic nie warte bo rdac plys transport i masz granie takie samo. Mi osobiscie nie podoba sie stricte cyfrowe granie z dzisiejszych dacow w przedziale do 2tys. Najlepiej polaczylbym analogowe wokale i gitary z dokładną bardzo lecz nieszeleszczacą górą i solidnym punktowym sprezystym basem. Tego wlasnie szukam w cd. Myslalem nawet o denonie z 2xpcm 1702 na pokladzie ( jest taki zlampizowany konkretnie na znanym portalu aukcyjnym) lecz nie wiem czy to bedzie to. Wokale i srednica na tda czaruje. Co do modyfikscji owszem umiejetnosci brak moze troszke, serwisowka jest lecz przydalyby sie wskazowki co do kondow podstawowych jakie wartosci warto wrzucac aby nie rozbierac tego cd ciągle do wlutow bo biedaczysko w kincu wyzionie ducha. Jak domyslam się warto zaintetesowac sie tymi przy trafo i dac je o wiekszych wartosciach lecz jakich? Moze dac tam monolity wszystkie?

Wymień LM833 na LM4562

Sorry porąbało mi się, u mnie źle grał LM6172 (tak zachwalany)

lecz przydalyby sie wskazowki co do kondow podstawowych jakie wartosci warto wrzucac aby nie rozbierac tego cd ciągle do wlutow bo biedaczysko w kincu wyzionie ducha. Jak domyslam się warto zaintetesowac sie tymi przy trafo i dac je o wiekszych wartosciach lecz jakich? Moze dac tam monolity wszystkie?

przecież napisałem, podwoiłem wartości kondów w zasilaczu, najbardziej czułe na zmianę są 470uf, 330uf oraz 1000uf

Mi osobiscie nie podoba sie stricte cyfrowe granie z dzisiejszych dacow w przedziale do 2tys

A słuchałeś rDACa z zasilaczem Teddy Pardo + Marantz CD52 jako transport ?

Myslalem nawet o denonie z 2xpcm 1702 na pokladzie

Rodzaj przetwornika nie jest wyznacznikiem jakości .

Co do modyfikscji owszem umiejetnosci brak moze troszke, serwisowka jest lecz przydalyby sie wskazowki co do kondow podstawowych jakie wartosci warto wrzucac aby nie rozbierac tego cd ciągle do wlutow bo biedaczysko w kincu wyzionie ducha. Jak domyslam się warto zaintetesowac sie tymi przy trafo i dac je o wiekszych wartosciach lecz jakich? Moze dac tam monolity wszystkie?

Przecież oddałeś go do modyfikacji więc ten kto się tego podjął powinien Ci dać odpowiednie wskazówki . Chyba wiedział co robi , co zrobił i co zostało jeszcze do zrobienia .

Muda - słuchałem tego daca ze zwyklym zasilaczem. Lecz jakikolwiek by nie byl ten zasilacz skoro nie ma charakteru brzmienia analogowego to miec nie bedzie. Co do modyfikacji chcialbym teraz porobić cos samemu bo ciekawi mnie to.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.